Η ψηφιακή στρατηγική της Δημόσιας Τηλεόρασης...

Ομιλία του Γ. Γαμπρίτσος (προέδρου ΔΣ και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ), στο «5o Διεθνές Συνέδριο ΕΕΤΤ για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς»…

Θα δούμε το ρόλο και τη στρατηγική της Δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ δηλαδή, στη νέα ψηφιακή εποχή, αφού προηγουμένως δούμε μαζί μερικά στοιχεία για το όραμα και τους σκοπούς της, τα μεγέθη της , τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, αλλά και να καταρρίψουμε κάποιος μύθους… (προβλήθηκαν οι διαφάνειες πριν την βασική ομιλία του προέδρου της ΕΡΤ στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ, όπως δημοσιεύονται στην παρακάτω ανάρτηση…).
… Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι το 90% των εσόδων της ΕΡΤ προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος από τους πολίτες, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποίος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει η ΕΡΤ στους πολίτες την αξία του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττει;
Αυτό αποτελεί ένα βασικό ερώτημα που μ` έχει απασχολήσει και συνεχίζει να με απασχολεί. Πρώτο ερώτημα είναι αν όντως η ΕΡΤ χρειάζεται 3 αναλογικά και 3 ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια αν αρκούν πολύ λιγότερα τηλεοπτικά κανάλια για να επιτελέσει καλύτερα το σκοπό της. Θα επιχειρήσω να τοποθετηθώ επί του θέματος με στοιχεία: Αποτελεί γεγονός, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, ότι η ΕΡΤ επένδυσε και διαθέτει υποδομές για την εκπομπή 3 ψηφιακών καναλιών «Σπορ/ινφο+, Σινε+ και Πρίσμα+». Το κόστος των υποδομών ήδη έχει συντελεστεί. Επομένως το ερώτημα πλέον είναι αν συμφέρει να κλείσει η ΕΡΤ κάποια από τα Τ/Ο κανάλια της `η όχι.
Κατά τη γνώμη μου η ΕΡΤ εξυπηρετεί τηλεοπτικές ανάγκες του κοινού της πληρέστερα, παράγοντας και παρέχοντας στο κοινό περισσότερα και όχι λιγότερα προγράμματα, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων. Στην ψηφιακή δε εποχή, οι οικονομίες κλίμακας είναι τέτοιες που επιτρέπουν στην ΕΡΤ να λειτούργει παραπάνω κανάλια για την εκπομπή περισσοτέρων εξειδικευμένων προγραμμάτων, από ότι στη μέχρι τώρα αναλογική εποχή.





Με βάση λοιπόν την παραπάνω ανάλυση σχεδιάζουμε τη στρατηγική της ΕΡΤ για την ψηφιακή εποχή έως εξής:

1. Επιχειρούμε την οικονομική και διοικητική εξυγίανση, ώστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να τα επενδύουμε σε υποδομές νέας γενιάς και σε τηλεοπτικά προγράμματα που αφορούν και ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό άλλα και μικρότερες , πιο συγκεκριμένες ομάδες, με ειδικά ενδιαφέροντα. Προγράμματα που δεν είναι απαραίτητα σε θέση να προσφέρουν οι εμπορικοί ιδιωτικοί σταθμοί.
2. Δίνουμε έμφαση στα νέα μέσα και ιδιαίτερα στο ιντερνέτ . Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «i ERT» με στόχο να ενδυναμώσουμε την παρουσία της ΕΡΤ στο διαδίκτυο και στα νέα μέσα. Το ιντερνέτ θα αποτελέσει το τρίτο πυλώνα διανομής και πρόσβασης στο περιχεόμενο της ΕΡΤ: τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιντερνέτ.
3. Επανεξετάζουμε τη φυσιογνωμία των τριών «ψηφιακών καναλιών» της ΕΡΤ. Ένα από αυτά θα μπορούσε να εκπέμψει πιλοτικά και σε παράλληλη εκπομπή υψηλής ευκρίνειας. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε την επέκταση της εμβέλειας κάλυψης των ψηφιακών καναλιών σε περισσότερες περιοχές από αυτές που καλύπτονται σήμερα. Ανταποδοτικό τέλος πληρώνουν όλοι οι Έλληνες και επομένως έχουν όλοι το δικαίωμα στην πρόσβαση. Έχουμε ήδη καταθέσει στις αρχές σχέδιο επέκτασης σε 10 επιπλέον περιοχές της Ελλάδας. Επέκταση που θ` αρχίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
4. Η ΕΡΤ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να εκπέμψει ψηφιακά τα 3 αναλογικά προγράμματα της, συν το κανάλι της Βουλής των ελλήνων. Στόχος μας είναι ν` αρχίσουν οι ψηφιακές εκπομπές το Φθινόπωρο του 2010, πρώτα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκης αλλά και σε Θεσσαλία και σε άλλα μέρη. Διευκρινίζεται εδώ ότι η αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ θα συνεχιστεί κανονικά από την Αίγινα, μέχρι την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών τον Σεπτέμβριο. Η έναρξη ψηφιακής εκπομπής των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ έχει καθυστερήσει καθώς η νέα διοίκηση έπρεπε να πάρει σημαντικές αποφάσεις ως προς την τεχνολογία (Mpeg-4/Mpeg-2). Πρόκειται όμως να επιταχυνθούν από το φθινόπωρο με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ρυθμιστικά εμπόδια.

Στο υφιστάμενο ρυθμιστικό σύστημα μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή υπάρχουν αναμφισβήτητα ελλείψεις, ασάφειες, έλλειψη συντονισμού, χρονοδιαγράμματος μετάβασης και απουσία συγκεκριμένου φορέα επιφορτισμένου με την παρακολούθηση και τον συντονισμό της μετάβασης. Όμως θέλω να τονίσω το ρόλο της ΕΡΤ ως καθολικού δημόσιου παρόχου, που δημιουργεί υποχρεώσεις που είναι εν μέρει διαφορετικές από αυτές των ιδιωτικών καναλιών. Η ΕΡΤ χρειάζεται να τρέξει πιο γρήγορα από ότι είναι διατεθειμένα να τρέξουν τα ιδιωτικά κανάλια.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης των ψηφιακών εκπομπών της ΕΡΤ, που μόλις πρόσφατα καταθέσαμε στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, επιχειρεί να δώσει ώθηση στη λιμνάζουσα σήμερα ψηφιακή μετάβαση, να εκπληρώσει κατά το δυνατόν το ρόλο της ΕΡΤ ως δημόσιου τηλεοπτικού φορέα και να βοηθήσει στην υπέρβαση κάποιων από τις αγκυλώσεις που εκ των πραγμάτων υφίστανται στο ρυθμιστικό καθεστώς μετάβασης. Και όλα αυτά με σεβασμό στους θεσμούς και την αγορά, με διαφάνεια και όσο συντεταγμένα επιτρέπουν οι συνθήκες. Ζητάμε όμως ταυτόχρονα από την πολιτεία, ευελιξία ως προς την αυστηρή τυπικότητα, μέχρι την τελική ρύθμιση του τοπίου, την οποία τελική ρύθμιση είμαι βέβαιος, θα επιχειρήσει η παρούσα κυβέρνηση με ταχύτητα και πληρότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημόσια τηλεόραση έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει το σύστημα Mpeg-4 για το δεύτερο πολύπλέκτη της (κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή), διατηρώντας όμως επί του παρόντος το σύστημα Mpeg-2, για τον πρώτο πολύπλέκτη (κανάλια Πρίσμα+. Σινε+, Σπορ+, ΡΙΚ), ώστε όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί δέκτη Mpeg-2, να μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κανάλια της ΕΡΤ. Είναι όμως σαφές πως το μήνυμα που περνάει η ΕΡΤ στο κοινό και στην αγορά είναι ότι βαδίζουμε πλέον όλοι μαζί με το σύστημα Mpeg-4.

Κλείνω λέγοντας ότι ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή δεν αποδυναμώνεται αλλά ενισχύεται.

Η ΕΡΤ θα συνεχίσει:
- Να επενδύει στη δημιουργία προγραμμάτων υψηλής ποιότητας για όλους.
- Να διανέμει τα προγράμματα της στο κοινό με όλες τις τεχνικές μεθόδους, Μέσα και Δίκτυα εκπομπής ώστε να φθάνει στο κοινό με τους περισσότερους δυνατούς τρόπους.
- Να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να επενδύει σε τεχνολογικά εργαλεία που υπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς.

Η ΕΡΤ λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει αγκυλώσεις ενός γραφειοκρατικού δημόσιου οργανισμού, με την οικονομική ασφάλεια που της εξασφαλίζει το ανταποδοτικό τέλος. Σε καμία περίπτωση η ΕΡΤ δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο το ανταποδοτικό τέλος. Στη συνεχή προσπάθεια της να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, που αναγκαστικά τη χρηματοδοτούν, θα λειτουργεί με συνέπεια, διαφάνεια και σεβασμό στις αρχές και τους σκοπούς πού υπηρετεί.

Γ. Γαμπρίτσος
Πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ


Έξτρα ομιλία:
Αν έχω ακόμη λίγο χρόνο, θα ήθελα να θέσω στο ακροατήριο κάποιους προβληματισμούς επί του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή:
Στην Ελλάδα, στον προσωρινό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων ορίζεται ότι σε κάθε δίαυλο εκπομπής χωράνε 4 τηλεοπτικά προγράμματα (κανάλια). Αυτό επιστημονικά θεωρείται πολύ απλόχερο ακόμη και σε αυτή την μέθοδο συμπίεσης Mpeg-2 (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε 6 κανάλια ανά δίαυλο Mpeg-2, στη Γαλλία και Ιταλία έχουμε 5-6 κανάλια ανά δίαυλο). Πόσο μάλλον τώρα που με την μέθοδο συμπίεσης Mpeg-4 που επέλεξε η Digea, σύμφωνα με την επιστήμη, χωραει σχεδόν διπλάσιος αριθμός καναλιών (8-10) ανά δίαυλο εκπομπής. Επομένως δημιουργούνται νέα δεδομένα στην αγορά και θα ήταν σκόπιμο για την επόμενη φάση προγραμματισμού και ρύθμισης να επαναξιολογηθούν φάσμα, χωρητικότητα σε κανάλια ανά δίαυλο εκπομπής και άρα ο αριθμός πολύπλεκτών που θα αδειοδοτηθεί, αφού όμως λυθεί και η σκοπιμότητα και οι ανάγκες για εκπομπή προσραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (HDTV). Θα ήταν επίσης χρήσιμο να επαναξιολογηθεί για την τελική φάση ρύθμισης και το υφιστάμενο μοντέλο αδειοδότησης που δίνει τους διαύλους ευρυεκπομπής (συχνότητες) στους διαχειριστές περιεχομένου, αντί στους διαχειριστές δικτύου εκπομπής. Έχουμε όμως αργήσει απελπιστικά και ο κίνδυνος νέων καθυστερήσεων πρέπει να αποφευχθεί.