Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα και ισχυρισμούς που αφορούν στη Digea...

Με αφορμή αναφορές σχετικά με την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των συχνοτήτων για την Επίγεια Ψηφιακή Ευρυεκπομπή στην εταιρία Digea Α.Ε. το τελευταίο διάστημα από μετέχοντες στο δημόσιο λόγο αλλά και ανάλογα δημοσιεύματα στον Τύπο με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουμε τα εξής: Οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί για βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος είναι παντελώς αβάσιμοι, καθώς οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την απόδοση του σχετικού φάσματος, ήταν απόλυτα νόμιμες και διαφανείς με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό όπου τηρήθηκαν όλες οι Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με όρους και προϋποθέσεις ως προς το τίμημα και τις συμμετοχές που καθορίστηκαν από Ανεξάρτητη Αρχή...

 Επιπλέον, η εμμονή κάποιων για ακόμη υψηλότερο τίμημα για την απόδοση του τηλεοπτικού φάσματος, γεγονός πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα είχε μόνο θύμα την πολυφωνία και τους αδύνατους οικονομικά Τηλεοπτικούς Σταθμούς - κατά συνέπεια το Δημόσιο Συμφέρον. 

Συγκεκριμένα, η διαγωνιστική διαδικασία, η μέθοδος τιμολόγησης και η διάρκεια υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκούς όρους, ενώ έγιναν σειρά διαβουλεύσεων από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2013, συνεπώς υπήρχε χρόνος δημόσιας διαβούλευσης πέραν των 6 μηνών. Επισημαίνεται ότι στη χώρα μας επιλέχτηκε η διαδικασία του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη του Παρόχου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής ως η πλέον κατάλληλη και διάφανης, παρότι δεν αποτελεί πρακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, το σύνηθες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επιλογή βάση κριτηρίων, ενώ η τιμή του φάσματος είναι μηδενική στις χώρες με κρατικά ελεγχόμενο αδειοδοτικό πλαίσιο, ή σε χώρες όπου ο Πάροχος διατηρεί ελεύθερα δικαιώματα ως προς την επιλογή των πελατών του και της τιμολογιακής πολιτικής αναλογικά πολύ μικρότερο από τα €18,3 εκατ. που πληρώθηκαν στην Ελλάδα. Στόχος της πρακτικής που ακολουθούν είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση της πολυφωνίας, η δυνατότητα παραγωγής τοπικού περιεχομένου, καθώς και η μη επιβάρυνση της συγκεκριμένης πλατφόρμας μετάδοσης περιεχομένου σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές.
Το δίκτυο της Digea αναπτύχθηκε με βάση τον Χάρτη Συχνοτήτων που όρισε η Πολιτεία. Μάλιστα, πέτυχε το πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης 96,2% του πληθυσμού, τόσο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, όσο και για Ιδιώτη Πάροχο. Θα περίμενε κάποιος, λοιπόν, ότι η Πολιτεία χρησιμοποιώντας μόνο μέρος του εκπλειστηριάσματος των €18,3 εκατ., να φρόντιζε να επεκτείνει την κάλυψη του σήματος, εφόσον στόχος της ήταν οι Ιδιωτικοί Τηλεοπτικοί σταθμοί να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο Έλληνα, δίνοντας την ελάχιστη επιπλέον κάλυψη που υπολείπεται των υποχρεώσεων του Ιδιώτη Παρόχου, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας των τελών. Άλλωστε σε αυτήν τη βάση έχει αντιμετωπιστεί το θέμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.


 Η Digea πραγματοποίησε ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο αναβαθμίζοντας την καθημερινή τηλεοπτική εμπειρία των Ελλήνων, έγκαιρα, πραγματοποιώντας μια επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, βασισμένη αμιγώς σε ιδιωτικά κεφάλαια. Δημιούργησε ένα συμπαγές δίκτυο εκπομπής με την υψηλότερη ιστορικά κάλυψη για το σύνολο των Ιδιωτικών σταθμών. Μέσω του δικτύου αυτού οι Περιφερειακοί σταθμοί αναβάθμισαν σημαντικότατα την ποιότητα εκπομπής τους αλλά και την πληθυσμιακή τους κάλυψη με κόστος που σε όλες τις περιπτώσεις υπολείπεται του κόστους λειτουργίας και μόνο του αντίστοιχου αναλογικού δικτύου. Μάλιστα, η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, απελευθέρωσε το Ψηφιακό Μέρισμα και έδωσε την δυνατότητα στην Πολιτεία να εισπράξει έγκαιρα το ποσό των €381,1 εκατ. Επιπλέον, ανέλαβε η ίδια το εξαιρετικά δύσκολο έργο της ενημέρωσης του κοινού με πάνω από 15 διαφορετικά τηλεοπτικά σποτ, την διανομή έξι εκατ. φυλλαδίων με αναλυτικούς χάρτες κάλυψης, λειτουργώντας τηλεφωνικό κέντρο για το κοινό και μια εξαιρετικά λειτουργική ιστοσελίδα με πρωτοποριακές δυνατότητες. Αποτέλεσμα ήταν η απροβλημάτιστη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και κυρίως χωρίς καμία επιβάρυνση της Πολιτείας. Από όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η προσπάθεια των τελευταίων ημερών έχει ως στόχο να αλλοιωθεί η πραγματικότητα, για να παραποιηθεί το έργο που υλοποιήθηκε από την Digea. Οι επιδιώξεις αυτές αναμφίβολα δεν ταυτίζονται με το δημόσιο συμφέρον στο οποίο γίνεται αναφορά, αλλά αποτελούν μέρος σειράς μεθοδεύσεων σκοπιμότητας που αδυνατούμε με καλή προαίρεση να κατανοήσουμε.