Χρήστος Σπίρτζης στον «Alpha 98.9»: "Με τη διόρθωση του χάρτη συχνοτήτων, Digea και ΕΡΤ – ΝΕΤ θα εκπέμπουν σήμα ευρυεκπομπής σε όλη την Ελλάδα"...

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και τους δημοσιογράφους κ. Δ. Βερύκιο και κ. Σ. Λάμπρου. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν αεροπορικά θέματα, την υπό διερεύνηση υπόθεση διαχείρισης εισιτηρίων από τους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας, τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών και το νέο χάρτη συχνοτήτων...

.
Απόσπασμα Συνέντευξης Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη στον «Alpha 98,9» 

Δημοσιογράφος: Κ. Σπίρτζη επειδή μας τελειώνει ο χρόνος και θέλουμε να σας ρωτήσουμε πόσες άδειες τελικά θα υπάρξουν, 4 ή ενδεχομένως να έχουμε και μια, δυο ακόμα;
Υπουργός: Ε, όχι τώρα. Πάλι τα ίδια. Τέσσερις θα έχουμε. Τέσσερις και πιστεύω ότι θα είναι επαρκέστατες σε σχέση με την αγορά του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για το οποίο αντέχει η ελληνική αγορά, σύμφωνα με όλες τις μελέτες που έγιναν πρόσφατα και στο παρελθόν
Δημοσιογράφος: Πριν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία εκτιμάτε ότι θα υπάρχουν όλα τα υφιστάμενα σημερινά κανάλια ή κάποια στην πορεία μέχρι τότε θα έχουν βάλει λουκέτο;
Υπουργός: Κ. Βερύκιε τι να σας πω. Δεν συζητάμε με τους μετόχους των καναλιών για το τι θα κάνουν.
Δημοσιογράφος: Την εκτίμηση, την εκτίμηση. Εσείς όμως μαθαίνω πηγαίνοντας στο Μαξίμου κλείνεστε στο γραφείο όχι μόνο με τον Νίκο τον Παππά αλλά και με τον Αλέξη τον Τσίπρα, οι τρεις σας και ξέρετε όσα δεν ξέρει ο κόσμος όλος. Ξέρετε, ξέρετε. Τώρα το θέμα είναι εμείς οι κοινοί θνητοί με την πίεση και την τρέλα του Βερύκιου, θα βγάλει κάτι από την τρέλα του Σπίρτζη; Αυτή είναι η ουσία, αν δεν θέλεις δεν λες. Άντε γεια.
Υπουργός: Όχι, όχι, κ. Βερύκιε εγώ κλείνομαι με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό επικρατείας κλείνομαι για συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητές μου. Αυτό που μπορώ.
Δημοσιογράφος: Αυτό λέω. Δεν είναι στην αρμοδιότητά σας; Είναι στην αρμοδιότητά σας.

Υπουργός: Στην αρμοδιότητά μου είναι οι συχνότητες. Εκεί μπορώ να σας πω λοιπόν ότι πάρα πολύ σύντομα όπως έχουμε δεσμευθεί θα υπάρχει διόρθωση του χάρτη συχνοτήτων.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή;
Υπουργός: Δηλαδή θα είναι υποχρεωμένοι οι πάροχοι δικτύου, η Digea εν προκειμένω και η ΕΡΤ – ΝΕΤ να παρέχουν, να εκπέμπουν σήμα για την επίγεια ψηφιακή εκπομπή σε όλη την Ελλάδα και όχι σε ένα μέρος της.
Δημοσιογράφος: Αυτό πρακτικά τι σημαίνει για τον απλό πολίτη;
Υπουργός: Αυτό πρακτικά για τον απλό πολίτη σημαίνει ότι όπου υπάρχει ελληνική επικράτεια, στη συντριπτική πλειοψηφία της Ελλάδας, θα μπορούμε να παρακολουθούμε τηλεόραση. Σήμερα δεν μπορούμε. Γιατί όπως θυμάστε ενώ προβλεπόταν στη μελέτη που έχει παραλάβει το υπουργείο από το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο του Πειραιά, θα έπρεπε να υπάρχουν 275 πομποί ενώ υπάρχουν 156.

Δημοσιογράφος: Και γιατί δεν έχουν μπει οι υπόλοιποι; Τι σας έχουν πει από τη Digea ;
Υπουργός: Γιατί φοβόντουσαν κάποιοι, όχι από τη Digea, η Digea είναι επιχειρηματίες. Το πρόβλημα είναι, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε τελική απόφαση που προέβλεπε 156 εκπομπές πομπών, χωρίς να έχει τροποποιηθεί η μελέτη που είχε παραληφθεί από το υπουργείο χωρίς καμία αιτιολόγηση. Δηλαδή έκανε μία αυθαίρετη μείωση των πομπών εκπομπής με την τελική απόφαση του χάρτη συχνοτήτων και μείωσε το κόστος λειτουργίας.
Δημοσιογράφος: Κατανοητό. Και εσείς δηλαδή θα βάλετε, θα επαναφέρετε την τάξη βάζοντας τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι.
Υπουργός: Εμείς θα επαναφέρουμε, θα εφαρμόσουμε τη μελέτη που βρήκαμε εγκεκριμένη και δεν έχει αλλάξει το υπουργείο.
Δημοσιογράφος: Που σημαίνει για τη Digea και τους επιχειρηματίες για να το καταλάβει ο κόσμος ρωτάω και ξαναρωτάω, ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να βάλουν, να φτιάξουν και τους υπόλοιπους πομπούς.
Υπουργός: Ακριβώς. Ο στόχος του παρόχου δικτύου πρέπει να βλέπει σε όλη την Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές ελληνική τηλεόραση.
yme.gr