Γιατί η TV100 δεν εκπέμπει ψηφιακά;

«Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονίας σχετικά μετά προβλήματα ψηφιακής εκπομπής στο δίαυλο 50 UHF (εντός και εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης), ανάμεσα στη ΔΕΠΘΕ Παροχος "TV100, Euro TV, Γνώμη TV" (από Φιλιππειο) και την (από Χορτιάτη), που χρίζει άμεσης επέμβασης από την ΕΕΤΤ, προκειμένου να διευθετηθεί...».

Γιατί η TV100 δεν εκπέμπει ψηφιακά

«Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΔΕΠΘΕ Φίλιος Στάγκος: Ενώ το ΕΣΡ έχει ορίσει τέσσερα περιφερειακά κανάλια της Μακεδονίας στο δίαυλο 50, το της Λυδίας Φιλιππισίας δεν συνεργάζεται με τα άλλα τρία και εκπέμπει παράνομα, χωρίς να επιτρέπει στους άλλους ψηφιακή εκπομπή. Θα γίνουν αγωγές γι’ αυτό. Το θέμα είναι ότι έτσι αυξάνεται καθημερινά το κοινό που δεν μας βλέπει, γιατί βλέπει μόνο τα κανάλια που εκπέμπουν ψηφιακά κι αυτό αποτυπώνεται και στην AGB. Παρά τη συγκεκριμένη δυσχέρεια πάντως την περασμένη Πέμπτη το δελτίο ειδήσεων της TV100 σημείωσε 7% στη Μακεδονία, ποσοστό που συγκρίνεται με αυτό των μεταδόσεων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου...».

Η συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονίας σχετικά με την ανακαίνιση της TV100: «Τζάμπα» χτίζει - ανακαινίζει η TV100...
Το ανακαινισμένο στούντιο της δημοτικής τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης μυρίζει «καινουργίλα». Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ Φίλιος Στάγκος μας ξεναγεί στους χώρους του κοντρόλ, του μοντάζ, του «αέρα» και δείχνει πολύ χαρούμενος που δεν υπάρχουν καλώδια. «Αλλάξαμε τις καλωδιώσεις για πρώτη φορά από το 1989». Της Χριστίνας Ταχιάου

Ο σκηνοθέτης Ζάχος Σαμολαδάς λέει το απίστευτο: «Γι’ αυτό καθάρισε η εικόνα της TV100. Αν μπορείς να το φανταστείς, το κοντρόλ δεν είχε την εικόνα που μεταδιδόταν στις τηλεοράσεις. Πιστεύαμε ότι υπάρχει καλώδιο για τον ‘αέρα’, αλλά τελικά δεν υπήρχε».
Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μοναδικό στρατηγικό σημείο για ραδιοτηλεοπτικό μέσο, οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν: ακόμη και τον... πατωματζή! «Η ανακαίνιση έγινε με ελάχιστο κόστος», λέει στη «Θ» ο Φίλιος Στάγκος. Πληρώσαμε την αγορά των υλικών και οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που έκαναν τις τεχνικές εργασίες. Τα πατώματα, ας πούμε, τα πέρασε ο ηχολήπτης μας Ευθύμης Δινάλης. Ξέρει τη δουλειά, οπότε την έκανε!».

«Δεν ήταν ζήτημα χρημάτων»
Σύμφωνα με τον κ. Στάγκο «η ανακαίνιση μας κόστισε λιγότερο από 7.000 ευρώ. Κάναμε καινούργιο δίκτυο ηλεκτρονικών, ίντερνετ, καλωδίωση ροής. Οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό μάς κόστισαν λιγότερο από 50.000 ευρώ. Υπήρχαν μηχανήματα που θεωρούσαμε ότι είναι χαλασμένα, και μόλις αλλάξαμε καλώδια, δούλεψαν!». Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ δεν δέχεται κουβέντα σχετικά με τις ευθύνες των τεχνικών προϊσταμένων της επιχείρησης τα προηγούμενα χρόνια: «Κρύβονταν πίσω από το ότι ο δήμος δεν έδινε λεφτά. Μα δεν χρειάζονταν λεφτά κι αυτό φάνηκε τώρα. Το εξοργιστικό όμως είναι ότι κάποιοι ζήτησαν αποζημιώσεις, επειδή απομακρύνθηκαν από την επιχείρηση. Οι δύο τεχνικοί προϊστάμενοι έχουν το θράσος να ζητούν εξωφρενικά ποσά: ο ένας 460.000 ευρώ και ο άλλος 420.000 ευρώ! Προκαλούν το κοινό αίσθημα».
Τα νέα λογότυπα της TV100 έγιναν από την Όλγα Τσιακίρη, εργαζόμενη στο μοντάζ. Την ώρα που μιλάμε με το γενικό, περνά ο Διογένης Μαργιόλας, ο οποίος επιμελήθηκε ένα πάρα πολύ καλό αρχειακό θέμα σχετικά με την Biennale του 1986. «Καθημερινά η δημοτική τηλεόραση βγάζει μισή ώρα μονταρισμένο πρόγραμμα από την Biennale που γίνεται τώρα», λέει ο Φίλιος Στάγκος. «Φυσικά, για να βγει ένα μισάωρο μονταρισμένο, απαιτούνται ώρες ολόκληρες γυρισμάτων και μοντάζ».
Ταυτόχρονα με την επίσκεψή μας μεταδίδεται ζωντανά η εκπομπή «Δημότης on line». «Πρόκειται για μία πολύ διαδραστική εκπομπή. Ο καθένας μπορεί να παρέμβει διαδικτυακά και να αναφέρει σημειώνοντας την περιοχή στο χάρτη πού υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η εφαρμογή αυτή παραχωρήθηκε εντελώς δωρεάν στην TV100 από μία μη κυβερνητική οργάνωση από την Κένυα. Οι τέσσερις Κενυάτες είχαν δημιουργήσει την εφαρμογή, για να γίνεται ελεύθερη καταγραφή των σφαγών του 2005 στη χώρα. Τους τη ζήτησα, τους είπα ότι δεν πρόκειται για εκπομπή εμπορικού χαρακτήρα και την παραχώρησαν. Τόσο απλά. Ο Παναγιώτης Κρινής και ο Χρήστος Κατσικογιώργος παίρνουν πάνω τους τα θέματα, τα κυνηγούν, πιέζουν τις υπηρεσίες. Είναι μία εκπομπή παρέμβασης με κόστος 0».

«Ο Μπουτάρης πουλάει αλλά στους άλλους!»
Από τους 212 εργαζομένους που μετρούσε η ΔΕΠΘΕ πριν από δέκα μήνες έχουν μείνει 143. Ο προϋπολογισμός για φέτος είναι στα 4.700.000 ευρώ από τα 9.000.000 του 2010. Ο Φίλιος Στάγκος δίνει μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού και στη διασύνδεση της TV100 με το δημότη, όχι με το δήμαρχο. «Παρέλαβα ένα δελτίο με το 50% των θεμάτων του να αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό έπρεπε να αλλάξει. Πλέον το 90% των θεμάτων είναι τοπικά. Φυσικά για ένα κανάλι το δελτίο του είναι η ταυτότητά του».
Από τις δραστηριότητες των τελευταίων μηνών ο γενικός διευθυντής ξεχωρίζει την πρωτιά στην είδηση της πυρκαγιάς του Σέιχ Σου το καλοκαίρι, την εικόνα από τα επεισοδιακά εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ σημειώνει ότι, μόλις ανεστάλη η απεργία των δημοσιογράφων την περασμένη Πέμπτη, «μέσα σε 1 ώρα και 35 λεπτά ήμασταν έτοιμοι για δελτίο».
Σε όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης τα «ζωντανά» της TV100 έβγαιναν από διάφορα σημεία. Μία εβδομάδα από την ταράτσα του «THE MET HOTEL» και στη συνέχεια ανά εβδομάδα από: προαύλιο δημαρχείου, αυλή Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έκθεση Μαρίας Κάλλας στο Μέγαρο, Πύργο Τρυγωνίου και Αποθήκη 13 στο λιμάνι. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλα τα δημιουργικά μυαλά της πόλης. Δεν έχουμε χρήμα να δώσουμε, έχουμε όμως βήμα».
Για τους επόμενους μήνες ο κ. Στάγκος υπόσχεται παρουσία σε όλα τα γεγονότα της πόλης, πολιτιστικά, φεστιβάλ, αθλητικά κ.λπ. «Η αντίληψή μας είναι ότι τα μέσα αυτά έχουν λόγο ύπαρξης, μόνο εάν είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του εκάστοτε δημάρχου. Ο Μπουτάρης πουλάει, αλλά βγαίνει στα άλλα κανάλια. Στην TV100 έχει βγει μόνο δύο φορές. Ποτέ δεν μου τηλεφωνεί, για να μου ζητήσει κάτι».

Γιατί η TV100 δεν εκπέμπει ψηφιακά
«Ενώ το ΕΣΡ έχει ορίσει τέσσερα περιφερειακά κανάλια της Μακεδονίας στο δίαυλο 50, το 4Ε της Λυδίας Φιλιππισίας δεν συνεργάζεται με τα άλλα τρία και εκπέμπει παράνομα, χωρίς να επιτρέπει στους άλλους ψηφιακή εκπομπή. Θα γίνουν αγωγές γι’ αυτό. Το θέμα είναι ότι έτσι αυξάνεται καθημερινά το κοινό που δεν μας βλέπει, γιατί βλέπει μόνο τα κανάλια που εκπέμπουν ψηφιακά κι αυτό αποτυπώνεται και στην AGB. Παρά τη συγκεκριμένη δυσχέρεια πάντως την περασμένη Πέμπτη το δελτίο σημείωσε 7% στη Μακεδονία, ποσοστό που συγκρίνεται με αυτό των μεταδόσεων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου...».
Δείτε TV100 live μέσω του http://media.fm100.gr/. Μπορείτε να κάνετε παρέμβαση στην εκπομπή «Δημότης on line» μέσω του http://dimotis-online.fm100.gr/.

http://www.makthes.gr