ΕΡΤ για Euronews και Nova…


Mε αφορμή τα διάφορα σχόλια στο διαδίκτυο για την τηλεοπτική μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος του Euronews, που σχεδιάζεται να συμπεριληφεθεί στην πλατφόρμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ αλλά και την συνεργασία της ΕΡΤ με την εταιρεία FORTHNET-NOVA η διοίκηση ΕΡΤ επισημαίνει:
H EΡΤ ΑΕ είναι ιδρυτικό μέλος του Πανευρωπαϊκού Ειδησεογραφικού τηλεοπτικού οργανισμού Euronews, ο οποίος ιδρύθηκε το 1992 από 10 δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και η ελληνική δημόσια τηλεόραση. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Euronews μεταδίδεται σε 24ωρη βάση σε 11 γλώσσες, το σήμα του μεταφέρεται με 36 δορυφόρους σε 151 χώρες, σε 300 εκατομμύρια νοικοκυριά και 700 εκατομμύρια τηλεθεατές. Το Euronews αριθμεί σήμερα 21 μετόχους και η ΕΡΤ μετέχει με ποσοστό 0,32% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού. Οι προσπάθειες για την εισαγωγή της Ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμα του καναλιού, από κοινού μάλιστα με το ΡΙΚ, χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και δεν είχαν καρποφορήσει λόγω υψηλού κόστους.
Το εγχείρημα κατέστη δυνατό μόλις πρόσφατα , ως προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων ,και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως κόστος για την Ελληνική πλευρά. Η ΕΡΤ μεταδίδει ήδη σε ένα από τα «μπουκέτα» της στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το πρόγραμμα του Euronews στα αγγλικά – όπως και τα προγράμματα άλλων Ευρωπαϊκών καναλιών διεθνούς εμβέλειας – βάσει των προβλεπομένων στο άρθρο 14 παρ.3 του Ν.3592/2007. Άρα δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί περί «παράνομης χορήγησης επίγειας συχνότητας στο Euronews” , το οποίο απλώς φιλοξενείται στο προαναφερόμενο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ. Εξίσου αβάσιμος είναι ο ισχυρισμός περί « παράνομης ένταξης του καναλιού υψηλής ευκρίνειας, ERT HD, στην πλατφόρμα της NOVA” δεδομένου ότι η συνεργασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με την εταιρεία Forthnet –NOVA διέπεται από τις διατάξεις του Ν.2328/95 και την ΚΥΑ 21161/2008 –ΦΕΚ Β 1680/20.8.2008. Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες για τη αναμετάδοση των Προγραμμάτων της με όλους τους παρόχους -σήμερα- συνδρομητικής τηλεόρασης, που έχουν αιτηθεί νομίμως τη συνεργασία (ΟΤΕ TV και Hellas on Line). Τέλος, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και ο ισχυρισμός περί «συγκάλυψης της μη είσπραξης οφειλομένων από τη NOVA στην ΕΡΤ από τέλη χρήσης επίγειων συχνοτήτων». Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ ΑΕ έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατάπτωση υπέρ αυτής εγγυητικών επιστολών της ως άνω εταιρείας και θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια απαιτείται για τη διασφάλιση των συμφερόντων της.