Επίγεια Flash Extra: "Αδειοδοτήσεις τηλεοπτικών καναλιών μετά τις εκλογές…, Πόντος TV νέα είσοδος στο περιφερειακό τηλεοπτικό τοπίο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης"…

«Το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών και των συχνοτήτων θα υλοποιηθεί μετά τις εκλογές, με τη συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης… Παράλληλα στα Κανάλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εντάχτηκε ως νεόφερτο κανάλι το "Πόντος TV" (εκπέμπει μέσω της Digea), ενώ τα περιφερειακά κανάλια της ευρύτερης περιοχής ζητούν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση κατά τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης τους…
.
Στα κανάλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εντάχτηκε ως νεόφερτο κανάλι το "Πόντος TV" και εκπέμπει μέσω της Digea. Το "Πόντος TV" θα καταθέτει καθημερινά την ολοκληρωμένη, επιστημονική, αντικειμενική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, του Ποντιακού Ελληνισμού και όχι μόνο. Πολιτιστικά δρώμενα, ήθη και έθιμα, έρευνες και συνεντεύξεις θα είναι οι πρωταγωνιστές του νέου καναλιού που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια όαση πολιτισμού στο περιφερειακό τηλεοπτικό τοπίο, με αιχμή του δόρατος τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία. Το νέο τηλεοπτικό εγχείρημα μετά την 15θήμερη δοκιμαστική περίοδο εκπομπής, θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου το πλήρες πρόγραμμα του μεταδίδοντας ενδιαφέρουσες εκπομπές ιστορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα με πρόσφατες παράγωγες του καναλιού. Τα σχέδια των υπευθύνων είναι φιλόδοξα και ιδιαίτερα ελκυστικά για τους λάτρεις της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
(epontos.blogspot.gr)


Παράλληλα ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι:
 – Η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των Περιφερειακών καναλιών σε σχέση με τα πανελλαδικά κανάλια από τον προς ψήφιση νέο τηλεοπτικό νόμο, (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον περιφερειακό Τύπο σε σχέση με τον πανελλαδικό) αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας.
– Την πλήρη εφαρμογή του σχετικού Νόμου για την «διανομή του 30% της Κρατικής-Δημόσιας Διαφήμισης» στα Περιφερειακά ΜΜΕ.
– Την Εξαίρεση της Τοπικής-Περιφερειακής Τηλεοπτικής Διαφήμισης από την «επιβολή φόρου τηλεοπτικής διαφήμισης 20%» στηρίζοντας τις τοπικές-περιφερειακές επιχειρήσεις και την πρόσβασή τους σε φθηνή τηλεοπτική διαφήμιση.
– Την «Μείωση κατά 50% του μηνιαίου ενοικίου στην DIGEA» για τα Περιφερειακά κανάλια όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
– Να μην μπορούν να αλλάζουν οι Περιφερειακοί χάρτες συχνοτήτων με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού, παρά ΜΟΝΟ με νέο νόμο, διότι διαφορετικά νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και πολυφωνία, ενώ ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής.
– Οι νομίμως λειτουργούντες Περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί να λάβουν άδεια, χωρίς συμμετοχή σε δημοπρασίες, υπό την προϋπόθεση συμμόρφωσης στον Νέο Τηλεοπτικό Νόμο εντός ενός (1) έτους, αναγνωρίζοντας το κράτος τις μέχρι σήμερα επενδύσεις τους και την μακρόχρονη πολύπλευρη προσφορά τους στην ενημέρωση, τον πολιτισμό, την διατήρηση της παράδοσης, και την στήριξη της τοπικής οικονομίας.
– Να δημοπρατούνται αυτόματα, με απόφαση ανεξάρτητου οργάνου, όλες οι υπάρχουσες αλλά και μελλοντικά ελεύθερες περιφερειακές συχνότητες που τυχόν προκύψουν και να μην αποφασίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχομένως οι τηλεοπτικές άδειες να αποτελέσουν αντικείμενο οποιασδήποτε συναλλαγής.
– Η τιμή εκκίνησης στις δημοπρατήσεις των ελεύθερων συχνοτήτων περιφερειακών παρόχων πρέπει να ξεκινούν από (1) ευρώ, ώστε να εξασφαλίζεται η παραχώρηση όλων των ελεύθερων συχνοτήτων, ενισχύοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την πολυφωνία και διαφάνεια αλλά και τα κρατικά έσοδα, χωρίς ύποπτες συναλλαγές.
– Ως ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο για τα Περιφερειακά κανάλια να ισχύσουν οι ήδη υπάρχουσες διατάξεις προσαρμοσμένες στους νέους χάρτες συχνοτήτων και εμβέλειας των Περιφερειακών καναλιών.
– Να μην ισχύσει το ασυμβίβαστο των μετόχων περιφερειακών καναλιών και εμπλεκομένων στην διοίκηση τους προσώπων, με την συμμετοχή τους σε διαφημιστικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, διότι δεν υπάρχουν στην περιφέρεια διαφημιστικά γραφεία για να υποστηρίξουν επαρκώς πελάτες, που θέλουν να διαφημιστούν στην τηλεόραση.
– To περιεχόμενο του εκπεμπόμενου προγράμματος για τα περιφερειακά κανάλια θα πρέπει να μην περιλαμβάνει δεσμευτικά προβολή Ελληνικών Σειρών και εκπομπές Θεάτρου όταν αυτά στις περισσότερες περιφέρειες δεν υπάρχουν ή είναι αδύνατον να υλοποιηθούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων.
– Το ελάχιστο Απασχολούμενο προσωπικό των περιφερειακών καναλιών θα πρέπει να μειωθεί στα 10 άτομα, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν βιώσιμα, όσο το δυνατόν περισσότερα κανάλια στην περιφέρεια, διατηρώντας την πολυφωνία.
– Να χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τους Περιφερειακούς παρόχους τηλεοπτικού προγράμματος αλλά όχι και για τους μετόχους, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και τα 5 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και υπερ-φορολόγισης.
(elthraki.gr)