Επίγεια Flash Extra: Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο…

Νέα Ενημέρωση 12/12/16: Η Υπηρεσία Παρακολούθησης και Αναζήτησης Ραδιοτηλεοπτικού Προγράμματος τέθηκε στη διάθεση του ΕΣΡ μέσω του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ…
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, επισκέφθηκε τις έδρες των γαλλικών τηλεοπτικών ομίλων France Televisions και TV5 Monde, στο Παρίσι.
Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο:… 
"Αντιδρούν οι (άλλοι) καναλάρχες στην επιθυμία της Alter Ego (του Βαγγέλη Μαρινάκη) να εκπέμψει ψηφιακό σήμα και το δικό του νεοσύστατο κανάλι "One Channel" (ρεπορτάζ από την efsyn.gr)…
Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα κ. Λευτέρη Κρέτσου με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Matt Hancock, στο Λονδίνο...
Οι τελευταίες ανακοινώσεις και ρεπορτάζ μεταφέρουν το κλίμα ανάμεσα στα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ υφιστάμενων και νέων "υπερθεματιστών" καναλιών που ανεβάζουν ξανά το τόνο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο… Αφού η αρμόδια πολιτεία πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα τους και με τη βοήθεια του ΕΣΡ να προκηρύξει σύντομα (και χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία) τη δημοπράτηση των αδειών, ώστε να ξεκαθαρίσει οριστικά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας ("που έτσι και αλλιώς λειτουργεί και υφίσταται στο αέρα χωρίς νόμιμες άδειες")… Στα πλαίσια αυτά έχει βγει και η τελευταία ανακοίνωση με επισημάνσεις του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππά (ως απάντηση σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ), ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα και τις έδρες των γαλλικών τηλεοπτικών ομίλων France Televisions και TV5 Monde, στο Παρίσι… Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα κ. Λευτέρη Κρέτσου με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Matt Hancock, στο Λονδίνο... Επίσης η Υπηρεσία Παρακολούθησης και Αναζήτησης Ραδιοτηλεοπτικού Προγράμματος τέθηκε στη διάθεση του ΕΣΡ μέσω του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης και Αναζήτησης Ραδιοτηλεοπτικού Προγράμματος τέθηκε στη διάθεση του ΕΣΡ μέσω του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ…
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία του ΕΣΡ
12.12.2016

«Η ηγεσία της Αρχής έχει την προσωπική μου δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης για πλήρη στήριξη τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και σε αυτό του ανθρώπινου δυναμικού και όλων των απαραίτητων υποδομών»


Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, είχε σήμερα στο Υπουργείο συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο και τον Αντιπρόεδρο, κ. Ροδόφλο Μορώνη, με τους οποίους συζήτησαν την ανάγκη ταχείας εφαρμογής κανόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Το Υπουργείο έθεσε στη διάθεση του ΕΣΡ κάθε απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Έδωσα στην ηγεσία της Αρχής την προσωπική μου δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι θα έχουν πλήρη υποστήριξη τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και σε αυτό του ανθρώπινου δυναμικού. Τους επισήμανα ότι το έργο μας στην κατεύθυνση της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι της ελληνικής κοινωνίας και της ίδιας της Δημοκρατίας, που απαιτούν από εμάς να τρέξουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό», τόνισε ο Νίκος Παππάς μετά τη συνάντηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο έθεσε στη διάθεση του ΕΣΡ την Υπηρεσία Παρακολούθησης και Αναζήτησης Ραδιοτηλεοπτικού Προγράμματος. Η Υπηρεσία παρέχει στην Αρχή –χωρίς καμία δική της οικονομική επιβάρυνση- τη δυνατότητα πλήρους και ολοκληρωμένης παρακολούθησης και έρευνας του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος δεκάδων σταθμών. Μάλιστα, η Πλατφόρμα προσφέρει πρόσβαση τόσο στη ζωντανή ροή του προγράμματος (realtime), όσο και στο αρχείο (αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά), όλο το 24ωρο.

Επίσης, το Υπουργείο παρέδωσε στην ηγεσία του ΕΣΡ τα έγγραφα στα οποία ενσωματώνεται ολόκληρη η τεχνογνωσία του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας:

Προκήρυξη δημοπρασίας και σχετικές διευκρινίσεις.
Μελέτη Μηχανισμών Δημοπρασίας για τη Χορήγηση των Τηλεοπτικών Αδειών (των καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γ. Κατσουλάκου, Κ. Κορκουμπέτη και Γ. Δ. Σταμούλη).
Μελέτη Προσδιορισμού Ελάχιστης Τιμής Εκκίνησης Διαγωνισμού για τη Χορήγηση των Τηλεοπτικών Αδειών (της Deloitte).
Οδηγίες για τη Δημοπρασία (όπως παρασχέθηκαν στους υποψηφίους συμμετέχοντες στη δημοπρασία).
Εκπαίδευση Διαδικασίας Διεξαγωγής Δημοπρασίας (όπως παρασχέθηκε στους υποψηφίους συμμετέχοντες στη δημοπρασία).
Προπαρασκευαστική Εμπειρογνωμοσύνη για τη Δημοπράτηση Αδειών Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Ελλάδα.
....
....
Περισσότερα στο δικτυακό τόπο media.gov.gr

 Απάντηση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππά, στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ 08.12.2016 
«Ας το πάρουν χαμπάρι. Τα πράγματα άλλαξαν. Δεν αποφασίζουν οι καναλάρχες ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι. Αποφασίζει η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας στη σημερινή ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι τουλάχιστον θράσος της κλειστής λέσχης των καναλαρχών να ζητούν και τα ρέστα.
Αντί να ζητούν τα ρέστα, πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη.
Για την παράνομη, άνευ αδείας και συνεπώς αντισυνταγματική κατά το ΣτΕ τριακονταετή λειτουργία.
Για τα χρήματα που όφειλαν και δεν κατέβαλαν στο Δημόσιο.
Για το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες φοροδιαφυγής.
Για τις άθλιες και χυδαίες επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς.
Για τις συνθήκες εργασίας και τις καθυστερήσεις στους μισθούς εργαζομένων.
Για την ενθουσιώδη στήριξη σε όσους έκλεισαν την ΕΡΤ.
Για την ενθουσιώδη στήριξη των πολιτικών που κατέστρεψαν τη χώρα.
Για την αεροπειρατεία των συχνοτήτων μέσω της DIGEA, μετά από ένα διαγωνισμό παρωδία με έναν συμμετέχοντα.
Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν καν άδεια, ενώ και το αντισυνταγματικό καθεστώς των “παρατάσεων νόμιμης λειτουργίας” δεν ανανεώθηκε στις 31/12/15. 
Ας το πάρουν χαμπάρι. Τα πράγματα άλλαξαν. Δεν αποφασίζουν οι καναλάρχες ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι. Αποφασίζει η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της.
Τέλος, τις συστηματικές, χυδαίες και ανήθικες επιθέσεις στο πρόσωπό μου από τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τις καλωσορίζω».

Περισσότερα στο δικτυακό τόπο media.gov.gr

.................
"Αντιδρούν οι (άλλοι) καναλάρχες στην επιθυμία της Alter Ego (του Βαγγέλη Μαρινάκη) να εκπέμψει ψηφιακό σήμα και το δικό του νεοσύστατο κανάλι One Channel" (ρεπορτάζ από την efsyn.gr)…
«Μπροστά στο αίτημα της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη να εκπέμψει και το δικό του κανάλι "One Channel", μαζί με τα υπόλοιπα κανάλια, η απάντηση της DIGEA ήταν αρνητική. Διότι, όπως υποστηρίζει, δεν το προβλέπει ο νόμος.

 Στην αρχή έβγαλε ανακοίνωση η ΕΙΤΗΣΕΕ, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ALPHA, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, MEGA, SKAI και STAR). Η απόφαση «του ΣτΕ οδηγεί και στον αποκλεισμό κάθε μικροπολιτικής απόπειρας να αδειοδοτηθούν "προσωρινά" τηλεοπτικοί πάροχοι με την παράκαμψη του ΕΣΡ», γράφουν σχετικά. «Ούτε με νόμο ούτε με υπουργικές αποφάσεις μπορούν να αδειοδοτηθούν πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου».

 Μετά ακολούθησε η DIGEA που ανήκει και αυτή στα ίδια ακριβώς τα κανάλια (ALPHA, ANTΕΝΝΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR) αν και ο νόμος το απαγορεύει ρητά. Η DIGEA είναι η εταιρία που φέρνει το τηλεοπτικό σήμα στο σπίτι μας. «Η συγκεκριμένη εταιρεία (σ.σ.: Alter Ego του Μαρινάκη) δεν έχει αδειοδοτηθεί κατά τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία, κατά συνέπεια ουδέποτε κατέστη και δεν είναι σήμερα πάροχος περιεχομένου ελεύθερης λήψης. Ως εκ τούτου, η εταιρεία μας αδυνατεί να συμβληθεί μαζί της, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παράβαση του νόμου και της αδείας της ως παροχος δικτύου».

 Η πλευρά της Alter Ego ανταπαντά μέσω των parapolitika.gr (ρεπορτάζ από την avgi.gr) ότι: «Η αλήθεια είναι πως κανένας σταθμός δεν λειτουργεί νόμιμα, ούτε καν «νομιμοποιημένα» όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι, μέσω υπουργικών αποφάσεων.».

 Όπως καταλαβαίνετε τα υπάρχοντα κανάλια αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την εκπομπή άλλων, νέων, καναλιών. Οι καναλάρχες πολεμούν για τα κεκτημένα τους. Η ΕΙΤΗΣΕΕ επιτέθηκε και στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.
«Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και την ανάληψή τους από τον Υπουργό Επικρατείας. Με αυτήν την κρίση το ανώτατο δικαστήριο, ακύρωσε τον άνισο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι, και κατέδειξε ποιος προσπάθησε με μεθόδους αεροπειρατή να ελέγξει την ενημέρωση στη χώρα», σημειώνουν. Τονίζουν δε το γεγονός πως το κράτος παρακρατά τα χρήματα που πλήρωσαν οι υπερθεματιστές, χωρίς να τους τα επιστρέφει. «Γιατί άραγε συνεχίζεται αυτή η παρακράτηση του τιμήματος, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου; Ποιος ωφελείται από αυτήν την κατάσταση; Μήπως, έτσι, γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά; Και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς; Εάν έτσι είναι τα πράγματα, πρόκειται πλέον για "αεροπειρατεία των αυθαιρέτων"».

Ανακοίνωση απάντηση εξέδωσε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ως απάντηση στη πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ (την διαβάσατε πάρα πάνω από το σχετικό δελτίο τύπου)…
efsyn.gr


 Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε με τις διοικήσεις των France Televisions και TV5 Monde 
 Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, επισκέφθηκε τις έδρες των γαλλικών τηλεοπτικών ομίλων France Televisions και TV5 Monde, στο Παρίσι.
Στα κεντρικά της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης, France Televisions, ο Νίκος Παππάς ενημερώθηκε για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον project του France TV Info, του νέου 24ωρου αμιγώς ενημερωτικού καναλιού, το οποίο δομεί την πληροφόρηση στα μέτρα της εποχής του Internet και των social media. Ο Γενικός Γραμματέας της France Televisions, Francis Donnat, ανέλυσε με ποιον τρόπο το νέο σχήμα υπερέβη τις εγγενείς δυσκολίες και αξιοποίησε όλο το υφιστάμενο δυναμικό των τεσσάρων δημοσίων οργανισμών που το απαρτίζουν (France Televisions, Radio France, France 24, INA), με το μικρότερο δυνατό κόστος. Από την πλευρά του, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε ότι το France TV Info «μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για τη μετάβαση της δημόσιας τηλεόρασης στη νέα εποχή της υψηλής τεχνολογίας, με αξιόπιστο ενημερωτικό προϊόν σε 24ωρη βάση και οικονομίες κλίμακας».

 Στην έδρα του TV5 Monde, ο Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, συζήτησε την αναβάθμιση της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και του γαλλικού τηλεοπτικού ομίλου. Επίσης, είχε αναλυτική ενημέρωση για την κυβερνο-επίθεση που δέχθηκε το TV5 Monde στις αρχές του 2015, η οποία απείλησε την ίδια την ύπαρξη του ομίλου, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί έκτοτε προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πλήρες και ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα κυβερνο-ασφάλειας. Ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ και ο Πρόεδρος του TV5 Monde, Yves Bigot, συμφώνησαν να συνεργαστούν οι δύο πλευρές και σε αυτό τον τομέα. Ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των δύο τηλεοπτικών ομίλων, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας, τις νέες τάσεις και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα της τηλεοπτικής ενημέρωσης.
Περισσότερα στο δικτυακό τόπο media.gov.gr

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα κ. Λευτέρη Κρέτσου με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Matt Hancock, στο Λονδίνο
09.12.2016
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσου και του Υπουργού Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Matt Hancock του Ην. Βασιλείου. Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η άμεση σύσταση ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ψηφιακής πολιτικής και οπτικοακουστικών μέσων, αφού ο κ. Κρέτσος ενημέρωσε τον κ. Hancock για τις αρμοδιότητες και τις πολιτικές προτεραιότητες του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες διμερούς συνεργασίας με στόχο την παραγωγή βρετανικών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να παρέχει κίνητρα και φοροαπαλλαγές στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ο κ. Κρέτσος τόνισε τον στρατηγικό ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να παίξει ως κόμβος για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οπτικοακουστικά έργα, τα οποία συνδυάζουν τη χρήση υψηλής τεχνολογίας καθώς και εκείνα τα οποία προορίζονται για εξειδικευμένες παραγωγές, όπως video games και animation. Άλλωστε, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των νέων στη χώρα μας, τις επιτυχίες τους στις νεοφυείς επιχειρήσεις και την ανάπτυξη video games και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Ο κ. Κρέτσος επανέλαβε στον κ. Hancock τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς την στήριξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Προτάθηκε ακόμη η σύσταση ειδικού fund για video games κατά το Βρετανικό πρότυπο, το οποίο δημιουργεί αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε όρους απασχόλησης και αποδίδει σημαντικά έσοδα στη Βρετανική οικονομία. Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Κρέτσος προσκάλεσε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού του Ην. Βασιλείου να παραστεί ως τιμώμενο πρόσωπο σε διεθνές συνέδριο για θέματα ψηφιακής πολιτικής και οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης, το οποίο προετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για το προσεχές μέλλον.
Περισσότερα στο δικτυακό τόπο media.gov.gr