Ο Όμιλος RTL αποκτά τον έλεγχο του Alpha Media Group


Ο Όμιλος RTL, το κορυφαίο Ευρωπαϊκό ψυχαγωγικό δίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνίας με τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά, σημερινό ιδιοκτήτη του Alpha Media Group, για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου που αντιστοιχεί στο 66,6% των μετοχών της ελληνικής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας, έναντι του ποσού των €125,7 εκατ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Όμιλος RTL θα καταλάβει τις πέντε από τις εννέα θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Alpha Media Group και θα έχει το δικαίωμα να ορίσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών (COO) της εταιρείας, ενώ ο κ. Κοντομηνάς θα προτείνει τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

Ο κ. Gerhard Zeiler, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου RTL, δήλωσε: «Η εξαγορά του Alpha Media Group αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε αξία – για τους τηλεθεατές και τη διαφημιστική αγορά στην Ελλάδα, καθώς και για την εταιρεία μας.

Το Alpha Media Group κατέχει ήδη μία σταθερή θέση στην αγορά, και εμείς από την πλευρά μας, ως το κορυφαίο Ευρωπαϊκό ψυχαγωγικό δίκτυο, θα συμβάλουμε με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας για τη δημιουργία μίας ισχυρής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας σε μία ελκυστική αγορά, σε στενή συνεργασία με τον τοπικό συμμέτοχό μας, κ. Δημήτρη Κοντομηνά.»

Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, που θα οριστεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Alpha Media Group, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω αυτή τη στρατηγική συμμαχία με την πιο επιτυχημένη πανευρωπαϊκή ραδιοτηλεοπτική εταιρεία.

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μία σημαντική στιγμή για το Alpha Media Group, και θα το οδηγήσει στην επόμενη φάση της ανάπτυξής του. Μαζί, βασιζόμενοι στη διεθνή τηλεοπτική τεχνογνωσία του Ομίλου RTL και στη δική μας γνώση της εγχώριας αγοράς, θα αναπτύξουμε ένα σταθερό και σταδιακά υλοποιήσιμο επιχειρηματικό πλάνο.»

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Όμιλος RTL θα εισέλθει στην πολλά υποσχόμενη ελληνική τηλεοπτική αγορά. Η αξία της εγχώριας τηλεοπτικής διαφημιστικής αγοράς αυξήθηκε από περίπου €300 εκατ. το 2001, σε περισσότερα από €500 εκατ. το 2007 και μεσοπρόθεσμα αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 6-7%.

Το Alpha Media Group καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στις ελληνικές ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες, και αποτελείται από τον εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Cosmos TV (Θεσσαλονίκη), τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha 98.9 και Παλμός 98.8, καθώς και την εταιρεία παραγωγής Plus Productions. Το Alpha Media Group παρουσιάζει ετήσια έσοδα της τάξεως των €100 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, βελτίωσε το μερίδιο του στο σύνολο του τηλεοπτικού κοινού σε 14.5% από 13.6% το 2007 και αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην ελληνική αγορά. Στο ενδιαφέρον από εμπορικής άποψης κοινό των τηλεθεατών ηλικίας 15 - 44 ετών, ο σταθμός αύξησε επίσης το μερίδιο κοινού σε 12.7% (από 11.5% το 2007), και καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

Κατέχοντας ποσοστό 16,5% της τηλεοπτικής διαφημιστικής αγοράς (Ιανουάριος – Ιούνιος 2008) ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή την τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών εταιρειών.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ