MinDig TV: Ο μοναδικός Ουγγρικός πάροχος επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης λανσάρισε…, ενώ η ελληνική επίγεια ψηφιακή τηλεόραση γενικώς …ψάχνεται!


Την 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της ουγγρικής επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας MinDig TV, την οποία διαχειρίζεται η Antenna Hungária. Η MinDig TV εκπέμπει με τo πρότυπo DVB-T/MPEG-4, καλύπτοντας αρχικά το 60% των ουγγρικών νοικοκυριών μέσα από τρεις αναμεταδότες (Budapest, Kabhegy, Szentes). Η πλατφόρμα θα διαθέτει συνολικά τέσσερα πακέτα DVB-T (multiplex A, C, D, E), ένα multiplex DVB-H (B) και ένα multiplex DAB+. Μέσα στο Δεκέμβριο ξεκινάει η εμπορική διάθεση δεκτών DTT-HD με πιστοποίηση MinDig TV, σε συνεργασία με τις εταιρείες P-Sat, Infopatika, Strong, eBolt, Sony και Bétacom. Πρώτος πελάτης της MinDig TV είναι η Duna TV με τα κανάλια Duna TV HD και Duna II Autonómia SD, ενώ σύντομα αναμένεται η υπογραφή συμβολαίων με την κρατική ραδιοτηλεόραση Magyar Televízió (mtv) και ιδιωτικά κανάλια. Η Antenna Hungária θα επενδύσει περίπου 103,8 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της MinDig TV στο 96% του ουγγρικού πληθυσμού μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σχόλιο: Στις 20 Αυγούστου 2008 η KYA 21161 όριζε την 1η Νοεμβρίου 2008 ως ημερομηνία έναρξης ψηφιακής εκπομπής στην Ελλάδα, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 η αρχή Επικοινωνιών της Ουγγαρίας (ΝΗΗ) και η Antenna Hungária υπέγραφαν τα συμβόλαια για την MinDig TV, ορίζοντας την 1η Δεκεμβρίου 2008 ως ημερομηνία έναρξης της επίγειας πλατφόρμας στην Ουγγαρία. Τρεις μήνες μετά η MinDig TV λειτουργεί κανονικά, ενώ η ελληνική επίγεια ψηφιακή τηλεόραση γενικώς …ψάχνεται!
Κώστας Πρέντας - http://www.satleo.gr/