Αrte: "Οι θεατές μας δεν ζουν στον πολιτιστικό Όλυμπο..."

Ολυμπία 2004: Μια διεθνής συμπαραγωγή στην οποία συνεργάστηκαν Αrte ΤV και ΕΡΤ…


ΖΕΡΟΜ ΚΛΕΜΑΝ - ΓΚΟΤΦΡΙΝΤ ΛΑΝΓΚΕΝΣΤΑΪΝ
«Οι θεατές μας δεν ζουν στον πολιτιστικό Όλυμπο»
Οι δύο πρόεδροι του γαλλογερμανικού Αrte ΤV μιλούν για το μυστικό της επιτυχίας τους και για τη συμφωνία με την ΕΡΤ
Συνέντευξη στον Δ. ΓΑΛΑΝΗ Κυριακή 26 Απριλίου 2009 – To BHMA

Συμφωνία για μόνιμη και σταθερή συνεργασία με το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αrte ΤV θα υπογράψουν την ερχόμενη Τετάρτη 29 Απριλίου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος και οι δύο πρόεδροι του Αrte, ο Γάλλος Ζερόμ Κλεμάν και ο Γερμανός Γκότφριντ Λάνγκενσταϊν. Η συνεργασία ανάμεσα στο Αrte και στην κρατική τηλεόραση θα περιλαμβάνει συμπαραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων, την από κοινού οργάνωση θεματικών βραδιών και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές εκδηλώσεις πολιτιστικού κυρίως ενδιαφέροντος. Το Αrte ΤV ιδρύθηκε το 1991 κατόπιν συμφωνίας Γαλλίας και Γερμανίας με στόχο την πολιτιστική προσέγγιση των δύο λαών. Εκτοτε λειτουργεί σαν ένας διακρατικός τηλεοπτικός σταθμός που ειδικεύεται στα προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου και σήμερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ευρώπης με παραγωγές ποιοτικού επιπέδου επικεντρωμένες κυρίως στις τέχνες και στον πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνές βεληνεκές μέσα από συνεργασίες με άλλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα και προβολή των εκπομπών του μέσω δορυφόρου στην Αμερική και στην Αφρική. Λίγο προτού βρεθούν στην Αθήνα, οι κκ. Κλεμάν και Λάνγκενσταϊν μίλησαν στο «Βήμα της Κυριακής» για το Αrte, τη συνεργασία με την ΕΡΤ και το μέλλον της τηλεόρασης.

- Οι ιδρυτές του Αrte ΤV πίστευαν ότι ο σταθμός θα έφερνε τους Γάλλους και τους Γερμανούς πιο κοντά.Πραγματοποιήθηκε τελικά αυτός ο στόχος;

Γκ. Λάνγκενσταϊν: «Ας θυμηθούμε ότι το Αrte ιδρύθηκε το 1991, δύο χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας, σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν αποφάσισαν ότι η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα έπρεπε να περιοριστεί στις σφαίρες της οικονομίας και της άμυνας, αλλά θα έπρεπε να περιλάβει και τον πολιτισμό. Ηταν πολύ ενθαρρυντικό ότι οι τηλεθεατές αποδέχτηκαν το νέο κανάλι πολύ φυσικά και πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός ότι ήταν εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα κανάλια, καθώς ήταν διακρατικό».

Ζ. Κλεμάν: «Η δημιουργία του Αrte ΤV υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες στην προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. Καθημερινά το Αrte προσφέρει στους θεατές του την ευκαιρία να ανακαλύψουν την κουλτούρα του γειτονικού λαού, τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα σημαντικά θέματα της εποχής μας. Για παράδειγμα, πρόσφατα προβάλαμε μια ταινία με την Ιζαμπέλ Ατζανί με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές στα σχολεία των παρισινών προαστίων, η οποία είχε μεγάλο αντίκτυπο στους γερμανούς καθηγητές που διδάσκουν σε “δύσκολες” γειτονιές των γερμανικών μεγαλουπόλεων και αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα».

- Ποιο είναι το κοινό του δικτύου;

Ζ. Κλεμάν: «Οι θεατές μας ομιλούν περισσότερες από μία γλώσσες, ταξιδεύουν στο εξωτερικό και αναζητούν μέσα να βελτιώσουν τις γνώσεις και τον εαυτόν τους. Μη νομίσετε όμως ότι οι θεατές μας είναι μια ελίτ που ζει απομονωμένη σε κάποιον πολιτιστικό Ολυμπο. Απλώς περιγράφω κάποιες από τις συνήθειές τους. Σε γενικές γραμμές οι θεατές του Αrte είναι σαν όλους τους άλλους τηλεθεατές: όταν παρακολουθούν τηλεόραση θέλουν να διασκεδάσουν, αλλά θέλουν επίσης να συγκινηθούν και να ενημερωθούν». - Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν είναι και πολύ τηλεοπτικά «προϊόντα». Και όμως το Αrte έχει μεγάλη επιτυχία. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Ζ. Κλεμάν: «Οπως προαναφέραμε η βασική αιτία της επιτυχίας του Αrte είναι ότι σεβόμαστε τους θεατές μας. Προβάλλουμε ποιοτικά προγράμματα είτε πρόκειται για ταινίες είτε για ντοκυμαντέρ ή ενημερωτικές εκπομπές επειδή σεβόμαστε όσους μας παρακολουθούν. Θέλουμε να μεταδίδουμε τα καλύτερα και πιο τολμηρά προγράμματα. Προβάλλουμε παραστάσεις όπερας, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες από τις καλύτερες σκηνές του κόσμου, παρέχοντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, που αλλιώς δεν θα είχαν τη δυνατότητα. Ισως αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας».

- Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον προγραμματισμό του Αrte αλλά και το κοινό σας;

Γκ.Λάνγκενσταϊν: «Η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει ακόμη επειδή είμαστε ένας σταθμός που λειτουργεί με κρατικά κονδύλια. Ωστόσο αν η κρίση παραταθεί πολύ, οι κρατικοί σταθμοί δεν θα παραμείνουν αλώβητοι. Οσον αφορά το κοινό μας είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σκοπός μας είναι να αφιερώσουμε περισσότερες εκπομπές στο θέμα ώστε να κατανοήσουν οι τηλεθεατές καλύτερα τα αίτια της κρίσης και τις επιπτώσεις της. Στόχος του Αrte είναι να προσφέρει στους θεατές μια βαθύτερη ανάλυση των γεγονότων».

- Τον τελευταίο καιρό το Αrte εξαπλώνεται γοργά και στο Ιnternet. Πώς πιστεύετε ότι το Διαδίκτυο θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τηλεόραση;
Γκ. Λάνγκενσταϊν: «Γενικά η τηλεόραση και όχι μόνο το Αrte είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός καθρέφτης των αλλαγών που συμβαίνουν στις συνήθειες της κοινωνίας. Τα πράγματα αλλάζουν αυτή τη στιγμή τόσο στις μεθόδους παραγωγής όσο και στους τρόπους μετάδοσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Εχει μεγάλη σημασία η τηλεόραση να εξαπλωθεί και σε άλλες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Διαδίκτυο όπου θα πρέπει ένας σταθμός να μεταδίδει το πρόγραμμά του παρέχοντας στους θεατές τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας. Εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί προτεραιότητα για το Αrte η αναζήτηση καινοτόμων τρόπων για τη μετάβαση σε νέες πλατφόρμες».

Ζ. Κλεμάν: «Εφέτος τον χειμώνα ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα του Αrte ένα πρόγραμμα ειδικά για το Διαδίκτυο: ένα πολύ ενδιαφέρον διαδραστικό ντοκυμαντέρ για την καθημερινή ζωή στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Η παραγωγή αυτή κέρδισε πολλές διακρίσεις. Επιπλέον το Αrte ήταν ένας από τους πρώτους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ευρώπη που παρείχε τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να βλέπουν βίντεο κατά παραγγελία, καθώς και να βλέπουν τα προγράμματα για μία εβδομάδα μετά την ημέρα μετάδοσής τους (catch up ΤV). Κάθε μήνα καταγράφουμε εντυπωσιακή αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας. Στο μέλλον η σχέση ανάμεσα στην τηλεόραση και στον θεατή θα είναι, μέσω του Διαδικτύου, 100% αμφίδρομη».

- Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στο να διευθύνει κανείς έναν διακρατικό τηλεοπτικό σταθμό;

Γκ. Λάνγκενσταϊν: «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να κρατηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο κουλτούρες. Επίσης να βρεθεί κοινή γλώσσα ή τουλάχιστον μια προσέγγιση που θα είναι κατανοητή και στις δύο χώρες. Πάρτε για παράδειγμα τις ειδήσεις. Καθημερινά καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να αποφασιστεί ποια θέματα είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες, αλλά και πώς πρέπει να παρουσιαστούν ώστε να γίνουν κατανοητά όχι μόνο και από τις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά και σε τηλεθεατές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

- Το Αrte συνεργάζεται με διάφορους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ευρώπη. Ποιος είναι ο στόχος και γιατί θεωρείτε ότι αυτός είναι σημαντικός;

Γκ. Λάνγκενσταϊν: «Εκτός από τη γαλλογερμανική διάσταση, στόχος του Αrte είναι να προαγάγει την προσέγγισημεταξύ των λαών της Ευρώπης και να λειτουργήσει ως φόρουμ ανταλλαγής ιδεών επί των ευρωπαϊκών αξιών με σεβασμό στην ισότητα και την αδελφοσύνη των λαών. Το Αrte φιλοδοξεί να συνεισφέρει στον εκδημοκρατισμό της κουλτούρας και του πολιτισμού μέσα στο ευρωπαϊκό τοπίο».

Ζ. Κλεμάν: «Το 30% των προγραμμάτων μας παράγεται σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι ισχυροί δεσμοί μας με την Ευρώπη είναι δεδομένοι και είναι αυτοί που μας ώθησαν στις συμφωνίες για συνεργασία με τηλεοπτικούς σταθμούς στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στη Βρετανία, στην Ισπανία, στη Φινλανδία, στη Σουηδία και τώρα με την Ελλάδα».

- Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την ΕΡΤ;

Γκ. Λάνγκενσταϊν: «Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στις προσπάθειες του προέδρου της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλου οι δύο σταθμοί έχουν αρχίσει πιο στενή συνεργασία. Εχουμε πάρει μέρος σε συμπαραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων και ορισμένες από τις εκπομπές του Αrte μπορεί να τις δει κανείς στα δορυφορικά κανάλια της ΕΡΤ. Η ως τώρα εμπειρία μας έχει ικανοποιήσει και τα δύο μέλη αρκετά ώστε να αποφασίσουμε πιο σταθερή και μόνιμη συνεργασία».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=265274&dt=26/04/2009