Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…

Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…
21 Μαΐου 2009 - Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης - Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. (Στα πλαίσια του 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα της EETT – με θεμα «Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»)…

Ανάμεσα στα άλλα, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης είχε θέσει τους εξής προβληματισμούς για τα συστήματα κωδικοποίησης (DVB-T), αλλά και μια σημαντική πρόταση προς την νεοσυσταθέντα πάροχο ψηφιακής τηλεόρασης DIGEA (για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας - ΕΙΤΗΣΕΕ)…

…θα ήθελα να αναφερθώ στα συστήματα κωδικοποίησης. Το 2006 που η ΕΡΤ ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, η μοναδική τεχνολογία ήταν το MPEG 2. Σήμερα ήδη υπάρχει και το MPEG 4 –AVC κλπ. Επειδή η εγκατεστημένη βάση MPEG 2 (περιέχει 300.000 αποκωδικοποιητές και πάνω από 1 εκατ. Τηλεοπτικούς δέκτες) είναι ήδη μεγάλη και πιθανή εκπομπή των ιδιωτών (DIGEA) με MPEG 4 να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους τηλεθεατές, με συνέπεια:

i. Όσοι κάνουν λήψη από Αίγινα να μην βλέπουν τίποτα.
ii. Όσοι έχουν MPEG 2 θα πρέπει αμέσως να αντικαταστήσουν τον αποκωδικοποιητή τους με άλλον τεχνολογίας MPEG 4.

Θα πρότεινα στους συναδέλφους της DIGEA να ξεκινήσουν με MPEG 2 δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό όριο στην αγορά να προσαρμοσθεί στο MPEG 4 και να πάμε μαζί στο MPEG 4 (προβλεπόμενες ενημερωτικές καμπάνιες, κλπ.)…


Ολόκληρη παρουσίαση εδώ:

Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…
21 Μαΐου 2009 - Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. ( Στα πλαίσια του 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα της EETT – με θεμα «Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»)…

Η Σύγκλιση προϋποθέτει το πέρασμα από την αναλογική τηλεόραση στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση. Στόχος το switch-over το 2012.Αποτέλεσμα του switch-over το «ψηφιακό μέρισμα».Το πέρασμα αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση πάντα πρωτοπόρος στονΤομέα Τεχνολογιών Τηλεόρασης επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει σε Τεχνολογίες και προγράμμτα οδηγώντας το digital switch-over. Σεμία εποχή που όλη η Ευρώπη ασχολείται με ευρυζωνική σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση ευρίσκεται ήδη σε πορεία πλήρους ψηφιοποίησης. Οι δράσεις της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση συνοψίζονται στα πιο κάτω σημεία:

1. Ψηφιοποίηση περιεχομένου.
Η ΕΡΤ από τριετίας έχει ξεκινήσει την ψηφιοποίηση του Οπτικοακουστικού της αρχείου με πολύ καλά μέχρι σήμερα αποτελέσματα και συνεχίζει με στόχο να καταφέρει σε ένα βάθος πενταετίας να επιτύχει την ψηφιοποίηση όλης της αλυσίδας παραγωγής-επεξεργασίας διακίνησης.

2. Υποδομές.
Επίσης, περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένου εσωτερικό ευρυζωνικό δίκτυο που θα παίξει το ρόλο της ραχοκοκκαλιάς των νέων μορφών παραγωγής και διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου, διασυνδέοντας όλα τα παραπάνω συστήματα. Επιπρόσθετα, η ΕΡΤ έχει προχωρήσει στην διασύνδεση των συστημάτων της με το Διαδίκτυο με μεσαίες προς το παρόν ταχύτητες οι οποίες θα γίνουν αρκετά μεγαλύτερες.

3. Εφαρμογές.
Μέσω της τωρινής και της μελλοντικής διαδικτυακής σύνδεσης της ΕΡΤ με τον έξω κόσμο, μία πληθώρα εφαρμογών θα καταστεί διαθέσιμη στους ευρυζωνικούς χρήστες του Διαδικτύου: ανάσυρση αρχειακού και τρέχοντος περιεχομένου και διαδραστικές εφαρμογές είναι δύο μόνο από τις εκατοντάδες που μπορούν να αναπτυχθούν.

4. Μετάδοση μέσω ΕυρυζωνικώνΔικτύων.
Η ΕΡΤ μεταξύ άλλων προχωρεί σε πιλοτικές ενέργειες για την διάχυση του ψηφιοποιημένου περιεχομένου της στα ψηφιακά ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας.Τα οφέλη από τις παραπάνω δράσεις θα είναι πολλαπλά. Κυρίως αναφέρουν με τη σημαντική μείωση του παραγωγικού δυναμικού, τη βελτιστοποίηση της προώθησης των προϊόντων της καθώς και την εισαγωγή σε πλατφόρμες new- media.

Έρχονται και οι ιδιωτικοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί. Με τη σειρά τους καλούνται να επενδύσουν. Άρα η απελευθέρωση φάσματος συχνοτήτων στις περιοχές των UHF οφείλεται σ’ αυτές τις επενδύσεις. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την δυναμική του ψηφιακού μερίσματος και να υιοθετήσουν την εισαγωγή νέων υπηρεσιών. Οι νέες υπηρεσίες θα πρέπει να περιέχουν προηγμένες νέες τεχνολογίες (π.χ. HDTV τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και mobile TV) κομμένες-ραμμένες στις αναπτυσσόμενες ανάγκες και δίκαιες προσδοκίες των πολιτών. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί (Broadcasters) και η Ένωση των Ευρωπαϊκών Τηλεοπτικών Σταθμών (E.B.U.) ανησυχούν για την χρήση και τον καταμερισμό του ψηφιακού μερίσματος. Το75% των Ευρωπαίων Πολιτών παρακολουθεί προγράμματα που εκπέμπονται από τηλεοπτικούς σταθμούς που είναι μέλη της E.B.U. Περίπου 375 εκατομμύρια τηλεθεατές για την E.B.U. Τα μέλη της E.B.U. Επενδύουν 10 δις € ετησίως για νέα Ευρωπαϊκά προγράμματα απασχολώντας άμεσα ή έμμεσα 2.2 εκατ. υπαλλήλους.
Οι όποιες πολιτικές του switch-over θα πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του καταναλωτή καθώς και τις επενδύσεις του στη νέα τεχνολογία. Οι καταναλωτές επενδύουν ήδη σε τηλεοπτικούς δέκτες υψηλής ευκρίνειας HDTV και περιμένουν να δεχθούν προγράμματα υψηλής ευκρίνειας που θα φθάσουν σ αυτούς από ποικίλες πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Κυρίως όμως περιμένουν να λάβουν προγράμματα HDTVΔΩΡΕΑΝ. Δηλαδή κυρίως μέσω της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης.

H Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα μεταφοράς ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη.
•Στην Μεγάλη Βρετανία ήδη ξεπέρασε την δορυφορική τηλεόραση.
•Είναι ήδη η κυρίαρχη πλατφόρμα στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και σε άλλες χώρες.
Ακόμα και σε χώρες με πολλή μεγάλη εξάπλωση της καλωδιακής τηλεόρασης όπως στις Γερμανία και Ολλανδία το αναλογικό switch-off αυξάνει διαρκώς τη σημασία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Είναι σαφές ότι οι καταναλωτές προτιμούν την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Η καλωδιακή τηλεόραση και το IPTV δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ. Προϋποθέτουν συνδρομή. Μελλοντικά (ήδη ξεκίνησε) τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης θα μεταφέρονται με άλλες πλατφόρμες όπως mobile TV, mobile broadband και fixed broadband.Οι τεχνολογίες όμως αυτές απαιτούν επιπλέον έξοδα για τους καταναλωτές (μηνιαίες συνδρομές ή/ και κόστος χρήσης).

Το φάσμα συχνοτήτων της περιοχής UHF στην πατρίδα μας είναι ήδη όλο κατειλημμένο από τηλεοπτικούς σταθμούς νομίμως ή παρανόμως και με καθεστώς ημιαναρχίας. Παρατηρείται το φαινόμενο πολλές συχνότητες να φιλοξενούν δύο τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν από διαφορετικό σημείο (Υμηττός-Αίγινα κλπ.). Περιμένουμε όλοι ότι ο ερχομός της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης θα «βάλει τάξη» στο «άναρχο τηλεοπτικό πεδίο». Η χρήση λοιπόν του ψηφιακού μερίσματος θα πρέπει να αναδείξει πολιτικές με στόχο την εξασφάλιση της πολιτισμικής διαφορετικότητας και του πλουραλισμού των media.

Πρέπει λοιπόν πάντα να κυριαρχεί το μακροχρόνιο δημόσιο συμφέρον. Στην World Radiocommunications Conference (WRC) 2007 αποφασίστηκε η είσοδος των Telecoms στη ζώνη 790-862MHz (δίαυλοι 61 έως 69) για εφαρμογές 3G, 4G, Wimax κλπ. Μέρος αυτής της ζώνης είχε αποδοθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα (61 έως66) για τηλεοπτικές εκπομπές και 66 έως 69 στο ΓΕΕΘΑ.

Η Ρυθμιστική Αρχή που θα αποφασίσει για τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος στη χώρα μας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της τα παρακάτω:

1.Nα εξασφαλίσει ικανό αριθμό συχνοτήτων για χρήση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης καθώς και για την δυναμική της ανάπτυξη προς νέες τεχνολογίες (MPEG4, DVB-T2).

2.Να εξασφαλίσει τις τηλεοπτικές εκπομπές από παρεμβολές από την επερχόμενη σύγχρηση του φάσματος από τις κινητές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά στις αμφίδρομες κινητές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στις ασύρματες ευρυζωνικές που είναι δυνατόν να προκαλέσουν ισχυρές παεμβολές στις τηλεοπτικές εκπομπές. Ιδιαίτερη προσοχή στις κινητές τερματικές. Η παρεμβολή αυτού του είδους (από κινητές εκπομπές) είναι πολύ δύσκολο και να την προβλέψουμε αλλά και να τη «μαζέψουμε». Η χρήση γειτονικών διαύλων θα καταστεί σχεδόν αδύνατος.

3. Nα θεσπίσει αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για τις διατάξεις εκπομπής, π.χ. περιορισμοί ισχύος, guard bands, spectrum masks με μεγάλη απόρριψη π.χ. 65 db κλπ. (αυξημένο κόστος για εγκαταστάσεις εκπομπής).

4. Η εκπομπή της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης εξασφαλίζεται μόνο στην περιοχή συχνοτήτων UHF 470 –862 MHz. Να σημειωθεί ότι οι κινητές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών (π.χ.WiMAX) μπορούν να εφαρμοσθούν και σε άλλες περιοχές συχνοτήτων. Οι κινητές τηλεπικοινωνιακές έχουν ήδη πάρει ένα τεράστιο ποσό συχνοτήτων του φάσματος στα UHF και μέρος αυτού του φάσματος δεν το χρησιμοποιούν επαρκώς ή καθόλου (Υπηρεσίες WiMAX χρησιμοποιούν ήδη ζώνες συχνοτήτωνό πως 2,3 ÷2,7 GHz, 3,3 ÷3,8 και 5,0 ÷6,0 GHz.


5. Tην εναρμόνιση με τις γειτονικές χώρες.
Η Ελλάδα στην GE06 πήρε συχνότητες για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θέλω να σημειώσω ότι όλες αυτές οι συχνότητες είναι απονομές (allotments) και όχι εκχωρήσεις (assignment).Δηλαδή οι απονομές θα πρέπει να γίνουν οριστικές εκχωρήσεις. Αυτό συνεπάγεται την προσεκτική εναρμόνιση με τις όμορες χώρες. Μην εκπλαγούμε αν στο τέλος μείνουμε με πολύ λιγότερες συχνότητες από αυτές που νομίζαμε ότι είχαμε. Επίσης η διαδικασία αυτή μας δείχνει ότι το μοίρασμα του ψηφιακού μερίσματος δεν μπορεί να είναι το ίδιο για όλες τις χώρες. Δεν μπορεί να ρυθμιστεί κεντρικά. Τα κράτη μέλη έχουν ιδιαιτερότητες. Τέλος θέλω να σημειώσω ότι σε πολλά σημείαθα επέλθει «σύγκρουση» της WRC 07 με την GE 06.5.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στα συστήματα κωδικοποίησης. Το 2006 που η ΕΡΤ ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, η μοναδική τεχνολογία ήταν το MPEG 2. Σήμερα ήδη υπάρχει και το MPEG 4 –AVC κλπ. Επειδή η εγκατεστημένη βάση MPEG 2 (περιέχει 300.000 αποκωδικοποιητές και πάνω από1 εκατ. Τηλεοπτικούς δέκτες) είναι ήδη μεγάλη και πιθανή εκπομπή των ιδιωτών (DIGEA) με MPEG 4 να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους τηλεθεατές, με συνέπεια:

i. Όσοι κάνουν λήψη από Αίγινα να μην βλέπουν τίποτα.
ii. Όσοι έχουν MPEG 2 θα πρέπει αμέσως να αντικαταστήσουν τον αποκωδικοποιητή τους με άλλον τεχνολογίας MPEG 4.


Θα πρότεινα στους συναδέλφους της DIGEA να ξεκινήσουν με MPEG 2 δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό όριο στην αγορά να προσαρμοσθεί στο MPEG 4 και να πάμε μαζί στο MPEG 4 (προβλεπόμενες ενημερωτικές καμπάνιες, κλπ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε.