DIGEA: Ένας υπέροχος ψηφιακός κόσμος έκανε πρεμιέρα…

Σε πλήρη λειτουργία μπήκε ο επίσημος δικτυακός τόπος της DIGEA (www.digea.gr), μετά και την χθεσινή πρεμιέρα της DIGEA στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της μετάβασης στην εποχή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης...

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα επίγειων ψηφιακών εκπομπών της DIGEA περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1) Σεπτέμβριος 2009
Στις 24/9 ξεκίνησε η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος
στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.

2) Νοέμβριος 2009
θα ακολουθήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, από τα κέντρα εκπομπής Χορτιάτη και λόφος Φιλίππειου.

3) Δεκέμβριος 2009
Ακολουθεί η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην περιοχή της Αθήνας από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Αίγινας.

4) Ιανουάριος 2010
Η Ευρύτερη περιοχή της Λάρισας

5) Φεβρουάριος 2010

Η Ευρύτερη περιοχή της Πάτρας


Τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση για τους Καταναλωτές;
Καμία μεγάλη αλλαγή δεν γίνεται αυτόματα. Πάντα υπάρχει μία περίοδος προσαρμογής και εξοικείωσης με τις νέες συνθήκες που πολλές φορές μας χρησιμεύει στο να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε τα εκάστοτε οφέλη. Στην περίπτωση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, η περίοδος αυτή ονομάζεται «ψηφιακή μετάβαση».
Έτσι ονομάζουμε λοιπόν το μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρξει παράλληλη λήψη αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα ψηφιακή εποχή. Είναι μια σημαντική περίοδος στην οποία θα είναι εύκολο ο καθένας από εμάς να συγκρίνει εύκολα και άμεσα την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Ένα διάστημα προσαρμογής που μας δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης για τη νέα τεχνολογία και εφοδιασμού του κατάλληλου αποκωδικοποιητή ή τηλεόρασης που να τον περιλαμβάνει (προδιαγραφές DVB-T, MPEG4 ή H.264). Μετά το τέλος της περιόδου αυτής (τέλος του 2012), η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί και θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα…

Δελτίο Τύπου 24/9/09 - Ψηφιακή μετάβαση από τον Κορινθιακό κόλπο:
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος από την DIGEA στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της μετάβασης στην εποχή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η DIGEA, η εταιρεία που συστάθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA , ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της. Το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής πόλεις: Αίγιο, Ακράτα, Άσπρα Σπίτια, Βραχάτι, Γαλαξίδι, Δερβένι, Διακοφτό, Ερατεινή, Ιτέα, Καμάρι, Κιάτο, Κόρινθος, Λουτράκι, Ναύπακτος, Ξυλόκαστρο και Ψάθα. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έγινε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης του κοινού μια και η ψηφιακή εκπομπή δεν επηρεάζει την αντίστοιχη αναλογική και κατά συνέπεια δεν θα προκύψει άμεση ανάγκη προμήθειας αποκωδικοποιητών από το ευρύ κοινό. Τα οφέλη όμως για τους τηλεθεατές που θα επιλέξουν την ψηφιακή εκπομπή θα είναι σημαντικά: λύνεται μια για πάντα το πρόβλημα λήψης που υπήρχε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιοχές, ενώ επιπλέον θα μπορούν να απολαμβάνουν την κορυφαία και σταθερή ποιότητα εικόνας και ήχου που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Τα κανάλια, τα οποία μεταφέρει καταρχήν ως συνεργαζόμενα η DIGEA, είναι τα εξής: 1) multiplex - Ch.37: ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και 2) multiplex - Ch.43: MEGA, ΣΚΑΪ, STAR... Η DIGEA εκπέμπει από την περιοχή του Ξυλοκάστρου ενώ το πρωτόκολλο κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι το MPEG4/H.264/AVC.