Βασικό ερωτηματολόγιο και απαντήσεις της Digea για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή…

…Και ενώ την σκυτάλη για τις ψηφιακές εκπομπές της Digea από το Ξυλόκαστρο (ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου), σύντομα θα πάρει η Θεσσαλονίκη (όσο πλησιάζουμε προς τον Νοέμβριο) και η Αττική (όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκέμβριο)… Επισημαίνουμε ότι για τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Συκιές, Μετέωρα…) που καλύπτονται αποκλειστικά από τις αναλογικές εκπομπές (κάτω από το Φιλιπειο), καθώς και για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων της Αθήνας, που καλύπτονται αποκλειστικά από τις αναλογικές εκπομπές της Αίγινας (κάτω από τους νοτιανατολικούς πρόποδες του Υμηττού), δεν θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο παράλληλης εκπομπής αναλογικών και ψηφιακών καναλιών, γιατί θα περάσουν κατευθείαν στις ψηφιακές εκπομπές, προκειμένου να προχωρήσει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Έτσι στα πλαίσια αυτά, η Digea δίνει την δική της ενημέρωση, μέσα από ένα βασικό ερωτηματολόγιο–απαντήσεων που παραθέτει στο δικτυακό της τόπο…

Βασικό ερωτηματολόγιο και απαντήσεις της Digea για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή…

Τι είναι o αποκωδικοποιητής;
Ο αποκωδικοποιητής είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με την αναλογική σας τηλεόραση και με την εξωτερική κεραία. Η συσκευή μετατρέπει το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε αναλογικό και το καθιστά ορατό στην αναλογική οθόνη της τηλεόρασής σας.

Γιατί αλλάζει η τηλεόραση σε ψηφιακή; Ποιος το αποφάσισε;
Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) έως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής συμμόρφωσης στην απόφαση της ITU.

Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DVB-T);
Η Ψηφιακή τηλεόραση είναι, με απλά λόγια, το μέλλον της τηλεόρασης. Αυτό αφορά στον τρόπο με τον οποίο εκπέμπεται και λαμβάνεται το τηλεοπτικό σήμα από τα κανάλια στα σπίτια μας ή όπου υπάρχει δέκτης τηλεόρασης. Μιλάμε μόνο για την τεχνολογία εκπομπής και λήψης τηλεοπτικού σήματος, δηλαδή για το είδος του σήματος που φτάνει στο σπίτι μας και όχι την τεχνολογία της τηλεόρασης που υπάρχει στο σπίτι. Η ψηφιακή τηλεόραση αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς και είναι μία υπηρεσία η οποία δεν απαιτεί συνδρομή, είναι δηλαδή δωρεάν.

Ποια είναι τα οφέλη της;
Δύο από τα κυριότερα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι η κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου. Η εικόνα θα είναι αψεγάδιαστη και αντίστοιχα και ο ήχος δεν θα έχει απώλειες όπως συνέβαινε επίσης συχνά ως σήμερα. Σχετικά με το ήδη υπάρχον σύστημα τηλεοπτικής εκπομπής που ονομάζεται αναλογικό, η υπεροχή της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ξεκάθαρη σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα υπάρχει πλέον το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης που εμφανιζόταν ως σήμερα σε πολλές περιοχές με χιόνια (λόγω αδύναμου σήματος ή περίεργης μορφολογίας εδάφους) ή είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων που εμφανίζονται και περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας. Επιπλέον, η ψηφιακή τηλεόραση σε αντίθεση με την αναλογική «καταλαβαίνει τι δείχνει». Μελλοντικά λοιπόν, η ψηφιακή τηλεόραση θα προσφέρει και την υπηρεσία ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG). Ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος θα μας παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα το όποιο παίζει αλλά και για αυτό που ακολουθεί, δίνοντας μας παράλληλα την δυνατότητα να προγραμματίσουμε εγγραφή του προγράμματος.

Τι είναι η ψηφιακή μετάβαση;
Έτσι ονομάζουμε το μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρξει παράλληλη λήψη αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούν όλοι στη νέα ψηφιακή εποχή. Είναι μια σημαντική περίοδος στην οποία θα είναι εύκολο ο καθένας από εμάς να συγκρίνει εύκολα και άμεσα την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Το διάστημα αυτό είναι στην ουσία ένα διάστημα προσαρμογής που μας δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης για τη νέα τεχνολογία και εφοδιασμού του αποκωδικοποιητή. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής (τέλος του 2012), η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί (switch off) και θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα.

Τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης;
Κατά την περίοδο της μετάβασης συγκεκριμένες περιοχές αναπόφευκτα θα χάσουν το αναλογικό σήμα ακόμη και μέσα στο 2009. Στην Αθήνα π.χ. θα κλείσει η αναλογική εκπομπή από την Αίγινα όλων των σταθμών. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην Θεσσαλονίκη από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου. Έτσι λοιπόν περίπου 40.000 καταναλωτές συνολικά που καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τις συγκεκριμένες περιοχές και οριοθετούνται στους κατοίκους στους νοτιανατολικούς πρόποδες του Υμηττού καθώς και γύρω από τον λόφο του Φιλίππειου, θα χάσουν κάθε αναλογικό σήμα και θα χρειαστούν άμεσα την προμήθεια αποκωδικοποιητών προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση. Για το λόγο αυτό το κράτος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τη συγκεκριμένη μερίδα του καταναλωτικού κοινού με έντυπο ενημερωτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Digea και το οποίο θα διατίθεται στα κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών (ΚΕΠ) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικότερα για τους τηλεθεατές των περιοχών με το ειδικότερο πρόβλημα έχουμε αποφασίσει να αποστείλουμε προσωπική επικοινωνία μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ όπου θα εξηγούμε λεπτομερώς τα βήματα. Ωστόσο στις συγκεκριμένες δύο περιοχές που έχουν ούτως η άλλως πρόβλημα λήψης, η προμήθεια του αποκωδικοποιητή αναμένεται να λύσει μία για πάντα το πρόβλημα αυτό.

Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία η οποία θα χρησιμοποιηθεί;
Η τεχνολογία που επιλέχθηκε ή για να είμαστε και πιο δόκιμοι το πρωτόκολλο κωδικοποίησης που επιλέχθηκε είναι το MPEG4 (Εμ Πεγκ 4) ως αποτέλεσμα συναπόφασης όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου η χώρα μας να έχει το πλέον σύγχρονο περιβάλλον. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις χώρες που ξεκίνησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα μετά το 2006, δεδομένου ότι προσφέρει 40% καλύτερη ποιότητα από το προγενέστερο MPEG2.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος φορέας που έχει αναλάβει το έργο της μετάβασης και της ψηφιακής εκπομπής;
Οι φορείς που έχουν αναλάβει την μετάβαση και την ψηφιακή εκπομπή είναι η Digea (Nτίτζια) για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA,ALTER,ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV,MEGA, ΣΚΑΪ και STAR), η ΕΡΤ για τα κρατικά, ενώ οι περιφερειακοί σταθμοί θα συνεργαστούν με πάροχο της επιλογής τους.

Πώς μπορώ να ετοιμαστώ για τη μετάβαση;
Απλά μείνετε ενημερωμένοι για την έναρξη των δοκιμαστικών ψηφιακών εκπομπών που αφορούν την περιοχή όπου διαμένετε ώστε εγκαίρως να μπορείτε να προμηθευτείτε τον ειδικό αποκωδικοποιητή. Αν το τελευταίο διάστημα έχετε αποκτήσει τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει ψηφιακό δέκτη βεβαιωθείτε πως αυτός υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG-4. Αν προγραμματίζετε τώρα να αποκτήσετε νέα τηλεόραση φροντίστε να καλύπτει αυτή την προδιαγραφή. Αλλιώς θα χρειαστείτε αποκωδικοποιητή.

Χρειάζομαι νέα τηλεόραση;
Δεν απαιτείται αγορά νέας τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμα και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατό να βλέπετε ψηφιακά αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG-4.

Η HDTV και η DVB-T είναι το ίδιο;

Όχι. Η DVB-T είναι ψηφιακή τηλεόραση. Η HDTV είναι τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Η HDTV είναι η καλύτερης ποιότητας μορφή DTV, αλλά μόνο μία από τις πολλές μορφές που υπάρχουν. Οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας μπορεί να λάβουν δωρεάν προγραμματισμό τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, χρησιμοποιώντας μια κεραία. (Συμπληρώνουμε, ότι οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερα δορυφορικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας-HDTV, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό δορυφορικής κεραίας και δορυφορικού δέκτη τεχνολογίας DVB-S2, που μπορεί να συνδυάζει και την παράλληλη λήψη των επίγειων ψηφιακών καναλιών DVB-T/Mpeg-4/Mpeg2, μόνο όσοι επιτραπέζιοι δέκτες DVB-S2 είναι τεχνολογίας Combo)…

Θα χρειαστώ καινούρια κεραία ή πιάτο;
Καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας, δεν απαιτείται προκειμένου να λάβουμε το ψηφιακό σήμα
. Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν έχω αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;
Προκειμένου να ελέγξετε εάν ο τηλεοπτικός σας δέκτης μπορεί να λαμβάνει ψηφιακά τηλεοπτικά σήματα, μπορείτε να ψάξετε στο εγχειρίδιο της τηλεόρασης σας ή να ψάξετε για μια ένδειξη στο δέκτη που να δείχνει ότι έχει ένα ενσωματωμένο δέκτη της Επιτροπής Προηγμένων Τηλεοπτικών Συστημάτων (ATSC). Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να ελέγξετε τις δυνατότητες του δέκτη από το νούμερο μοντέλου του κατασκευαστή.

Πόσο θα μου κοστίσει η αλλαγή;
Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητή που αναβαθμίζει την τηλεόρασή σας με μια απλή σύνδεση είναι πραγματικά μικρό και υπολογίζεται γύρω στα 50 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και πιο περίπλοκοι ψηφιακοί δέκτες στην αγορά που απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς και ψαγμένους τηλεθεατές που παρακολουθούν δορυφορικά και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα. Τώρα αν πιστεύετε πως είναι καιρός να αλλάξετε την τηλεόρασή σας με καινούρια το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε εξαρτάται από τις δυνατότητές σας. Απλά προσέξτε να πληροί τις προδιαγραφές MPEG-4.

Πού θα βρω αποκωδικοποιητή;
Σύντομα, αποκωδικοποιητές θα μπορούμε να προμηθευόμαστε από όλα τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Πώς συνδέεται ο αποκωδικοποιητής;
Είναι πολύ εύκολο. Θυμάστε πώς συνδέσατε πριν από κάποια χρόνια το πρώτο σας video? H λογική είναι η ίδια. Στην ουσία ο αποκωδικοποιητής παρεμβάλλεται μεταξύ κεραίας και τηλεόρασης. Η κεραία συνδέεται με τον αποκωδικοποιητή και ο αποκωδικοποιητής με την τηλεόραση...

Θα χρειαστεί να ψάξω ξανά για τα κανάλια;
Κατ΄αρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πλέον χρησιμοποιούμε την παλιά μας τηλεόρασή μόνο ως οθόνη (τερματικό) και δεν αλλάζουμε πια εδώ τα κανάλια όπως το κάναμε παλιά. Πλέον το κοντρόλ της τηλεόρασης θα μας είναι χρήσιμο μόνο για να την ανοιγοκλείσουμε και να ρυθμίσουμε τον ήχο ή άλλες παραμέτρους της, όχι όμως για να αλλάξουμε κανάλια. Τα κανάλια αλλάζουν πια μόνο μέσα από τον αποκωδικοποιητή. Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες χρήσης του αποκωδικοποιητή κι ενεργοποιώντας τη λειτουργία του αυτόματου συντονισμού τα κανάλια θα αποθηκευτούν στον ψηφιακό του δέκτη γρήγορα κι εύκολα.

Κάθε τηλεόρασή μας θέλει αποκωδικοποιητή;
Θα χρειαστεί ένας διαφορετικός αποκωδικοποιητής για κάθε τηλεόραση που υπάρχει στο σπίτι και δεν διαθέτει ψηφιακό δέκτη που υποστηρίζει το σύστημα MPEG 4. Ο κάθε αποκωδικοποιητής που συνδέεται στην τηλεόρασή μας ουσιαστικά υποκαθιστά μόνο τον δικό της αναλογικό δέκτη. Άρα κάθε τηλεόραση που έχουμε στο σπίτι θα χρειαστεί τον δικό της ξεχωριστό αποκωδικοποιητή.

Τι γίνεται με συσκευές όπως βίντεο, DVD κοκ;
Όλες οι συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που διαθέτουν αναλογικό δέκτη θα χρειαστούν οπωσδήποτε τον δικό τους αποκωδικοποιητή. Είναι η ίδια ακριβώς λογική που περιγράψαμε παραπάνω. Κάθε συσκευή που έχει δικό της αναλογικό δέκτη (βίντεο, dvd εγγραφής) θα χρειαστεί αποκωδικοποιητή, αν π.χ. θέλετε να βλέπετε ένα πρόγραμμα στην TV και να γράφετε άλλο πρόγραμμα στο βίντεό σας ή το dvd εγγραφής. Το απλό μας dvd που μόνο παίζει ταινίες ή άλλο πρόγραμμα που νοικιάζουμε ή αγοράζουμε, συνδέεται απευθείας στην TV μας και δεν επηρεάζεται από τη μετάβαση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κονσόλες παιχνιδιών που συνδέονται απ’ ευθείας στην τηλεόραση.

Αν δεν κάνω τίποτα δηλαδή, δεν θα βλέπω;
Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή που διαμένετε μπορείτε φυσικά να μην κάνετε τίποτα. Όταν όμως σταματήσει εντελώς η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και δεν έχετε φροντίσει να κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις, δυστυχώς δεν θα έχετε πλέον εικόνα στην τηλεόρασή σας. Κάτοικοι των περιοχών όπως ο λόφος Φιλιππείου στη Θεσσαλονίκη ή η Αίγινα, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τον αποκωδικοποιητή εγκαίρως, γιατί στις περιοχές αυτές θα εκπέμπεται μόνο ψηφιακό σήμα.

Τι θα κάνουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες;
Όλοι έχουμε κοντά μας, αν όχι στο σπίτι που μένουμε, σίγουρα στον φιλικό ή συγγενικό μας κύκλο ανθρώπους που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων εξαιτίας προβλημάτων υγείας, δεν θα μπορούν εύκολα να ανταποκριθούν ούτε στη διαδικασία της μετάβασης, ούτε θα μπορούν να κατανοήσουν την αλλαγή καθεαυτή. Δεδομένου πως η τηλεόραση γι αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να είναι το μοναδικό τους παράθυρο στον κόσμο, η στήριξή μας είναι απαραίτητη.

http://www.digea.gr/faq23.html