Mobile TV Vs Digea TV: Αναμείνατε στο κινητό σας…

Mobile TV Vs Digea TV: Αναμείνατε στο κινητό σας…
Να ρίξουν τους τόνους και να... διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σχετικά με τη «σύγκρουση συμφερόντων» που φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κανάλια και εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος, επιχείρησαν χθες οι υπεύθυνοι της Digea (ψηφιακός πάροχος), της εταιρείας που δημιούργησαν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, ΑΝΤ-1, Μακεδονία TV, ΜΕΓΚΑ, Σκάι και STAR…

Η «κόντρα», που εντοπίζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εστιάζεται στο λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα. Το κομμάτι δηλαδή που θα περισσέψει από το φάσμα λόγω της απελευθέρωσης συχνοτήτων εξαιτίας της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή...(enet.gr)

«Δεν έχουμε πόλεμο με την κινητή τηλεφωνία. Είναι ένας συμπάσχων κλάδος», επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και της Digea, Κώστας Κιμπουρόπουλος, εξηγώντας ότι και οι δύο κλάδοι έχουν ανοικτά ζητήματα αδειοδοτήσεων με ευθύνη της πολιτείας. Τόνισε ότι τα κανάλια δεν είναι αντίθετα στο θέμα του μερίσματος αλλά για να υπάρξει αυτό πρέπει πρώτα να μπορούν να εκπέμπουν σε όλη την επικράτεια ψηφιακά και αν ύστερα από αυτό υπάρξει περίσσευμα φάσματος, να αξιοποιηθεί ανάλογα από το κράτος. «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, άλλα όλα τα πράγματα πρέπει να έρθουν στον καιρό τους. Είναι θέμα προτεραιότητας. Πρώτα θα γίνει η οριστική μετάβαση και μετά το μέρισμα, ναι, να πάει και σε άλλες χρήσεις». Επέμεινε πάντως ότι «με την τηλεθέαση του κόσμου δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε κανέναν να παίξει. Από εκεί ζούμε. Δεν μπορεί με θεσμικά αδόκιμους τρόπους να αφήσουμε αυτό να γίνει κουρελόχαρτο». Επιχειρήθηκε, λοιπόν, να πέσουν οι τόνοι χωρίς όμως υποχωρήσεις στο βασικό ζητούμενο. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι οι πιο... ισχυροί διαφημιζόμενοι των καναλιών. Το τι θα γίνει πάντως θα φανεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης η οποία προχωρά σε μελέτη αποτίμησης του φάσματος. Ο κ. Κιμπουρόπουλος άφησε και πάλι αιχμές για την όχι και τόσο νόμιμη λειτουργία των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ, καθώς δεν έχει πάρει ακόμα τη γενική άδεια παρόχου από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τα στελέχη της Digea έχουν, όπως είπαν, επαφές με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Από τη χθεσινή συζήτηση φάνηκε ότι τα κανάλια ζητούν από την πολιτεία οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον για την ενημέρωση του κοινού, καθώς βαδίζουν προς τις δοκιμαστικές ψηφιακές εκπομπές στην Αττική πιθανότατα μετά το Πάσχα. Τόσο ο κ. Κιμπουρόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός έκαναν αναφορές σε άλλες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) που ενίσχυσαν οικονομικά την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Εκαναν λόγο για καθυστερήσεις στη μετάβαση και την ολοκλήρωσή της τονίζοντας ότι «θέτουμε εν αμφιβόλω κυριαρχικά μας δικαιώματα σχετικά με τη χρήση του φάσματος. Ενδέχεται να συγκρουστούμε με γειτονικές χώρες που τρέχουν πιο γρήγορα και θα την πληρώσουν ακριτικές περιοχές». Ο κ. Μαθιός αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Digea από τη δημιουργία της τον Ιούνιο του 2009. Και οι δύο, πάντως, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, ως προς την τιμολογιακή πολιτική τους, ούτε για τα βήματα που έπονται καθώς το επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να αποφασιστεί τελικά πότε θα ξεκινήσουν οι εκπομπές στην Αττική για να ακολουθήσουν Πάτρα και Λάρισα. Με την Digea φαίνεται ότι θα συμφωνήσει και ο 902 TV ώστε να εκπέμπει κι αυτός το πρόγραμμά του ψηφιακά.
ΣΩ.ΜΑ (enet.gr )