«Digital Union» και οι πρώτες πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές του «Blue Sky» στην Αττική…

«Digital Union» και οι πρώτες πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές του «Blue Sky» στην Αττική…
Οι πρώτες πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές «Blue Sky» στην Αττική είναι πλέον γεγονός, στο δίαυλο 65 UHF - Αίγινα (όπως ορίζει η ΚΥΑ 21161/2008 ), οι οποίες και αποτελούν τις πρώτες -«ανεπίσημες» -ψηφιακές εκπομπές του ψηφιακού παρόχου των Περιφερειακών καναλιών «Digital Union» στην Αττική… Στις επίσημες ψηφιακές εκπομπές θα ενταχτούν στο ίδιο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών εκτός του «Blue Sky» και τα κανάλια «TΗΛΕΦΩΣ, CHANNEL 9 Αττικής και ΤΗΛΕΑΣΤΥ»… Στο τελικό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων που αναμένετε να οριοθετεί το Φθινόπωρο του 2010, οι μεταβατικές ψηφιακές εκπομπές που βρίσκονται μεταξύ των διαύλων 61-66 UHF, θα μετακινηθούν στους διαύλους μεταξύ 21-60UHF με το τελικό Switch-Off… Αφού οι δίαυλοι 61-66 UHF και οι διεκδικούμενοι 67-69 UHF θα αποτελέσουν το ψηφιακό μέρισμα για τις ευρυζωνικές και Mobile TV υπηρεσίες…
(Greek Terrestrial TV)

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας "Digital Union" κ. Νικηφόρο Κισσανδράκη (Blue Sky), από το ΒΗΜΑ της Κυριακής


Η ψηφιακή ΤV πάει περιφέρεια
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκπομπές ψηφιακού σήματος και οι περιφερειακοί σταθμοί ετοιμάζονται και αυτοί για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Ως σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει δώσει σε 85 περιφερειακούς σταθμούς την άδεια να μεταδίδουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα. Ηδη 16 περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από διάφορες περιοχές της χώρας, από την Αττική ως τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, έχουν συστήσει ανώνυμη εταιρεία με την ονο μασία Digital Union ΑΕ. Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νικηφόρος Κισσανδράκης, η εταιρεία είναι ανοιχτή στις προτάσεις συνεργασίας και από άλλους περιφερειακούς σταθμούς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Ο κ. Κισσανδράκης τονίζει ότι η Digital Union έχει ήδη πάρει την άδεια από την ΕΕΤΤ για τη λειτουργία της ως εταιρείας-παρόχου και έχουν ήδη παραγγείλει τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου σύντομα να αρχίσουν να τοποθετούν τους αναμεταδότες ψηφιακού σήματος.

6 ερωτήσεις - απαντήσεις

Από ποιες περιοχές θα ξεκινήσουν οι εκπομπές ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών;
Οπως αναφέρει ο κ. Κισσανδράκης, φιλοδοξία της DU είναι να αρχίσουν ταυτόχρονα από διάφορες περιοχές της χώρας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η μετάδοση ψηφιακού σήματος θα ξεκινήσει μάλλον από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Γιατί από τη Θεσσαλονίκη;
Επειδή έχουν ξεκινήσει από εκεί οι ιδιωτικοί σταθμοί και οι τηλεθεατές είναι πιο ενημερωμένοι, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν προμηθευτεί τους αποκωδικοποιητές.

Πότε προβλέπεται να αρχίσουν αυτές οι εκπομπές;
Εκπρόσωποι της Digital Union αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αρχίσουν και μέσα στο 2010.
Θα χρειάζεται διαφορετικός αποκωδικοποιητής;
Όχι, αφού και τα περιφερειακά κανάλια θα ακολουθήσουν το πρωτόκολλο ΜΡΕG4 που ακολουθούν οι ιδιωτικοί εθνικής εμβέλειας και θα ακολουθήσει σύντομα και η ΕΡΤ.

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα περιφερειακά κανάλια;
Ή σιγά σιγά θα προσχωρούν σε υπάρχουσες κοινοπραξίες ή θα συστήνουν νέες. Πάντως θα πρέπει να είναι έτοιμα για την εποχή της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή, δεδομένου ότι μετά δεν θα υπάρχει αναλογικό σήμα.

Ποιο πρωτόκολλο θα ακολουθήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί;
Όπως αναφέρει ο κ. Κισσανδράκης, και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας θα ακολουθήσουν το πρωτόκολλο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, δηλαδή το ΜΡΕG4.