EPT και Digea: Ψηφιακό ραντεβού το καλοκαίρι...

Ψηφιακό ραντεβού το καλοκαίρι...
Να «συμπορευτούν», από εδώ και στο εξής, για την ψηφιακή μετάβαση με την ΕΡΤ έχουν αποφασίσει τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που έχουν δημιουργήσει την Digea (Alpha, Alter, ΑΝΤ1, ΜΕΓΚΑ, Μακεδονία TV, Σκάι και Star).
Γι' αυτό και ανέβαλαν τις δοκιμαστικές εκπομπές στην Αττική, που αναμενόταν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, και σύμφωνα με την Digea, οι ψηφιακές μεταδόσεις από την Αίγινα και τον Υμηττό θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουνίου.

«Χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός με την ΕΡΤ», μας είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός. «Υπάρχει νέα διοίκηση και πρέπει να έχει τον χρόνο να γνωρίσει τα δεδομένα, γι' αυτό και αποφασίσαμε να τους περιμένουμε. Δεν έχει νόημα ποιος θα είναι πρώτος και ποιος θα ακολουθήσει». Γι' αυτό και δεν προτρέχει πλέον η Digea να ανακοινώσει ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς «θέλουμε ο σχεδιασμός να γίνει από εδώ και στο εξής από κοινού».

Με την έναρξη των ψηφιακών μεταδόσεων από τους πομπούς της Αίγινας, θα δημιουργηθούν προβλήματα σε περίπου 20.000 νοικοκυριά σύμφωνα με την Digea, τα οποία θα πρέπει να εξοπλιστούν με αποκωδικοποιητές (σύστημα mpeg4) ή τηλεοπτικούς δέκτες που τους έχουν ενσωματωμένους. Θα ξεπεραστούν όμως τα προβλήματα λήψης που είχαν ειδικά περιοχές από τη Γλυφάδα ώς τον Ιούνιο, ενώ οι εκπομπές από Αίγινα και Υμηττό θα παρέχουν καλύτερο σήμα (εικόνα και ήχο) όχι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και σε μια περιοχή στα δυτικά παράλια των Κυκλάδων και της νοτιοδυτικής Εύβοιας.
«Η αγορά έχει πλέον εξοπλιστεί με αποκωδικοποιητές -λέει ο κ. Μαθιός- και μάλιστα υπάρχει και κάποια πτώση στις τιμές με τους φθηνότερους να ξεκινούν από 44 με 49 ευρώ, ενώ προσεχώς αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη». Ηδη ορισμένοι εισαγωγείς περνούν από ειδικό έλεγχο τις συσκευές τους ώστε να διαθέτουν το σήμα, της Digea. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν και άλλες συσκευές που δεν διαθέτουν αυτό το σήμα είναι όμως συμβατές, αλλά θα πρέπει όποιος επιθυμεί να γνωρίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Και στην Αττική η Digea θα ακολουθήσει το σύστημα ενημέρωσης του κοινού που έβαλε σε εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη. Θα έρθει σε επαφή με τις δημοτικές αρχές, ώστε να δημιουργήσουν από κοινού σχετικές ημερίδες αλλά και ομάδες εθελοντών για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ θα προχωρήσει και σε διανομή ενημερωτικών εντύπων. Σύντομα όσοι λαμβάνουν σήμα από την Αίγινα θα δουν στις οθόνες ένα κρόουλ που θα τους ενημερώνει ότι από 18 Ιουνίου θα εκπέμπεται μόνο ψηφιακό σήμα, οπότε αν δεν έχουν θα πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή. Παράλληλα ετοιμάζονται και νέα διαφημιστικά σποτάκια με την «Οικογένεια Κλικλίκου». Ενα από αυτά θα δίνει οδηγίες και για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι αποκωδικοποιητές. Και αυτό γιατί στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκαν προβλήματα με τη λήψη του αναλογικού σήματος άλλων καναλιών όταν ξεκίνησαν οι ψηφιακές μεταδόσεις. Οι άνθρωποι της Digea το έψαξαν και βρήκαν ότι υπήρχε πρόβλήμα με τις συνδέσεις, καθώς πολλοί συνέδεαν μόνο το ένα από τα δύο καλώδια με την τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται τα υπόλοιπα κανάλια. ΣΩ.ΜΑ.
(enet.gr)