Κύπρος: Πλειστηριασμός για Εξουσιοδότηση Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης…

Στο σφυρί βγήκε η δεύτερη πλατφόρμα της Κυπριακής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (28/06), ενώ αναμένεται ότι θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των τριών μνηστήρων της πλατφόρμας, Cyta, LRG Εnterprises και Velister Ltd (κοινοπραξία tv καναλιών).
Ο πλειστηριασμός θα ξεκινήσει με τιμή εκκίνησης τις 850 χιλιάδες ευρώ και τη δεύτερη πλατφόρμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης αναμένεται ότι θα κερδίσει ο διεκδικητής ο οποίος θα πλειοδοτήσει το υψηλότερο ποσό. Σημειώνεται ότι η διαδικασία λήγει στις 5 το απόγευμα, ενώ στο ενδεχόμενο που η δημοπρασία δεν ολοκληρωθεί έως τότε, θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στην «Αλήθεια» ο λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Γιάννης Σωκράτους, η διαδικασία πλειστηριασμού θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κάθε γύρου, τα αποτελέσματα θα αναρτώνται στον ιστοχώρο, ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας.

Τρεις μνηστήρες
Πρόσθεσε ότι εντός της αίθουσας του διαγωνισμού θα βρίσκονται μόνο οι αντιπρόσωποι των εταιρειών (από τρεις η κάθε μία), ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Πόλυς Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υπουργείου Συγκοινωνιών Στέλιος Χειμώνας και μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Ραδιοσυχνοτήτων μαζί με εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας. Ο κ. Σωκράτους εξήγησε ότι ο πλειστηριασμός θα διεξαχθεί με τη μέθοδο των πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα σε κάθε γύρο. Η προσαύξηση του τιμήματος θα καθορίζεται από τους οργανωτές, με μέγιστο ποσό το 50% πάνω από το υψηλότερο ποσό του προηγούμενου γύρου. Στον πρώτο γύρο θα πρέπει να αποδεχθούν την τιμή εκκίνησης, δηλαδή τις 850.000 ευρώ.

Πλειστηριασμός πολλών γύρων

Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι κάθε διεκδικητή θα πρέπει να είναι χωρίς κινητά τηλέφωνα και χωρίς υπολογιστές με σύνδεση στο ίντερνετ. Θα είναι σε χωριστά δωμάτια και θα έχουν ειδική τηλεφωνική γραμμή που θα συνδέεται μόνο με τους διοργανωτές και τη βάση τους.
Τα έγγραφα με την πρόταση πλειοδότησης από κάθε διεκδικητή, θα ρίχνονται σε ειδική κεντρική κάλπη σε κάθε γύρο πλειοδότησης. Αμέσως μετά οι οργανωτές θα ανοίγουν τους φακέλους στην παρουσία εκπροσώπων της κάθε εταιρείας. Αν κάποιος από τους εκπροσώπους των διεκδικητών αποχωρήσει από το χώρο του διαγωνισμού, δεν θα επιτρέπεται να επιστρέψει. Όταν παραμείνει ένας πλειοδότης, θα κερδίσει και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αυθημερόν. Η καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνει εντός ενός μηνός, οπότε και θα εκδοθεί και η άδεια.

Νομικό κενό σε περίπτωση που κερδίσει η Cyta

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΤΗΚ παρέμεινε στην κούρσα της διεκδίκησης της δεύτερης πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης, αφού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αρνήθηκε να υπογράψει το νόμο που απαγορεύει στην Αρχή να διεκδικήσει την πλατφόρμα αυτή και τον παρέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Σημειώνεται επίσης ότι η Βουλή έχει δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό της Cyta το κονδύλι για την εμπλοκή της στην ψηφιακή τηλεόραση. Ως εκ των πιο πάνω δημιουργείται νομικό κενό σε περίπτωση που η Cyta κερδίσει την ψηφιακή πλατφόρμα. Εάν επίσης κερδίσει το διαγωνισμό, το ζήτημα που γεννάται είναι πού θα βρει το κονδύλι για να πληρώσει την άδεια χρήσης της πλατφόρμας αλλά και της υποδομής που απαιτείται για τη λειτουργία της, αφού το κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ παραμένει δεσμευμένο.

Υπόσχεται κρυστάλλινη εικόνα και αψεγάδιαστο ήχο
Η εισαγωγή της ψηφιακής τηλεόρασης από το 2011 αναμένεται ότι θα αλλάξει σημαντικά το τηλεοπτικό τοπίο στον τόπο αλλά και την ζωή των Κυπρίων. Ως γνωστό η Κύπρος θα έχει δύο ψηφιακά δίκτυα των πέντε πολυκαναλιών το καθένα, το οποίο θα μπορεί να μεταδίδει έξι διαφορετικά προγράμματα.
Το ένα δίκτυο έχει δοθεί ήδη στο κρατικό ΡΙΚ και το δεύτερο βγαίνει σήμερα σε πλειστηριασμό.
Το ΡΙΚ θα μεταδίδει τα προγράμματά του και θα αυξήσει τις επιλογές που προσφέρει. Ο ανάδοχος της δεύτερης πλατφόρμας θα έχει υποχρέωση να προσφέρει κανάλια σε συγκεκριμένη τιμή, που αρχικά θα καθοριστεί από το Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών, στους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν για νέα προγράμματα ή άλλες υπηρεσίες, όπως ίντερνετ, διαδραστική tv κτλ.

Η εισαγωγή της ψηφιακής τηλεόρασης θα προσφέρει βελτιωμένες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες όπως άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου, αυξημένο αριθμό ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και προηγμένες υπηρεσίες ενημέρωσης, όπως είναι η ετεροχρονισμένη παρακολούθηση προγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν έχουν ακόμα καθορίσει την τεχνολογία εκπομπών - αν θα είναι το mpeg-2 ή το mpeg-4. Oι καταναλωτές που δεν έχουν σύγχρονους τηλεοπτικούς δέκτες δεν θα αλλάξουν τηλεοράσεις, αλλά πρέπει να αποκτήσουν αποκωδικοποιητή, ο οποίος στην περίπτωση του mpeg-2 στοιχίζει γύρω στα 70 ευρώ και του mpeg-4 λίγο περισσότερο.

Σημειώνεται τέλος ότι μέχρι το τέλος του 2012 όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, κάτι που προβλέπεται να γίνει στην Κύπρο το 2011.
(http://www.alitheiaportal.com/)