H Αττική στην ψηφιακή εποχή από τις 18 Ιουνίου...

Τα ξημερώματα της ερχόμενης Παρασκευής (18 Ιουνίου), η εκπομπή του αναλογικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από την Αίγινα θα σταματήσει οριστικά και θα αρχίσει η εκπομπή του ψηφιακού. Την ίδια ώρα από τον Υμηττό θα εκπέμπονται παράλληλα και τα δύο σήματα. Η Αττική περνά στη λεγόμενη μεταβατική περίοδο της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εποχής. Την ίδια στιγμή οι πολίτες παραμένουν ανενημέρωτοι, σε θολό τοπίο, καθώς μόνο η Digea, η εταιρεία που δημιούργησαν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας για τις ψηφιακές εκπομπές τους, επιχειρεί να πληροφορήσει το κοινό σε συνεργασία με δήμους, κάτι όμως που δεν είναι επαρκές. Παράλληλα, ορισμένες περιοχές με τη διακοπή του αναλογικού σήματος από την Αίγινα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αν δεν έχουν εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητή mpeg4 ή με τηλεοπτικό δέκτη που να τον έχει ενσωματωμένο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός επισημαίνει ότι άμεσα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι περιοχές: «Ανω Γλυφάδα, Ανω Βούλα, Βουλιαγμένη κι ένα κομμάτι του Περάματος. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν περίπου 60.000 άτομα δηλαδή γύρω στα 20.000 νοικοκυριά».

- Τι κάνετε για την ενημέρωση του κοινού αυτών των περιοχών;

«Κάναμε δύο ημερίδες στις περιοχές, διανέμουμε έντυπο υλικό, όπως και στη Θεσσαλονίκη, με χρηστικές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος. Γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους, υπάρχουν μηνύματα των δημάρχων, χάρτης σε επίπεδο δρόμου που υποδεικνύει στους πολίτες ποιες ακριβώς περιοχές θα χρειαστεί άμεσα να προσαρμοστούν, πού θα χρειαστεί πιθανόν προσαρμογή, είναι δηλαδή οριακές και ποιοι θα μπορούν να λαμβάνουν σε αυτό το στάδιο και τα δύο σήματα».

- Με την εκπομπή από Αίγινα και Υμηττό θα καλυφθεί ψηφιακά πλήρως η Αττική;

«Πρακτικά ναι, με εξαίρεση κάποια κομμάτια που σκιάζονται από την Πεντέλη, πάνω από το Μάτι και κάτω από το Πόρτο Ράφτη στα ανατολικά παράλια. Αυτό είναι το κενό το οποίο και τώρα δεν καλύπτεται από τον Υμηττό. Να διευκρινίσω πάντως ότι αν τώρα βλέπουν έστω και αχνά σήμα από τον Υμηττό, το ψηφιακό θα το πιάσουν πολύ καλά. Αν πιάνουν πάλι σήμα από Εύβοια, δεν θα αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά τους».

-Στη Θεσσαλονίκη αρχικά αντιμετωπίστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα. Τα έχετε ξεπεράσει;

«Στην Αττική κάνουμε δοκιμαστικές εκπομπές σε μεταμεσονύχτιες ώρες ώστε να μην ενοχλούμε το κοινό, για αρκετό χρόνο και θέλουμε να είναι από την αρχή τέλεια. Οι μετρήσεις είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές και περιμένουμε ότι οι Αθηναίοι θα ξεπεράσουν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα».

-Νομικά ζητήματα πάντως παραμένουν άλυτα...

«Δυστυχώς σε αυτό το επίπεδο δεν έχει γίνει καμία προόδος. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση της πολιτείας, είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Υποδομών και την ΕΕΤΤ. Δείχνουν ενδιαφέρον να καταλάβουν τι συμβαίνει και προσπαθούν να βρουν λύση. Σαφώς οι ρυθμοί πρέπει να είναι ταχύτεροι αν θέλουμε η μετάβαση να γίνει σε λογικό χρόνο».

-Το 2012 πάντως φαίνεται να το έχουμε... ξεχάσει.

«Δεν το έχουν ξεχάσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως λένε, αλλά εμείς το βλέπουμε πλέον δύσκολο. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει πρόοδος στα νομικά θέματα, προβλέπονται κάποιες μελέτες που θα μετατοπίσουν αποφάσεις στα μέσα του 2011 που ήταν προαπαιτούμενες για να γίνουν τα πράγματα τώρα. Αρα στα μέσα του 2011 θα έχουμε μια εικόνα για το πού θέλουμε να πάμε. Πώς θα γίνει λοιπόν η οριστική μετάβαση, πώς θα ενημερωθεί ο κόσμος; Δεν έχουν προχωρήσει θέματα για την απλοποίηση της αδειοδότησης κεραιών, πάρκων κ.ά. παρ' ότι η ΕΕΤΤ έχει τονίσει και το υπουργείο Υποδομών έχει παραδεχτεί το παράλογο του πράγματος. Προσπαθούν αλλά δεν ξέρω πότε θα υπάρξει εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα. Και πρόκειται για ένα ουσιαστικό πρόβλημα όχι μόνο για την τηλεόραση αλλά και για άλλα πράγματα στην Ελλάδα».

-Εσείς πάντως προχωράτε παρότι το τοπίο παραμένει θολό.

«Ναι, και είναι, αν μη τι άλλο, άδικο γιατί γίνονται επενδύσεις γι' αυτό το εγχείρημα. Αν όμως πούμε ότι δεν προχωράμε θα μείνουμε πίσω. Είμαστε ήδη εκτός ευρωπαϊκών προθεσμιών και απολογούμενοι στην Ευρώπη. Αν δεν πραγματοποιείται η μετάβαση ώστε ο κόσμος να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει, να αγοράζει εξοπλισμό, δεν πρόκειται σε μια βραδιά να προσαρμοστεί. Αυτό που συμβαίνει τώρα, ότι χάνουν κάποια κομμάτια της Αττικής το αναλογικό σήμα, είναι "πταίσμα". Μεθαύριο με το switch off θα χάσουν όλοι το σήμα. Πότε και πώς θα προσαρμοστεί το 100% του πληθυσμού; Σε άλλες χώρες της Ευρώπης που έχει προχωρήσει η μετάβαση, ξεπεράστηκαν προβλήματα, αλλά επενδύθηκαν τεράστια ποσά για την ενημέρωση των πολιτών. Ενα μέσο ποσό σε μια μεγάλη χώρα της Ευρώπης φτάνει τα 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ. Τηρουμένων των αναλογιών στην Ελλάδα θα έπρεπε να επενδυθούν 30 με 50 εκατομμύρια. Χρειάζονται ειδικές πρόνοιες για τους ηλικιωμένους, τους αναλφάβητους... Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Εμείς βάζουμε απλά τις βάσεις, δεν μπορούμε να πάρουμε πάνω μας όλο αυτό το κομμάτι. Είναι εθνική ευθύνη και θα πρέπει να μπει και το κράτος στο παιχνίδι».

-Το χρονοδιάγραμμα μετά την Αττική τι προβλέπει, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα... φρενάρισμα.

«Εστιάζουμε πρώτα στην Αττική. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα δούμε τι γίνεται, διότι καλώς ή κακώς η Αθήνα είναι η μισή Ελλάδα. Από κάλυψη του 10% με 15% θα φτάσουμε σχεδόν στο 60% που είναι σημαντικό δείγμα. Παράλληλα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει και η ΕΡΤ γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να βαδίζουμε μαζί».

-Υπάρχει κάποια εξέλιξη για το αν από τον Σεπτέμβριο θα είστε μαζί;

«Επίσημα δεν έχουμε χρονικό προσδιορισμό, αλλά τη θέση πλέον της ΕΡΤ να προχωρήσει σε mpeg4, κι αυτό βοηθάει πολύ καθώς υπήρχε μπέρδεμα στον κόσμο και φόβος δημιουργίας ενός ψηφιακού αλαλούμ. Περιμένουμε ότι η ΕΡΤ στις αρχές του φθινοπώρου θα εκπέμψει ψηφιακά στην Αττική ώστε μετά να προχωρήσουμε μαζί. Δεν είναι λογική η καθυστέρηση, η αναβολή και το δεν πειράζει, ας πάμε το 2015. Υπάρχουν θέματα στα σύνορα. Γειτονικές χώρες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς κι ένα από τα δικά μας ζητούμενα είναι και η περιχαράκωση συχνοτήτων στα σύνορα. Διότι έχουμε γείτονες που κάνουν οριστική μετάβαση το 2011, που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσουν να απαιτούν συχνότητες οι οποίες είναι τώρα αναλογικές και δεν θα προστατεύονται. Πρέπει να αρχίσουμε κι εμείς να οριοθετούμε την ψηφιακή μας εκπομπή».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Οι αποκωδικοποιητές Οι τιμές τους, σύμφωνα με την Digea, έχουν συμπιεστεί γύρω στα 40 ευρώ. Το κόστος συμβαδίζει και με τις δυνατότητές τους. Σε αρκετές μάρκες έχει τοποθετηθεί και το λογότυπο της Digea ώστε να διευκολύνεται ο καταναλωτής στη διαπίστωση συμβατότητας. Υπήρξαν προσπάθειες απομίμησης του λογότυπου αλλά κατά τον κ. Μαθιό ήταν περιορισμένες. Αποκωδικοποιητής χρειάζεται για κάθε συσκευή. Η σύνδεση Ο αποκωδικοποιητής συνδέεται απευθείας με την κεραία και την τηλεόραση. Δεν χρειάζεται αλλαγή κεραίας. Ισως χρειαστεί αλλαγή κατεύθυνσης. Η χρήση εξωτερικού αποκωδικοποιητή χρειάζεται δύο τηλεκοντρόλ: της τηλεόρασης με το οποίο ανοιγοκλείνετε τη συσκευή, ρυθμίζετε ήχο, εικόνα και αλλάζετε αναλογικά κανάλια και του αποκωδικοποιητή με το οποίο χειρίζεστε τα ψηφιακά κανάλια. Αμεση αλλαγή Οσοι αυτές τις μέρες βλέπουν ένα κρόουλ να περνάει στο κάτω μέρος της οθόνης τους το οποίο ενημερώνει ότι στις 18 Ιουνίου θα σταματήσει αυτή η εκπομπή σημαίνει ότι βρίσκονται σε περιοχή που θα χάσει πλήρως το αναλογικό σήμα. Συνεπώς, για να βλέπουν τηλεόραση πρέπει είτε να εφοδιαστούν αποκωδικοποιητή είτε να έχουν ή να προμηθευθούν νέο δέκτη που να τον διαθέτει ενσωματωμένο. Ο μετατροπέας Οσοι έχουν αποκωδικοποιητή mpeg2 που διαθέτει υποδοχή μετατροπέα CI (Common Interface) μπορούν να τον μετατρέψουν σε mpeg4 με κάρτα μετατροπέα. Πρέπει να ελέγξουν όμως ότι το κόστος τούς συμφέρει από το να αγοράσουν mpeg4. Τα κανάλια Ψηφιακά θα εκπέμπουν από 18/6 οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Alpha, Alter, Antenna, Mega, Μακεδονία, Σκάι και Star. Οσοι διαθέτουν αποκωδικοποιητή mpeg4 μπορούν να βλέπουν και τα ψηφιακά της ΕΡΤ...
(enet)