Ο ΟΤΕ ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη δορυφορική του πλατφόρμα μέχρι τα Χριστούγεννα…

Αναδιοργάνωση της εταιρίας και βαθιές αλλαγές, στο πλαίσιο των οποίων θα επιδιωχθεί και νέο εργασιακό καθεστώς, σχεδιάζει η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 75ης ΔΕΘ.
Στο μεταξύ εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά βολές κατά της Ρυθμιστικής Αρχής (ΕΕΤΤ), γιατί, όπως είπε, ευνοεί σκανδαλωδώς τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ, αφού εξαναγκάζει τον Οργανισμό να τιμολογεί ακριβότερα τα προϊόντα του έως και 40%, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εντεινόμενη φημολογία περί ενδιαφέροντος της Deutsche Telecom να εξαγοράσει το 100% του ΟΤΕ (από 30% που κατέχει ήδη), είπε ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση η πλευρά των Γερμανών όντως επιθυμεί τέτοια εξαγορά, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει. Κι αυτό λόγω (και) του ότι σήμερα είναι χαμηλή η τιμή της μετοχής του Οργανισμού. Σχετικά με το εργασιακό κόστος είπε ότι αυτό αντιστοιχεί σήμερα στο 33% όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 22% και μίλησε για ανάγκη ορθής κατανομής του προσωπικού καθώς αλλού υπάρχει πλεονάζον, κυρίως στις υπηρεσίες γραφείων, κι αλλού δεν φτάνει. Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι θα επιδιωχθεί νέο εργασιακό καθεστώς, με κατάργηση και όρων της συλλογικής σύμβασης του 1999 που αφορούν πχ χρονοεπιδόματα, και ότι αυτό θα γίνει κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Πέραν αυτών είπε ότι:
-ο ΟΤΕ συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό του πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350-400 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια, κι αυτό παρά τους επιπλέον φόρους που κλήθηκε να πληρώσει, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
-στόχος του Οργανισμού είναι, στο χώρο του γρήγορου ίντερνετ (ευρυζωνικότητα) να κρατήσει το μερίδιό του -γύρω στο 50%, έναντι 46% σήμερα.
-παραδέχτηκε ότι το τελευταίο τρίμηνο περίπου 130.000 πελάτες του ΟΤΕ έφυγαν και πήγαν στον ανταγωνισμό, νούμερο που από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα πλησιάζει τις 250.000. Κατά την εκτίμησή του αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος του έτους.
-οι συνολικές προγραμματισμένες επενδύσεις του ΟΤΕ σε οπτικές ίνες ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
-αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΟΤΕ και της Cosmote, τουλάχιστον επί της δικής τους διοίκησης.

-ο ΟΤΕ σχεδιάζει να εγκαινιάσει τη δορυφορική τηλεόραση μέχρι τα Χριστούγεννα. Εκτιμάται ότι θα έχει περαιώσει τα πρώτα δίκτυα "οπτικών ινών στο ΚΑΦΑΟ" (τεχνολογία VDSL) εντός του 2010.

Αναφερόμενος στην εκτός ελληνικών συνόρων παρουσία του Οργανισμού ο κ.Βουρλούμης είπε ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται να πουλήσει το 20% που κατέχει στη σερβική τηλεπικοινωνιακή εταιρία Telekom Srbija (επένδυση που όταν έγινε αποτιμήθηκε στα 155 εκατ. ευρώ). Στη Ρουμανία είπε ότι το σκέλος της κινητής πάει πολύ καλά, ενώ καλή είναι η δραστηριότητα του Οργανισμού και στη Βουλγαρία. Στην Αλβανία, τέλος, είπε ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά τα άλλοτε υψηλότατα περιθώρια κέρδους κι ένας λόγος γι αυτό είναι, όπως είπε, ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρίες όπως τη Vodafon και την τουρκικη Εagle Mobile.

(www.enet.gr)