Info-ComWorld 2010: Ψηφιακή Ελλάδα στο σταυροδρόμι της ευρυζωνικής ανάπτυξης…

Οι επιλογές διεξόδου από την οικονομική ύφεση, που μπορούν να προσδώσουν στην ελληνική οικονομία αφενός η καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, αφετέρου η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε κάθε γωνιά της χώρας, θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα των εργασιών του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στο ξενοδοχείο DivaniCaravel.

Εστιάζοντας και φέτος στις ανάγκες και τις ανησυχίες της αγοράς, αλλά και τις προσκλήσεις της εποχής, η οργανωτική επιτροπή του Info-ComWorld επέλεξε ως κεντρικό άξονα του Συνεδρίου το θέμα «Ψηφιακή Ελλάδα: στο σταυροδρόμι της ευρυζωνικής ανάπτυξης». Η έξοδος από την οικονομική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα αυτή την περίοδο για τη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η τεχνολογία, με αιχμή την ευρυζωνικότητα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Διεθνείς έρευνες αλλά και η Ε.Ε. υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων μπορεί να συνεισφέρει τουλάχιστον μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ μίας χώρας, και ότι πρακτικά μία ψηφιακή και ευρυζωνική Ελλάδα είναι πιο εύκολο να εξέλθει από την τρέχουσα δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ευρυζωνικής ανάπτυξης και πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή. Ποιες όμως είναι οι δυνατότητες, οι προσκλήσεις, οι τεχνολογίες, τα μοντέλα ανάπτυξης και οι αναδυόμενες ευκαιρίες; Όλα αυτά τα ζητήματα θα αναλυθούν διεξοδικά μέσα από τις ενότητες του φετινού Συνεδρίου.

Επιπλέον, στις παράλληλες ενότητες πρόκειται να συζητηθούν δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν την αγορά και την κοινωνία: το GreenICT, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον πολύ ψηλά στην ατζέντα τόσο των καταναλωτών όσο και των εταιρειών του κλάδου, και οι εξελίξεις στον δυναμικά αναπτυσσόμενο χώρο των Smartphones & Appstores, καθώς τα «έξυπνα» κινητά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών, εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν στο επόμενο τεχνολογικό «κύμα».

Το Info-ComWorld διοργανώνεται από τη SmartPress, μία από τις σημαντικότερες εκδοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα όσον αφορά το χώρο των εξειδικευμένων μέσων ενημέρωσης με έμφαση στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, και τα κορυφαία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών περιοδικά «Κινητή Τηλεφωνία & Τηλεπικοινωνίες» και «Info-Com». Το συνέδριο αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση στη νοτιανατολική Ευρώπη όσον αφορά το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί πλέον με βάση τις συνεχείς εξελίξεις στο χώρο της ευρυζωνικότητας και της σύγκλιση των τεχνολογιών επικοινωνιών, πληροφορικής και media.


Το 12ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010.    09.30-10.00 Προσέλευση Συνέδρων – Εγγραφές
10.00-10.05 Έναρξη Συνεδρίου – Χαιρετισμός Κώστας Νόστης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
10.10-11.30 Εναρκτήριες Ομιλίες

Ενότητα 1
11.30-14.00 Η επόμενη γενιά των δικτύων υποδομών
Συντονιστής: Γιώργος Γεωργατζής, Δημοσιογράφος
Πολύς λόγος γίνεται στη χώρα μας την τελευταία διετία σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την υλοποίηση τέτοιου είδους υποδομών και στην Ελλάδα. Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στα ελληνικά νοικοκυριά δείχνει να προχωρά και υπ’ αυτό το πρίσμα οι απόψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σηματοδοτούν τις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο οι απόψεις των εταιρειών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς, όσο και των επιστημόνων αλλά και των αναλυτών αναφορικά με τις τεχνολογίες και τα επιχειρηματικά μοντέλα που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Ενότητα 2
14.30-15.30 Ψηφιακή Τηλεόραση: Η ώρα των αποφάσεων
Συντονιστής: Βαγγέλης Μανδραβέλης, Δημοσιογράφος
Με την έναρξη της εκπομπής ψηφιακού σήματος από τη Digea στην περιοχή της Αττικής, το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας έχει ψηφιακό σήμα. Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση προς την ψηφιακή τηλεόραση προχωρά και αρχίζει να πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι σημαντικά και «καυτά» θέματα, όπως είναι η κάλυψη όλης της χώρας, η δραστηριοποίηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, η διακοπή εκπομπής αναλογικού σήματος, η διαχείριση των συχνοτήτων και, βεβαίως, το ψηφιακό μέρισμα. Στη συγκεκριμένη ενότητα έχουν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με στόχο την εξεύρεση των ιδανικών λύσεων προκειμένου η μετάβαση να εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες.

Ενότητα 3
15.30-17.30 Ψηφιακή Ελλάδα: Το cloud computing και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα
Συντονιστής: Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος
Το cloud computing είναι η νέα, σημαντική τάση στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει και ήδη βλέπουμε κάποια μικρά δείγματα, το βέβαιο, όμως, είναι ότι το cloud computing έχει δείξει μικρό μόνο μέρος των δυνατοτήτων του αφού όλοι γνωρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα και να προσφέρει νέες πηγές εσόδων σε ολόκληρο το οικοσύστημα που δραστηριοποιείται γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ιδιαίτερα μπορούν να βρουν μέσα από το cloud computing σημαντικές ευκαιρίες για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να αντιπαρέλθουν τη μείωση -λόγω ανταγωνισμού και κρίσης- των εσόδων από τις υπηρεσίες φωνής.

Ενότητα 4
17.30-19.30 Τηλεπικοινωνίες: Οι επιλογές και οι αντοχές της αγοράς για την έξοδο απ’ την κρίση
Η αγορά των τηλεπικοινωνιών έχει αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά από το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως φαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του χώρου. Και το ερώτημα, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι επικεφαλής των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της χώρας, είναι ο βαθμός αντοχής που έχει ο κλάδος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ποιες είναι οι επιλογές, οι τεχνολογίες, τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι λύσεις; Οι πολιτικοί, οι θεσμικοί αλλά και οι CEOs των δικτύων θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το τοπίο διαφοροποιείται δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλες ενότητες
Smartphones & Applications: The new era
Η αύξηση της δημοτικότητας των smartphones και η αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα που έφεραν το iPhone, το Android από τη Google, τα Windows Mobile της Μicrosoft, το Bada από την Samsung και το Ovi από την Nokia, έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα νέο οικοσύστημα που μοιάζει, σε κάποιο βαθμό, με αυτό που υπάρχει στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Ένας θαυμαστός, καινούργιος κόσμος ανατέλλει. Ο κόσμος των εφαρμογών. Τι προσφέρει όμως η κάθε πλατφόρμα; Ποιες είναι οι τάσεις και οι top εφαρμογές; Σε ποιο βαθμό οι εφαρμογές συμβάλουν στην καθιέρωση της κάθε πλατφόρμας; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες και καινοτομίες των Ελλήνων developers; Επιπλέον, πώς μπορούν αυτές οι υπηρεσίες και η διάθεση τους να συνδυαστούν με marketing, διαφήμιση και διαφημιστικά έσοδα; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που θα αποτελέσουν το θεματικό άξονα στον οποίο θα κινηθούν οι εργασίες της ενότητας.

Green ICT World: Από τη θεωρία στην πράξη
Η συνεισφορά του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής στην προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές. Οι κορυφαίες εταιρείες του χώρου θα παρουσιάσουν τις ενέργειες και τις δράσεις τους, που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.
Θα παρουσιάσουν επίσης το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και λύσεων για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, την υλοποίηση «πράσινων εγκαταστάσεων» που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και λύσεις «εξοικονόμησης ενέργειας» με στόχο την ελαχιστοποίηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων των λύσεων ICT στο περιβάλλον από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Info-ComWorld Awards
Μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου θα ακολουθήσει η τελετή απονομής των «Info-ComWorld Awards»…

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.info-com.gr