Άρθρο 32: Αδειοδότηση Κατασκευών Κεραιών…

Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» - Άρθρο 32: Αδειοδότηση Κατασκευών Κεραιών…
1. Οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών κατά την έννοια του άρθρου 2 περίπτωση λα του ν.3431/2006 (ΦΕΚ 13 Α΄) ή του άρθρου 2 περίπτωση 5 του ν3592/2007 (ΦΕΚ 161 Α΄) καθώς και οι πάροχοι δικτύου κατά την έννοια του άρθρου 2 περίπτωση 4 του ν.3592/2007 (ΦΕΚ 161 Α΄) υποχρεούνται σε λήψη άδειας όλων των κατασκευών κεραιών που έχουν εγκαταστήσει και στερούνται της σχετικής άδειας. Για τις κατασκευές κεραιών για τις οποίες έχει υποβληθεί, στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υπάρχει εγκεκριμένη από την Ε.Ε.Α.Ε. μελέτη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τέσσερις (4) μήνες τουλάχιστον πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οι ως άνω κύριοι των κατασκευών κεραιών οφείλουν να εξασφαλίσουν τις προβλεπόμενες άδειες εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση κατά την οποία παρέλθει η προθεσμία αυτή και δεν έχει χορηγηθεί άδεια, τότε η κατασκευή κεραίας θεωρείται παράνομη και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 5 του νόμου 2801/2000, όπως ισχύει. Μέχρι να παρέλθει η παραπάνω προθεσμία αυτές οι κατασκευές κεραιών θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούσες.
2. Τα δικαιολογητικά και οι σχετικές αιτήσεις για τη λήψη των απαιτούμενων αδειών μπορούν να κατατίθενται από τον κύριο της κατασκευής ή από τον νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, που μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό του κυρίου της κατασκευής.
3. Οι κατασκευές κεραιών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας μπορούν να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα στον πάροχο δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ο οποίος έχει αναλάβει τη μετάδοση και πολυπλεξία του προγράμματός τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 14 του ν.3592/2007 (ΦΕΚ 161 Α΄).

Σχόλια από τον δικτυακό τόπο: http://www.opengov.gr/yme/?p=1096:


Οι κατασκευές κεραιών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας πρέπει υποχρεωτικά να μεταβιβάζονται στον πάροχο δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ο οποίος έχει αναλάβει τη μετάδοση και πολυπλεξία του προγράμματός τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 14 του ν.3592/2007 (ΦΕΚ 161 Α΄). Ο παραπάνω νομοθετική διάταξη πρέπει να αντικατασταθεί από νεότερη που θα ορίζει ότι η ΕΕΤΤ αναθέτει τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, αποκλειστικά σε παρόχους δικτύου, μετά από διεθνή διαγωνισμό – δημοπρασία. Οι νικητές του διαγωνισμού θα είναι υπεύθυνοι για την αδειοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και συντήρηση του δικτύου επίγειας ψηφιακής ραδιοτηλεοπτικής ευρυεκπομπής. Σταδιακά θα πρέπει να υπάρχει ένα μόνο κεραιοσύστημα – πύργος ανά σημείο εκπομπής, που θα φιλοξενεί όλους τους αδειοδοτημένους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν υπογράψει συμβόλαια εκπομπής με τον/τους παρόχους δικτύου του κεραιοσυστήματος. Ιδιαίτερη ευελιξία θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς ΕΕΤΤ στην αδειοδότηση ψηφιακών αναμεταδοτών χαμηλής ισχύος (gap fillers) που στα πλαίσια κάθε τοπικού επίγειου δικτύου SFN θα χρειαστούν για την κάλυψη δυσπρόσιτων ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Λόγω της γεωγραφικής τους ιδιομορφίας, πολλές τέτοιες περιοχές της Ελλάδας δεν καλύπτονται από τα κύρια σημεία εκπομπής, ενώ πιθανότητα το βάρος της εγκατάστασης και συντήρησης των gap fillers θα κληθεί να σηκώσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Τέλος, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του αναλογικού switch off στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει αναλυτικός χάρτης όλων των αδειοδοτημένων κεραισυστημάτων ψηφιακής ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ, με αναλυτικά στοιχεία για το καθένα.