DRM+: Ελπιδοφόρες σκέψεις για το μέλλον του Ψηφιακού Ραδιοφώνου από στελέχη της ΕΡΤ.

Φαίνεται ότι κάποια από τα στελέχη της ΕΡΤ Α.Ε. και κυρίως εκείνα που ασχολούνται με το Ραδιόφωνο, αντιμετωπίζουν με ιδιαιτέρως σοβαρό τρόπο το Ψηφιακό Μέλλον του Ραδιοφώνου. Σε σύντομη συζήτηση που είχαμε με κάποια από αυτά, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ -κατά την πολύ καλά οργανωμένη συνάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπη Ταγματάρχη με τους Τηλεοπτικούς Συντάκτες- έγινε φανερό ότι υπάρχουν οι πρώτες ζωηρές σκέψεις για τα Ψηφιακά Βραχέα και τα Ψηφιακά Μεσαία, μέσα από την τεχνολογική πλατφόρμα του DRM+. Όπως μας τόνισαν, η δυναμική του να φτάνει το σήμα της ΕΡΤ δυνατό και σταθερό σε πολλά σημεία του πλανήτη μας, αποτελεί μία κίνηση που μόνον σημαντική προσφορά προς την Πατρίδα μπορεί να εξασφαλίσει, με πολλαπλά οφέλη και για την ΕΡΤ. Από την άλλη πλευρά, ήταν ξεκάθαρο ότι υπάρχει προβληματισμός για την κακή οικονομική συγκυρία της εποχής. Μας ανέφεραν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία αρκετά δύσκολη περίοδο ως προς τα οικονομικά και ότι η αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις. Προβληματισμός υπάρχει και για το γεγονός ότι οι δέκτες DRM δεν βρίσκονται στην λίστα των πιθανών αγορών των καταναλωτών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, έθεσαν το παράδειγμα με τους Ψηφιακούς Δέκτες, όπου αν και η ΕΡΤ προχώρησε πρώτη στο εγχείρημα του DVB-T, δηλαδή της Ψηφιακής Επίγειας Τηλεόρασης, δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, από τους καταναλωτές. Βεβαίως, όταν τους ρωτήσαμε για ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα, κάποιοι απέφυγαν να τοποθετηθούν, ενώ κάποιοι μας είπαν ότι σε δύο με τρία χρόνια η ΕΡΤ θα μπορούσε να εκπέμψει με την πλατφόρμα DRM+.
Σε ότι αφορά την τεχνολογική πλατφόρμα DAB+, τα πράγματα φαίνεται ότι μάλλον θα καθυστερήσουν, αφού οι σκέψεις για την εν λόγω πλατφόρμα έχουν ορίζοντα πενταετίας. Οι ανωτέρω απόψεις που καταγράψαμε κινούνται στην σφαίρα των προσωπικών σκέψεων κάποιων σημαντικών στελεχών της ΕΡΤ Α.Ε. και της Ραδιοφωνίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν άποψη της Διοίκησης, ή των Τεχνικών Τμημάτων της. Εμείς, για την ώρα κρατούμε το γεγονός ότι υπάρχουν θετικές σκέψεις για το Ψηφιακό Ραδιόφωνο και κυρίως για το DRM+, το οποίο έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Πατρίδα (μην ξεχνάτε ότι Τουρκία και τα Σκόπια έχουν για την ώρα την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν την τεχνολογία, με ότι απορρέει από τούτο), αλλά και στην ΕΡΤ.

Κατά τα άλλα, είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην ΕΡΤ Α.Ε. για το γεγονός ότι ήδη υλοποιεί κανονικά την στροφή της στο 16:9, αλλά και για το ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκπέμψει το High Definition κανάλι της. Εμείς, πραγματικά θα χαρούμε να δούμε την ΕΡΤ πρωτοπόρο και στην Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας (HD)...

 Είναι ένα ζητούμενο για όλους όσους αναζητούν ακόμη καλύτερη ποιότητα εικόνας και φυσικά μεγαλύτερη τηλεοπτική απόλαυση για σπορ, συναυλίες κ.α. Δεν κρύβουμε ότι ζηλεύουμε -με την καλή έννοια- για το γεγονός ότι ήδη το ΡΙΚ, στην πανέμορφη Κύπρο μας, έχει προχωρήσει στην HD εποχή. Πιστεύουμε ότι η άμεση είσοδος της ΕΡΤ στην HD εποχή, θα δημιουργούσε νέες συνθήκες και ακόμη καλύτερες προοπτικές για την Post Production αγορά, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην απασχόληση και στα οικονομικά του Κλάδου μας. Επίσης, θα έδινε το σύνθημα και στους Ιδιώτες για μία εξίσου δυναμική κίνηση, προς όφελος του Τηλεθεατή. Το ερώτημα που τίθεται εύγλωττα είναι πόσοι και ποιοι από τους Ιδιωτικούς Σταθμούς είναι έτοιμοι για εκπομπή σε HD; Άποψη μας είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους Τ/Σ Εθνικής Εμβέλειας είναι έτοιμοι και πως έστω με μικρές προσθήκες στον εξοπλισμό τους, μπορούν άμεσα να μεταδώσουν full HD πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι όσοι προέβλεπαν την διάλυση του Baseband-Broadcast τομέα, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να το ξανασκέπτονται… Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υφίσταται στην χώρα μας η οικονομική κρίση. Αυτό όμως το δεδομένο δεν είναι ικανό για να σταματήσει την τεχνολογική πρόοδο. Η ΕΡΤ μπορεί, όπως και κάποιοι από τους Τ/Σ Εθνικής Εμβέλειας μπορούν να τρέξουν δυναμικά και γρήγορα το άρμα της τεχνολογίας HD.

Θα αναμένουμε τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον…
http://www.radio-link.gr