Οι βολές της ΕΙΤΗΣΕΕ για την έναρξη πιλοτικών μεταδόσεων της ΕΡΤ HD...

H ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ…
Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. καταστρατηγεί με προκλητικό τρόπο το νομικό πλαίσιο της πολιτείας για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς αλλά και για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΡΤ Α.Ε. σχετικά με την πρόθεσή της α) να δημιουργήσει αυθαίρετα το κανάλι ERT HD όπου θα εκπέμπει πρόγραμμα σε Υψηλή Ευκρίνεια κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Μετάβασης και β) να μην συμμορφωθεί με το νομικό πλαίσιο που καθορίζουν οι προβλέψεις της πολιτείας για την ψηφιακή μετάβαση (τις οποίες είχε συναποδεχθεί κατά τη δημόσια διαβούλευση), παράλληλα με την άρνησή της να τερματίσει τις αναλογικές εκπομπές από το κέντρο εκπομπής Δοβρούτσι στις 27 Μαΐου 2011, προκαλούν την αντίθεση του συνόλου των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Παράλληλα η ΕΡΤ Α.Ε. εξακολουθεί, παρά τις επανειλημμένες προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες της ΕΙΤΗΣΕΕ στην πολιτεία, να εκπέμπει παράνομα και αυθαίρετα 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς στο τηλεοπτικό φάσμα που προορίζεται για την μετάβαση καθώς και να εκπέμπει αναλογικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη, 6 μήνες μετά την ψηφιακή μετάβαση στο συγκεκριμένο κέντρο.

Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν πλέον σαφή απόδειξη ότι η ΕΡΤ Α.Ε.: α) αντιμετωπίζει τη νομιμότητα και τους ανταγωνιστές της ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με την νοοτροπία του πάλαι ποτέ κρατικού μονοπωλίου, καταστρατηγώντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου που αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη διαδικασία αδειοδότησής τους και β) δεν συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις του Παρόχου δικτύου που απορρέουν από το νόμο και τις προβλέψεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Αναφορικά δε με την διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα, υπεροψία, αυτιστικό εγωκεντρισμό και παντελή έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι στον Έλληνα τηλεθεατή, ακυρώνοντας στην πράξη την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τη δημιουργία επιτροπής συντονισμού της ψηφιακής μετάβασης, στην οποία και συμμετέχει.

Ως επιστέγασμα της ανωτέρω συμπεριφοράς, η ΕΡΤ Α.Ε. προσκαλεί και προκαλεί τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς και τον Πάροχο δικτύου Digea Α.Ε. να την ακολουθήσουν στην παρανομία της, παρότι γνωρίζει καλά ότι το νομικό και τεχνικό πλαίσιο που καθορίζει την ψηφιακή εκπομπή στην περίοδο της μετάβασης αποκλείει την δυνατότητα εκπομπής οποιουδήποτε νέου προγράμματος πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, πόσο μάλλον αυτό να είναι σε υψηλή ευκρίνεια, ανάλυση που απαιτεί υπερδιπλάσια χωρητικότητα από ένα πρόγραμμα απλής ευκρίνειας, όπως αυτά που προβλέπεται να εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Μετάβασης.

Εκτός των άλλων με τις συγκεκριμένες ενέργειες αποπροσανατολίζεται και μπερδεύεται το τηλεοπτικό κοινό, εισάγονται από το παράθυρο αυθαίρετες προδιαγραφές εκπομπής εκτός χρόνου, προγραμματισμού και συντεταγμένης διαδικασίας. Υπονομεύεται έτσι συνολικά η ήδη προβληματική διαδικασία ενημέρωσης του κοινού από την οποία η ΕΡΤ Α.Ε. επιδεικτικά απέχει, παρά τα εξαιρετικά υψηλά κονδύλια αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ που έχει απορροφήσει τα τελευταία 6 χρόνια με στόχο ακριβώς την προώθηση της Ψηφιακής Μετάβασης.

Η εκπομπή προγράμματος High Definition για ελεύθερη λήψη απαιτεί έκδοση προδιαγραφών που πρέπει να εκδοθούν παράλληλα με τις προδιαγραφές αμφίδρομων αλλά και κρυπτογραφημένων υπηρεσιών, όπως έχει γίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι διασφαλίζεται η καλή λειτουργία όλων των συσκευών λήψης της αγοράς ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές από λανθασμένες αγορές ή αγορά συσκευών που πρέπει να αντικαταστήσουν μερικούς μήνες αργότερα. Με αυτήν την απρογραμμάτιστη, ασυντόνιστη και άκαιρη κίνηση η πλειονότητα των τηλεθεατών κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να δει τις συγκεκριμένες εκπομπές και να δημιουργηθεί χάος.

Τέλος, ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή τόσο της σημερινής Διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. όσο και της αμέσως προηγούμενης να εκπέμψει το κρατικό κανάλι εσπευσμένα πρόγραμμα Υψηλής Ανάλυσης, πάση θυσία, διαταράσσοντας τις ισορροπίες της αγοράς και την εύθραυστη διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης. Και όλα αυτά παρά τις πολλές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κρατική τηλεόραση καθώς και την δεδηλωμένη αδυναμία της να παράγει πρωτογενές υλικό Υψηλής Ευκρίνειας που θα καταστούσε δυνατή τη δημιουργία μιας σοβαρής και ολοκληρωμένης πρότασης προς τον τηλεθεατή. Η συγκεκριμένη κίνηση με την εκπομπή αποσπασματικών εκπομπών κάτω από τον μανδύα του «πιλοτικού προγράμματος» θα μπορούσε να εκληφθεί σαν δωρεάν διαφήμιση και επίδειξη των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας τη στιγμή που η μόνη πλατφόρμα που διέθεσε πρόσφατα τέτοιου είδους προγράμματα και δύναται να ωφεληθεί από αυτή είναι η σχεδόν μονοπωλιακή σήμερα ιδιωτική δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα, που συνδέεται προνομιακά με την ΕΡΤ Α.Ε. με ανανεούμενες, από το 1993, ειδικές συμβάσεις.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν εκφράζουν τη συνολική προσέγγιση της πολιτείας απέναντι στην τηλεοπτική αγορά και την Ψηφιακή Μετάβαση και περιμένουμε την άμεση παρέμβασή της ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα που θα μας επιτρέψει να εξακολουθήσουμε την πορεία στην Ψηφιακή Μετάβαση, μια πορεία που έχουμε υποστηρίξει με μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι στον τηλεθεατή μέχρι σήμερα με μεγάλο κόστος, σε μια περίοδο που συνολικά η τηλεοπτική βιομηχανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.