«Πόσα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια αξίζει να υπάρχουν στη τηλεόραση μας;»

Πρόσφατο άρθρο της lifo.gr με τίτλο «2,5 με τα ψιλά...», θέτει το ερώτημα «πόσα πραγματικά ιδιωτικά κανάλια αξίζει να υπάρχουν στην τηλεόραση μας;» Σαν ερώτημα έχει βάση στην κατάσταση που βρίσκεται η σημερινή ιδιωτική τηλεόραση, η οποία πλέον παράγει ελάχιστα νέα προγράμματα και μεταδίδει κατά βάση επαναλήψεις… Από την άλλη η σύγκριση της ελεύθερης επίγειας τηλεόρασης με την συνδρομητική θεματική τηλεόραση, ίσως θέλει να καταδείξει ότι στη ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης με τις τόσες πολλές δυνατότητες πρόσβασης περιεχόμενου, θα πρέπει η ελεύθερη τηλεόραση να εκσυγχρονιστεί για να ανταγωνιστεί και να επιβιώσει στη νέα πραγματικότητα…

Το Γαλλικό παράδειγμα όπου στην αναλογική εποχή είχαμε τρία ιδιωτικά κανάλια (μαζί με το TMC) και τέσσερα κρατικά κανάλια, ενώ η ψηφιακή εποχή έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχτούν περισσότερα ψηφιακά ελεύθερα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με περισσότερη θεματική κατεύθυνση ( 7 κρατικά κανάλια και 12 ιδιωτικά κανάλια κανονικής ευκρίνειας, καθώς και 2 κρατικά και 2 ιδιωτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας) και χωρίς να έχει γίνει το πλήρες Switch-off (Νοέμβριος 2011), που θα φέρει και νέα κανάλια στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της Γαλλίας. Χωρίς να αναφέρουμε τα επίγεια συνδρομητικά κανάλια κανονικής και υψηλής ευκρίνειας, αλλά και τα αμέτρητα διαδικτυακά κανάλια ελεύθερης `η συνδρομητικής βάσης.
Έτσι στη νέα ψηφιακή εποχή, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμιστικές προϋποθέσεις, δεν έχει θέση το σκεπτικό «2,5 με τα ψιλά...», έχει όμως θέσει ο προβληματισμός ότι τα ιδιωτικά κανάλια θα πρέπει να έχουν περιεχόμενο προγράμματος (γενικό `η εξειδικευμένο) και όχι μόνο επαναλήψεις…
Nicolas A.





2,5 με τα ψιλά...
Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πραγματικά κανάλια αξίζει να υπάρχουν στην τηλεόραση μας; Επειδή το ερώτημα σ' αυτή τη μορφή είναι πολύ αφηρημένο θα θέσω τον εξής συλλογισμό. Για ποιό από τα παρακάτω κανάλια θα δεχόσουν να πληρώσεις συνδρομή, όπως συμβαίνει σε όλο τον δυτικό κόσμο;
Με τρελαίνει το επιχείρημα "δεν πρέπει να κλείσει η εφημερίδα, το κανάλι, ο ραδιοσταθμός, θα μείνουν τόσοι δημοσιογράφοι στο δρόμο". Λες και οι φασονατζούδες της Palco, οι εργάτες της Goodyear ή τα στελεχάκια της Lannet δικαιούνται λιγότερο τη δουλειά από τους δημοσιογράφους.

Πέρα απ' αυτό. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πραγματικά κανάλια αξίζει να υπάρχουν στην τηλεόραση μας; Επειδή το ερώτημα σ' αυτή τη μορφή είναι πολύ αφηρημένο θα θέσω τον εξής συλλογισμό. Για ποιό από τα παρακάτω κανάλια θα δεχόσουν να πληρώσεις συνδρομή, όπως συμβαίνει σε όλο τον δυτικό κόσμο;

STAR

Κάποτε πρόβαλλε ταινίες α' προβολής, έστω και με τεράστια διαφημιστικά διαλείμματα και αμερικάνικες σειρές, όταν δεν είχαμε ανακαλύψει τα torrents και το Fox Life. Σήμερα; Αμήχανα επαναλαμβάνει τα Φιλαράκια, ενώ οι πρωταγωνιστές τους οδεύουν προς το γηροκομείο, ενώ το δελτίο του έχει πέρασε από το fancy στο cult και δυστυχώς αντί να ισορρόπήσει έπεσε στο γκρεμό καταλήγοντας στα αζήτητα...

Θα πλήρωνες για να το παρακολουθήσεις;

Tώρα πια όχι. Καλύτερα να αναβάθμιζα την DSL γραμμή μου

MAKEΔΟΝΙΑ tv

Με σημαία ότι εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη (όχι βέβαια πρόγραμμα τοπικού ενδιαφέροντος) κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην χορεία των πανελλαδικών καναλιών. Πέραν τούτου, σειρές 90s με εικόνα και τεχνολογία '80s. Όσο φίλος και να είσαι του Married With Children δεν αντέχεις πια...

Θα πλήρωνες για να το παρακολουθήσεις;

Αν είσαι από τη Μακεδονία σίγουρα όχι. Αν είσαι από την υπόλοιπη Ελλάδα καλύτερα δως τα απευθείας στον τηλε-περιφερειαρχή για prive show στον χώρο σου.

ALPHA

Μια ζωή τρίτο σε μια αγορά που χωρά δυο. Ο Alpha αποτελεί την μελλοντική εικόνα του Alter. Δημιουργήθηκε από την κατάρρευση του πρώτου ΣΚΑΪ και ποτέ δεν κατάφερε να γίνει κάτι σημαντικό, παρότι πέρασαν από τη συχνότητα του όλα τα μεγάλα ονόμα (από Χ"νικολαόυ μέχρι Διγενή και Κορομηλά). Ακόμη και η εξαγορά από το γερμανικό RTL το μόνο που προσέφερε είναι οι cult Οικογενειακές Ιστορίες, που έχουν πλάκα για 2-3 επεισόδια. Οι Γερμανοί μάλλον δεν ψυχολόγησαν καλά τον Έλληνα τηλεθεατή που βαριέται στη δεύτερη εβδομάδα...

Θα πλήρωνες για να το παρακολουθήσεις;

Μόνο αν είσαι Γερμανός και θέλεις να στηρίξεις τις επενδύσεις της πατρίδας σου.

ΣΚΑΪ

O νέος, δεύτερος ΣΚΑΪ ξεκίνησε με πρότυπο το BBC, το ITV και το Channel 4. Φυσικά δεν έγινε τίποτα από τα τρία, αλλά και να γινόταν δεν θα έβρισκε Βρετανούς τηλεθεατές. Πολύ ντοκιμαντέρ, περισσότερο απ' όσο αντέχει ο Έλληνας, πολλές ξένες σειρές, τόσες που πηγαίνουν όλες χαμένες και ελάχιστες φωτεινές στιγμές. Ένα δελτίο που ενώ κάποια στιγμή βρήκε ρυθμό τον έχασε από την υπερβολική αντιπολίτευση, πρωινή ενημέρωση που δεν ξέφυγε από τα τετριμμένα κι ένα 1821 που συζητήθηκε τόσο για την ουσία, όσο για τα παραφερνάλια. Επιπλέον, επικίνδυνα αυξημένες συγκεντρώσεις Πορτοσάλτε... Κινδυνεύει να γίνει σαν τη ΝΕΤ που όλοι έλεγαν ότι την παρακολουθούν, αλλά κανείς στην πραγματικότητα δεν το έκανε.

Διαφορετικό απ' το συρμό και με ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά θα πλήρωνες για να το παρακολουθήσεις;

Μόνο για να μην έχεις τύψεις ότι δεν στηρίζεις τις καλές προσπάθειες. Σαν να αγοράζεις δίσκο υποσχόμενου εναλλακτικού καλλιτέχνη που ξέρεις ότι δεν θα ακούσεις ποτέ...

ΑΝΤ1

Κατάφερε μετά από δεκαετίες Λάμψης και ξανθού καρακιτσαριού να ανανεώσει την εικόνα του και το ηλικιακό προφίλ των τηλεθεατών του. Παρ' όλα αυτά δεν του λείπει το λαϊκό προφίλ και η εκτροφή σταρλετ τύπου Μανωλίδου, Μελέτη κλπ. Στα μείον του, ότι ενώ διαθέτει ίσως το πιο πλήρες τηλεοπτικό δελτίο με τη Μαρία Χούκλη, δεν μπορεί να πέισει τον τηλεθεατή να συντονιστεί εκεί για την ενημέρωση του.

Θα πλήρωνες για να το παρακολουθήσεις;

Θες η δύναμη της συνήθειας, θες ότι που και που βρίσκεις κάτι; Ίσως και να δινες κάτι αν δεν ζητούσε πολλά...

MEGA

Η συνήθεια που έγινε λατρεία, κατόπιν προβληματισμός και στη συνέχεια απέχθεια. Το Mega μέσα σε 22 χρόνια κατάφερε να πείσει ακόμη και τον πλέον αφελή τηλεθεατή ότι "παίζει" απίστευτα πολιτικά παιχνίδια μέσα από το δελτίο του χειραγωγώντας ξεδιάντροπα πολλές φορές την κοινή γνώμη, που παρόλα αυτά συνεχίζει να το εμπιστεύεται περισσότερο από τον ανταγωνισμό για την ενημέρωση. Κατά τ' άλλα καλές επιλογές στο πρόγραμμα που όμως δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα του παρελθόντος και αμήχανες επιλογές (από Λιάγκα και Σκορδά μέχρι βραβεία Γκίνες) προκειμένου να νεανίσει.

Θα πλήρωνες για να το παρακολουθήσεις;

Αν υπάρχει ένα κανάλι που μοιάζει πλήρες -αν και δεν είναι- είναι το Mega. Θα πλήρωνες και μόνο γι αυτά που σου χει δώσει στο παρελθόν. Από Αυθαίρετους και Απαράδεκτους μέχρι Φρουρούς της Αχαίας και Νησί. Κι επιπλέον για την Έρευνα, την Εμπόλεμη Ζώνη, τον Ιγνατίου και το Σωτηρακόπουλο.

ALTER

Τι να πει κανείς για ένα κανάλι που ακόμη κι αν επιβιώσει δεν θα έχει καμια σχέση με αυτό που ήταν. Δεύτερο, λούμπεν με Παρατράγουδα και συνεντεύξεις του Αυτιά με μαγνητοσκοπημένους τηλενομάρχες, αναζητήσεις πετρελαίου, χρυσού, αγνοουμένων της Κύπρου, ανεξιχνίαστων εγκλημάτων και γερόντων με άνοια και τα άπαντα του Μάρκου Σεφερλή. Ένα επιπλέον έγκλημα του καναλιού. Όλη αυτή η φθηνή, κακόγουστη και προχειροφτιαγμένη παραγωγή παιδικού προγράμματος από Ζουζούνια μέχρι Mazoo & the Zoo που παιδαγώγησε μια ολόκληρη γενιά παιδιών τα οποία πάρκαραν οι γονείς τους μπροστά στην tv.

Θα πλήρωνες για να το παρακολουθήσεις;

Μόνο για να το κάνεις δώρο στον πατέρα σου που περιμένει με αγωνία τα νεότερα για το ΕΚΑΣ και τη μάνα σου που δεν κοιμόταν αν δεν μάθαινε αν βρήκε η Νικολούλη τον αγνοούμενο.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Υπάρχει μια δήλωση, που αποδίδεται σε διάφορους από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Κυριακού, της δεκαετίας του '90 ότι η Ελλάδα αντέχει 2,5 ιδιωτικά κανάλια.

Όποιος κι αν την είπε πόσο δίκιο είχε...
lifo.gr