Προς συρρίκνωση μαμούθ της ΕΡΤ και μεγάλη οπισθοδρόμηση στη ψηφιακή εποχή...

Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και γενικότερα των ΜΜΕ, αναμένεται να φέρει το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που προωθεί η κυβέρνηση. Μιλώντας χθες, στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε ότι οι αναδιαρθρώσεις στην ΕΡΤ δεν θα θίξουν το μόνιμο προσωπικό της, εντούτοις ασφαλείς πληροφορίες μιλούν για το αντίθετο. Κι αυτό γιατί το σχέδιο «αναδιάρθρωσης», όπως το βαπτίζει η κυβέρνηση, αποτελεί ουσιαστικά τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοποιείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) με το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), μειώνεται ο αριθμός των περιφερειακών ραδιοσταθμών και συγχωνεύεται η ΕΤ1 με τα ψηφιακά κανάλια Prisma/Σινέσπορ (η μεγάλη οπισθοδρόμηση της ΕΡΤ στη ψηφιακή εποχή)...


Ειδικά για το ΑΠΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού δεν αποκλείεται ακόμη και η πλήρης συγχώνευσή του με την ΕΡΤ, καθώς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίζει ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με τη μείωση του προσωπικού, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές θα αφορούν τους συμβασιούχους (από 700 σε 350) και όλους εκείνους που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο εφαρμογής του συστήματος της εργασιακής εφεδρείας. Ταυτόχρονα εξετάζεται η αυτονόμηση της ΕΤ3 και της ΝΕΤ με παράλληλη αποδέσμευση της τελευταίας από το ειδησεογραφικό της χαρακτήρα, καθώς και η αξιοποίηση (ξεπούλημα) ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ.

Για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, που θα εστιάζει στην απελευθέρωση της δυνατότητας συγχωνεύσεων των ιδιωτικών καναλιών, επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, με χρονικό ορίζοντα έως τις 15 Αυγούστου, κι αφού προηγηθεί συνάντηση του Η. Μόσιαλου με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει κληθεί να καταθέσει προτάσεις, ενώ είναι η καθ' ύλην αρμόδια. Το εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας είναι ότι η ΕΡΤ, στα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2011, αναδεικνύεται σε μία από τις πιο κερδοφόρες ΔΕΚΟ με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Για το ίδιο διάστημα πέρυσι η δημόσια ραδιοτηλεόραση κατέγραφε ζημίες περίπου 8,1 εκατ. ευρώ.
enet.gr

Η συρρίκνωση της ΕΡΤ και των κρατικών μίντια...
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές προθέσεις για το τι ακριβώς εννοούν με τη φράση «συρρίκνωση της ΕΡΤ», όπως προβλέπεται άνευ διευκρινίσεων στο μεσοπρόθεσμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει σε αυτές και ρυθμίσεις που αφορούν το σύνολο των ΜΜΕ και οπωσδήποτε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και ενδεχομένως τις γενικές γραμματείες Ενημέρωσης και Τύπου, όπως και θέματα σχετικά με τα γραφεία Τύπου υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που αφέθηκαν να διαρρεύσουν, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση σχεδίου περιλαμβάνονται προτάσεις για σημαντική μείωση των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών (κεντρικών αλλά και περιφερειακών), συγχώνευση της ΕΤ1 με τα ψηφιακά (Prisma, Plus, Sport) σε ένα κανάλι ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ενίσχυση της ΝΕΤ με αποδέσμευσή της από τον αυστηρό ειδησεογραφικό χαρακτήρα της, ενοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της ΕΡΤ με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων.
Κριτήριο για το τι θα επιλεγεί τελικά θα είναι η μείωση του προσωπικού και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών.
Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να μηδενιστεί κάθε κρατική χρηματοδότηση προς ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΙΟΜ, ώστε το σύνολο των δραστηριοτήτων τους να χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Μαθαίνω ότι υπάρχει ικανοποίηση στα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ κατάφερε να εμφανίζει περίσσευμα από τις εισπράξεις της από το ανταποδοτικό, το οποίο -περίσσευμα- θα επιχειρηθεί να ισοσκελίσει το κόστος λειτουργίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΙΟΜ.
Πέρα από την περιστολή των δαπανών, που θα γίνει με νέα μείωση των ποσών που διατίθενται για χρηματοδότηση παραγωγών, αγορά προγράμματος και εξασφάλιση δικαιωμάτων από αθλητικά γεγονότα, θα υπάρξει δραστική μείωση των συμβασιούχων και μη ανανέωση συμβάσεων, οι οποίες λήγουν ώς το τέλος του χρόνου, καθώς και συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Να σημειώσω ότι στις σκέψεις που υπήρχαν εξ αρχής περιλαμβανόταν και η συρρίκνωση της ΕΡΤ3 με την υποβάθμισή της σε διεύθυνση της ΕΡΤ Α.Ε., κατάργηση της διοικητικής αυτονομίας της και περιορισμό των ωρών εκπομπής της. Πληροφορούμαι ότι τέτοιες σκέψεις εξαφανίστηκαν, καθώς οι κομίζοντες αυτά τα σενάρια βρέθηκαν σε απόλυτη αδυναμία να στοιχειοθετήσουν τις προτάσεις τους με δεδομένα ότι:
- Η ΕΡΤ3 έχει εντυπωσιακά καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους σε σύγκριση με όλα τα άλλα τμήματα της ΕΡΤ.
- Η ΕΡΤ3 είναι το μοναδικό κανάλι εθνικής εμβέλειας που εδρεύει εκτός Αθηνών.
- Η Θεσσαλονίκη, που κέρδισε την ίδρυση της ΕΡΤ3 με τεράστιες και πολυετείς προσπάθειες, δεν πρόκειται να αποδεχτεί μία λύση που αδικεί τόσο κραυγαλέα την ελληνική περιφέρεια.
makthes.gr