Το Ψηφιακό Ραδιόφωνο Εθνικής Εμβέλειας «στον αέρα» της Γερμανίας...

Ένα ιστορικό βήμα για το Ευρωπαϊκό Ραδιόφωνο αποτελεί σίγουρα το λανσάρισμα ψηφιακών ραδιοφωνικών υπηρεσιών στη Γερμανία. Η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά του ραδιοφώνου στην Ευρώπη. Σήμερα εκπέμπεται ψηφιακό ραδιόφωνο σε όλες τις μεγάλες πόλεις και τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους (autobahns) της. 27 πομποί σε όλη την χώρα είναι στον αέρα από τις 01/08/11, αποδίδοντας νέο ραδιοφωνικό περιεχόμενο σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Γερμανοί ακροατές έχουν τώρα στην διάθεση τους 14 νέες ψηφιακές ραδιοφωνικές υπηρεσίες (Fußball-Radio, Absolut Radio, Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur, DRadio Wissen, Energy, ERF Radio, Radio Horeb, Kiss FM, Klassik Radio, LoungeFM, Radio BOB), που συμπληρώνονται από υπηρεσίες δεδομένων (κείμενο και εικόνες). Και οι radio broadcasters έχουν τώρα τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν το πρόγραμμα που προσφέρουν, κάτι που δεν ήταν εφικτό στο αναλογικό FM της Γερμανίας.


Το national digital radio project office ιδρύθηκε για τον συντονισμό των ενεργειών της ARD (Ένωση των public broadcasters), του Deutschlandradio (Εθνικός Κρατικός broadcaster) και του Digital Radio Deutschland (DRD – εκπροσωπεί ένα consortium από Ιδιώτες broadcasters), σχετικά με το λανσάρισμα του ψηφιακού ραδιοφώνου σε Εθνική Εμβέλεια. Στόχος όλων των συμμετεχόντων είναι η καθιέρωση του ψηφιακού ραδιοφώνου ως ραδιοφώνου του μέλλοντος.

Σε μία σημερινή του δήλωση, ο Michael Reichert, του German digital radio project office ανέφερε:
“Είμαστε ενθουσιασμένοι για το σημερινό λανσάρισμα του Εθνικής Εμβέλειας ψηφιακού ραδιοφώνου στην Γερμανία. Κρατικοί και Ιδιωτικοί Σταθμοί εδώ και αρκετό καιρό πιστεύουν ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι ο δρόμος που τραβά εμπρός. Τώρα, για πρώτη φορά, εργάζονται από κοινού για να εξασφαλίσουν το επιτυχημένο λανσάρισμα του στην Γερμανία. Η σημασία του ραδιοφώνου τώρα, αλλά και στο μέλλον, αποδεικνύεται πόσο μεγάλη είναι από τη στενή συνεργασία όχι μόνον των broadcasters, αλλά και των network operators, της ραδιοφωνικής βιομηχανίας στο σύνολο της, των μεταπωλητών, των κατασκευαστών και της Κυβέρνησης.
Είναι μία σημαντική στιγμή τόσο για τους ακροατές όσο και για την ραδιοφωνική βιομηχανία της Γερμανίας.” Μαζί με το Deutschlandradio, τον Εθνικό Κρατικό broadcaster, οι Ιδιώτες broadcasters (REGIOCAST Digital, Die Neue Welle, ERF, Entspannungsradio, NRJ, Klassik Radio, NWZ/FOM και Radio Horeb) προσφέρουν εντελώς νέα, υψηλής ποιότητας audio προγράμματα και προηγμένες multi-media υπηρεσίες, τις οποίες οι καταναλωτές ανέμεναν σήμερα από το προηγμένο τεχνολογικώς, με digital media, Γερμανικό Ραδιοφωνικό Τοπίο. Η Indoor και outdoor κάλυψη θα φτάσει σε πολλές περιοχές διαφόρων πόλεων έως και το 95%, μετά και από την σημερινή λειτουργία των πομπών. Η κάλυψη θα αυξηθεί σε έως 99%, σε κάποιες περιοχές, με την τελική φάση όλων των σεταρισμάτων και ρυθμίσεων να ολοκληρώνεται το 2014.

Το λανσάρισμα του ψηφιακού ραδιοφώνου στην Γερμανία υποστηρίζεται από κορυφαίους κατασκευαστές της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Κατασκευαστές όπως PURE, SONY, Philips, Roberts, Panasonic, Enspert, DUAL, Tivoli και άλλοι έχουν δεσμευτεί να εισάγουν στην αγορά μεγάλη γκάμα δεκτών, εξασφαλίζοντας ότι όλες οι κατηγορίες της αγοράς, αλλά και όλα τα βαλάντια έχουν το προϊόν που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες τους. Εναρμονιζόμενες με το λανσάρισμα του ψηφιακού ραδιοφώνου, δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, δηλαδή η Saturn και η Media Markt δεσμεύτηκαν να διαθέσουν στο κοινό ικανό αριθμό δεκτών.

Ο Ralf Reynolds, regional director, central Europe της PURE, είπε: “Το λανσάρισμα των πρώτων Εθνικής Εμβέλειας υπηρεσιών ψηφιακού ραδιοφώνου στην Γερμανία είναι ένα ιστορικό γεγονός για τους Γερμανούς Πολίτες και ένα πολύ μεγάλο βήμα εμπρός για την καθιέρωση του ψηφιακού ραδιοφώνου στην Ευρώπη και όχι μόνον.
Η PURE δεσμεύεται να υποστηρίξει το λανσάρισμα σε Εθνική Εμβέλεια του ψηφιακού ραδιοφώνου στην Γερμανία, φέρνοντας στην αγορά την πλήρη σειρά δεκτών μας – την μεγαλύτερη στον κόσμο σειρά από συμβατά παγκοσμίως profile 1 ψηφιακά ραδιόφωνα”.

Η Γερμανικός Κλάδος Αυτοκινήτου υποστηρίζει το λανσάρισμα του ψηφιακού ραδιοφώνου. Περισσότερο από το 10% της ακρόασης ραδιοφώνου πραγματοποιείται στο αυτοκίνητο, ένα σημαντικό στοιχεί για τη Γερμανική βιομηχανία του ψηφιακού ραδιοφώνου. Το ψηφιακό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο βελτιώνει την προσφερόμενη υπηρεσία στους ακροατές και εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά και την προσφορά πολυμέσων. Οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να οδηγούν την αγορά του αυτοκινήτου δυναμικά προς διάφορες κατευθύνσεις, φυσικά και στον τομέα της ψυχαγωγίας και την ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την δυνατότητα TPEG για την προσφορά traffic και ταξιδιωτικών δεδομένων στους οδηγούς.

Η Γερμανία έρχεται να ενωθεί με έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό από χώρες που επέλεξαν το ψηφιακό ραδιόφωνο ως το εθνικό πρότυπο τους, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, του Χόνγκ Κόνγκ και της Ινδονησίας.

Ο Κος. Jorn Jensen, Πρόεδρος του WorldDMB΅, δήλωσε: “Είμαστε ευχαριστημένοι για το ότι το Εθνικής Εμβέλειας ψηφιακό ραδιόφωνο της Γερμανίας είναι τώρα «στον αέρα». Τούτο προαναγγέλλει μία νέα εποχή για το ραδιόφωνο στην Γερμανία, γεγονός που εγγυάται ότι το ραδιόφωνο θα περάσει στην ψηφιακή εποχή. Οι ακροατές στην Γερμανία μπορούν τώρα να αναμένουν νέο περιεχόμενο, μία σημαντική σειρά δεκτών, αλλά και να γίνουν μέρος της επανάστασης στο ραδιόφωνο!”

Πηγή: WorldDMB.org - radiotvlink.gr