ΠΟΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη: Ψήφισμα για την ΕΡΤ και γιατί διαφωνούμε με την προτεινόμενη "αναδιοργάνωση" της...

ΠΟΕΣΥ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ THN ΕΡΤ
Το προτεινόμενο σχέδιο «αναδιοργάνωσης» της ΕΡΤ, που ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης φρόντισε να μας ανακοινώσει μια μόλις μέρα πριν το καταθέσει και πάρει την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, δεν στοχεύει σε καμιά αναδιοργάνωση της ΕΡΤ.
• Εντάσσεται στο πλαίσιο των περικοπών που έχουν προαποφασισθεί σε καθετί το Δημόσιο, από τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.
• Εντάσσεται σε ένα σχέδιο συρρίκνωσης του Δημοσίου, μείωσης της όποιας συμμετοχής του σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα (γιατί ως τέτοια λογίζουν και την ενημέρωση), ώστε να ανοίξει χώρος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
• Εντάσσεται τελικά στα σχέδια εκχώρησης δημόσιας περιουσίας σε συμφέροντα που καραδοκούν για να «επενδύσουν».
• Επιδιώκει την αποδοχή τετελεσμένων μέσα από την προσθήκη επικίνδυνων λογικών που στρέφουν εργαζόμενους κατά εργαζομένων.

Το μοναδικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ που μπορούμε να δεχτούμε πρέπει να στηρίζεται:
• σε σταθερή και κοινωνικά ελεγχόμενη επένδυση χρημάτων και πόρων
• σε εργαζόμενους καλύτερα αμειβόμενους, με σταθερή απασχόληση
• σε επέκταση λειτουργιών με αξιοποίηση της τεχνολογίας και προς όφελος της κοινωνίας
• σε ένα σχέδιο ποιοτικής αναβάθμισης της ενημέρωσης και του γενικότερου προγράμματος.
• στη διασφάλιση πλουραλισμού, πολυφωνίας και κοινωνικού ελέγχου

Τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την απασχόληση, πρέπει να δώσουν το παράδειγμα.
• Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά μείωση προσωπικού τόσο στην ΕΡΤ, όσο και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
• Δεν θα δεχτούμε τη δημοσιογραφική υποβάθμιση των Δημόσιων Μέσων.
• Τονίζουμε ότι το «Δημόσιο» δεν υπόκειται στους νόμους της αγοράς και στη σχέση κέρδους-ζημία». Άρα: η δημόσια ενημέρωση, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό αξιολογείται και κρίνεται με γνώμονα τη σφαιρική, πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση.

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ
«ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΡΤ


ΛΕΝΕ: ΕΡΤ ΔΗΜΟΣΙΑ - ΟΧΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.
Προσυπογράφουμε! Μόνο που η εμπειρία αποδεικνύει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής- έχουν σφιγμένη ασφυκτικά την θηλιά γύρω από τις λειτουργίες της, μετατρέποντας το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα σε φερέφωνο των εκάστοτε επιλογών τους, χωρίς να τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός.
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί...
ΛΕΝΕ: ΕΡΤ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ.
Συμφωνούμε! Αρκεί, βέβαια, στο όνομα της «μη ανταγωνιστικότητας» να μην στερηθεί κανείς πολίτης την ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση.
Εκφράζουμε όμως μια απορία: Αν αποκόψει η κυβέρνηση τα Δημόσια Μέσα από τα έσοδα της διαφημιστικής δαπάνης και παραχωρήσει «ολόκληρη την πίτα» σε ιδιώτες καναλάρχες και εκδότες, τότε με ποιά μέσα θα γίνει το πρόγραμμα ανταγωνιστικότερο και ελκυστικότερο; Αν η δήθεν ανταγωνιστικότητα επιβάλλει να αποσυρθεί στην γωνιά της η ΕΡΤ, τότε αυτό μοιάζει ως ευγενική... χορηγία στο μονοπώλιο των ιδιωτών.

ΛΕΝΕ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την σταδιακή μείωση των εργαζομένων και των λειτουργιών της ΕΡΤ θα εξοικονομήσει περί τα 8,3 εκατ. ευρώ. Όμως την ίδια στιγμή αναγγέλλει επενδυτικό πρόγραμμα για τα έτη 2011-2014 ύψους 48 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν είναι αντιφατικό;
Μιλάει για οικονομικό εξορθολογισμό, όταν η ΕΡΤ έχει πλεονασματικό ισολογισμό (+ 60 εκατ. ευρώ) απόρροια των μειώσεων άνω του 30%, που έχουν υποστεί οι μισθοί όλων των υπαλλήλων της τον τελευταίο χρόνο. Και έπεται συνέχεια…

ΛΕΝΕ: ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΤ1 ΑΛΛΑ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
Οι συχνότητες είναι για χρήση και όχι για αγρανάπαυση. Όταν μάλιστα υπάρχουν ομολογημένες επιθυμίες από εκδότες και ιδιώτες καναλάρχες να «καλύψουν» το κενό, τότε πώς μπορούμε να πεισθούμε ότι δεν είναι θέμα χρόνου η ...αξιοποίησή της από τους επιθυμούντες;
Σχέδιο προαποφασισμένο ή αμέλεια; Έγκλημα και στις δυο περιπτώσεις…


ΛΕΝΕ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ 19 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ Ρ/Σ ΣΕ 9.
Όσοι έχουν μπει σε στούντιο ραδιοφώνου, αντιλαμβάνονται ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι απλά ανέφικτος. Ενιαίο πλαίσιο προγράμματος, που θα εκπέμπεται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και να είναι ταυτόχρονα στον αέρα 4 ραδιοφωνικά στούντιο από διαφορετικές πόλεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Επίσης επαναλαμβάνουν και πάλι ότι τίποτε δεν πωλείται, αλλά μιλούν για συμπράξεις με περιφερειακούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και τις ανενεργές συχνότητες, τί σκέφτεστε να τις κάνετε κ. Μόσιαλε;

ΛΕΝΕ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΙΣΜΑ+.
Πώς; Μέσω συμπράξεων με τα ιδιωτικά κανάλια για την παραχώρηση εκπομπών υψηλής(;) ποιότητας...
Δηλαδή, παραγωγός-χρηματοδότης η Δημόσια Τηλεόραση και ωφελημένα τα ιδιωτικά κανάλια. Με επιβάρυνση της δημόσιας τηλεόρασης θα πουλάνε «ευαισθησία» σε ειδικές κατηγορίες πολιτών (άτομα με αναπηρία) οι ιδιώτες, χωρίς να βάζουν το χέρι τους στην τσέπη και απολύοντας δικούς τους παραγωγούς!

ΛΕΝΕ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΤ3 ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 3 Ρ/Σ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑΝ.
Επί της αρχής: η ΕΤ3 είναι πανελλαδικής εμβέλειας και σήμερα. Με τα μέτρα Μόσιαλου, κατά την γνώμη μας, χάνει την διοικητική της αυτοτέλεια και περιορίζεται ο ενημερωτικός της χαρακτήρας σε μια εποχή που η οικονομία και η πολιτική είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Όσο για τα ραδιόφωνα:
- το κλείσιμο του 958 FM είναι απώλεια για την πόλη, γιατί εκπέμπει πολιτισμό σε μια πόλη που τα ερτζιανά κυριαρχούνται από αναλώσιμη τέχνη.
- το τρίτο πρόγραμμα –βραχέα, είναι ο δίαυλος επικοινωνίας, η φωνή της Ελλάδας στην ομογένεια και το εξωτερικό.
Έκδηλη είναι η ανησυχία των εργαζομένων σε αυτά μήπως μέσω της «αξιολόγησης» γίνουν «πλεονάζον προσωπικό» και βρεθούν στην ανεργία.

ΛΕΝΕ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ.
Πάντως η αγορά κατακλύζεται και οι πολίτες «καταναλώνουν» περιοδικά, τα οποία αφορούν τα παραγόμενα ραδιοτηλεοπτικά προϊόντα. Μήπως με το κλείσιμο του πιο παλιού τηλεοπτικού περιοδικού, χαρίζεις πελατεία άρα και διαφημίσεις-χρήμα σε ιδιώτες-ανταγωνιστές;

ΛΕΝΕ: ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ.
Από ποιόν και με ποιά κριτήρια; Από επιτροπές τεχνοκρατών! Μα εδώ ως κριτήριο για την άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας δεν θεωρείται καν η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ.
Κύριε Μόσιαλε, αν πραγματικά θέλετε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο, σπάστε τις αργομισθίες, τις διπλοθεσίες στο Δημόσιο, καταργήστε τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και επιτέλους με κριτήρια επαγγελματικής επάρκειας και παραγωγικότητας σταθείτε δίπλα στους εργαζόμενους. Να δείτε πώς θα ξυπνήσει ο γίγαντας της ΕΡΤ.
Μήπως όμως απλά η αξιολόγηση χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να «ξεφορτωθείτε» προσωπικό από την ΕΡΤ;

ΛΕΝΕ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΤ.
Λίγες μέρες αργότερα, από την συχνότητα ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας, ο κ. Μόσιαλος είπε πως θα απομείνει μόνο το 20%. Στους διαδρόμους της ΕΡΤ κυκλοφορούν, για να προκαλείται εσκεμμένα σύγχυση, όλα τα σενάρια. Να υπενθυμίσουμε ότι η δική του κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο με διαγωνισμό προσέλαβε συμβασιούχους για 2 χρόνια. Τότε μιλούσαν για αξιοκρατία στην επιλογή. Αμφισβητείτε τον διαγωνισμό κ Μόσιαλε; Τί άλλαξε; Μήπως για άλλη μια φορά οι συμβασιούχοι θα γίνου οι Ιφιγένειες της αναδιάρθρωσης, για να ’ρθείτε μετά από καιρό και να δημιουργήσετε μια νέα γενιά συμβασιούχων-ομήρων; Κι επίσης αν διώξετε τους μισούς, όπως το Μεσοπρόθεσμο επιτάσσει, πώς θα επιλέξετε τα θύματα και τους «τυχερούς»;

ΛΕΝΕ: ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ.
Κι εκεί μας μπαίνουν υποψίες, αφού γνωρίζουμε ότι όλα τα σχέδια αξιοποίησης δημόσιου πλούτου καταλήγουν σε πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων και ξεπούλημα. Η ΕΡΤ διαθέτει μια μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και μια τεράστια αξία που είναι οι συχνότητες και ο τεχνικός εξοπλισμός (π.χ. 1150 σημεία αναμετάδοσης εξασφαλίζουν σήμα σε όλη τη χώρα), που έχουν φτιαχτεί από τα χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτή η περιουσία είναι ικανή να χρηματοδοτήσει την όποια αναβάθμιση της ΕΡΤ, αρκεί να μην παραχωρείται δωρεάν, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ;
Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου ακούσαμε ότι και στη Πορτογαλία η τρόικα προτείνει μέτρα «εξυγίανσης» των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της χώρας, τα οποία είναι copy paste, αυτών που ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ:
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας καλείται εντός του Σεπτεμβρίου να αποφασίσει ιδιωτικοποίηση του ενός καναλιού -του RTP1, συνεργασία των δορυφορικών δημόσιων καναλιών με ιδιώτες και συγχώνευση του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...
Μάλλον τα «σχέδια εξορθολογισμού των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης» επιβάλλονται από τους τροϊκανούς σε χρεοκοπημένες χώρες με οικονομικά κριτήρια περιστολής των δαπανών, ιδιωτικοποίησής τους και πλήρους χειραγώγησης από συμφέροντα. Μήπως αποτελούν πιλότο και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Μια ισχυρή και τολμηρή δημόσια τηλεόραση, είναι το πραγματικό ζητούμενο στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα, ενώ την πληρώνουμε δεν την έχουμε. Γι’ αυτό και ζηλεύουμε το BBC, που πολεμά επιχειρηματικά συμφέροντα και αντιδραστικές λογικές, δείχνοντας στην πράξη τι θα πει σπουδαία τηλεόραση και καλό Διαδίκτυο. Το BBC έχουμε δει πολλές φορές να τα βάζει με τον Μέρντοχ και τα άλλα ισχυρά ιδιωτικά ολιγοπώλια των ΜΜΕ. Σε αντίθεση με την ΕΡΤ που αποτελεί «λάφυρο» της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα δημόσια ευρωπαϊκά Μέσα χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους πολίτες, σε αντίθεση με τις συντονισμένες φωνές στην Ελλάδα, αλλά και τις σκέψεις που διατυπώνονται από κυβερνητικά χείλη για μείωση ή κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί πρόσχημα για συρρίκνωση των λειτουργιών της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ως εγγύηση διατήρησης μιας δημόσιας, δημοκρατικής και ελεύθερης από επιχειρηματικά συμφέροντα ραδιοτηλεόρασης προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι το μέσον για να εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα ενημέρωσης του κάθε πολίτη στο τελευταίο άκρο της χώρας.
Οι πιέσεις που ασκούνται για απολύσεις και συρρίκνωση, συνδέονται με μεγαλύτερη πολιτική χειραγώγηση της ενημέρωσης από κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα. Μοιραία οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και είναι πλήγμα στην πολυφωνία, τον πλουραλισμό και τον κοινοβουλευτικό δημοκρατικό έλεγχο, που πρέπει να διέπει τον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης.

Η ΠΟΕΣΥ θα προχωρήσει άμεσα στη διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Τα ευρωπαϊκά δημόσια Μέσα Η ενημέρωση ως κοινωνικό αγαθό», με προσκεκλημένους δημοσιογράφους που εργάζονται σε δημόσια ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.
poesy.gr