Euronews: Εκτός λειτουργίας από την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ…

Την ημέρα που ξεκίνησε η ελληνική έκδοση του Euronews μέσω δορυφόρου και στο διαδίκτυο σε όλη την υφήλιο! Και ενώ στη Κύπρο μεταδίδεται κανονικά η επίγεια ψηφιακή εκπομπή του διεθνές ειδησεογραφικού καναλιού Euronews και, χωρίς να έχουν ενστάσεις για την εκπομπή του καναλιού στα Ελληνικά, εξυπηρετώντας απλά και μόνο το δημόσιο συμφέρων της χώρας τους.

Στη χώρα μας συνέβει ακριβώς το αντίθετο, η ΕΡΤ διέκοψε ξαφνικά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του διεθνές ειδησεογραφικού καναλιού Euronews (από την ψηφιακή της πλατφόρμα), επειδή ακριβώς ξεκίνησε την εκπομπή του και στα ελληνικά! Μια προγραμματισμένη αναβάθμιση του καναλιού, στην οποία είχε συμφωνήσει και η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, σεβόμενη και τη μεγάλη μερίδα του Ελλήνων συνδρομητών της (μέσω του ανταποδοτικού τέλους), ώστε να τους παρέχει ανταποδοτικά δορυφορικά κανάλια με πρόσβαση ακόμη και στην ελληνική γλώσσα...
Αντίθετα από τη ψηφιακή μετάβαση της ΕΡΤ (από το 2006 μέχρι και σήμερα), βλέπουμε μια αρνητική εξέλιξη των ψηφιακών της καναλιών, ξεκινώντας από τη δρομολογημένη κατάργηση των τριών ψηφιακών της καναλιών "Cine+, Spor+ και Πρίσμα+ (το ειδικό κανάλι για ΑμΕΑ)" και τη μεταγενέστερη απαξίωση της ERT HD (που παραμένει με πιλοτικές εκπομπές υψηλής ευκρίνειας μέχρι και σήμερα...) και χωρίς ενημέρωση EPG στην επίγεια του μετάδοση!!! Ενώ όλες οι δημόσιες τηλεοράσεις της Ευρώπης, έχουν περάσει σε κανονική ροή μετάδοσης προγράμματος υψηλής ευκρίνειας.

Παράλληλα η ψηφιακή μετάβαση της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα, έχει παραμείνει στάσιμη και αγκυλωμένη στις επιθυμίες μετάβασης των ιδιωτικών ανταγωνιστών της και δεν κατάφερε μέχρι και σήμερα να καλύψει, καν τα 23 σημεία κέντρων εκπομπής του μεταβατικού χάρτη συχνοτήτων (ΚΥΑ 21161/2008). Έτσι δίκαια μόνο η nova επίγεια μπορεί σήμερα να καυχιέται ότι κατάφερε μέσα σε μια χρονιά να εξαπλωθεί και στα 20 σημεία κέντρων εκπομπής σε όλη τη χώρα, που προέβλεπε ο κουτσουρεμένος μεταβατικός χάρτης συχνοτήτων για τη συνδρομητική τηλεόραση (αφού άφηνε απέξω σημαντικά και μεγάλα κέντρα εκπομπής της ΕΡΤ, όπως η Πάρνηθα, το Πήλιο, η Θάσος, το Βίτσι...κ.α.)... Αντ` αυτού οι χθεσινές κινήσεις της ΕΡΤ, με τη διακοπή της μετάδοσης του Euronews από την επίγεια ψηφιακή της πλατφόρμα, μας γελοιοποιούν στην Ευρώπη και μας γυρίζουν σε εποχές που δεν συνάδουν με την κοινωνία της πληροφορίας του 2012

 Ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφορικά με τη διακοπή ψηφιακής μετάδοσης του σήματος του Τ/Σ Euronews: 
Η ΕΡΤ Α.Ε. διακόπτει προσωρινά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews, καθώς μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει λάβει απάντηση στις ενστάσεις που διατύπωσε αναφορικά με την έλλειψη εγγράφου συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών για την συνεργασία τους στο εγχείρημα μετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα δίχως βλαπτικές συνέπειες για την ΕΡΤ, το ελληνικό δημόσιο και την εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει τους κανόνες της εγχώριας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.