Το Επίγειο Ψηφιακό Σήμα: Έφτασε στην Κρήτη στις 26 Ιουνίου 2013…

350.000 τηλεθεατές σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα έχουν πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea...
Η ψηφιακή μετάβαση συνεχίζεται στο νότιο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη με την ενεργοποίηση από την Digea των κέντρων ψηφιακής εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων, αύριο 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 2:00 το πρωί. Ταυτόχρονα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
Έτσι οι τηλεθεατές στις πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των νομών αυτών, θα βλέπουν πλέον μόνο ψηφιακά τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα. Με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δύο αυτών κέντρων της Κρήτης σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21293/621/Φ. 150/30-04-2013 δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους από 350.000 τηλεθεατές να αναβαθμίσουν την τηλεοπτική τους εμπειρία αφού πλέον θα απολαμβάνουν κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς ‘χιόνια’ και ‘είδωλα’. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα για πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG). Σημειώνεται πως τα κέντρα «Ρογδιά» και «Μαλάξα» αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα της Κρήτης καλύπτοντας το 60% του πληθυσμού του νησιού. Το σύνολο του νησιού θα καλυφθεί με επίγειο ψηφιακό σήμα, σύμφωνα με το νέο Χάρτη Συχνοτήτων, από 14 κέντρα εκπομπής με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα της μετάβασης, όπως αυτό θα οριστεί από την Πολιτεία. Για να λάβουν οι τηλεθεατές που «βλέπουν» από τα κέντρα «Ρογδιά» και «Μαλάξα» το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea χρειάζεται:
Να διαθέτουν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4.
Να επανα-συντονίσουν από αύριο τους δέκτες τους για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας στις εξής συχνότητες:
Για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά»:

24 (498 MHz): Alpha, ANT1, Μακεδονία TV
25 (506 MHz): Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902

Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:

49 (698 MHz) : Alpha, ANT1, Μακεδονία TV

56 (794 MHz) : Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902

Επίσης, υπενθυμίζεται πως η κεραία των τηλεθεατών που λαμβάνουν σήμα από τα εν λόγω κέντρα εκπομπής θα πρέπει να είναι στραμμένη αναλόγως είτε προς το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά» είτε προς το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα».

  26η Ιουνίου 2013:Αντίστροφη μέτρηση για τη ψηφιακή μετάβαση στη Κρήτη…
Ξεκίνησε η προβολή του κυλιόμενου ενημερωτικού μηνύματος (crawl), για τους τηλεθεατές που ανήκουν στην περιοχή κάλυψης των κέντρων εκπομπής "Μαλάξα" (06/06) και "Ρογδιά" (07/06) και την αντίστροφη μέτρηση για τη ψηφιακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ανάμεσα τους τα μεγάλα αστικά κέντρα Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, καθώς και τμήμα των νομών αυτών…
Με νέα ημερομηνία προχωρά η ψηφιακή μετάβαση της Κρήτης...
  Ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Μαλάξα» στο νομό Χανίων και «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου… 
Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται τεχνικό θέμα και λόγω της εύλογης ευαισθησίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ομαλή μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, η ημερομηνία της ψηφιακής μετάβασης στα Κ.Ε Ρογδιά και Μαλάξα, μετατοπίζεται από 31/5/2013 στις 26/6/2013 - 2.00 π.μ... Στις 26 Ιουνίου 2013 και πρωινή ώρα 02:00 π.μ. θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 18433/515/16-4-2013. Περίπου 350.000 κάτοικοι του νησιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ανάμεσα τους θα καλυφθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, καθώς και τμήμα των νομών αυτών…

Οι συχνότητες όπου θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών είναι:
Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:
- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz)
- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz)
- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz)


Για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά»:
- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz)
- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz)
- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz)


Με στόχο την ομαλή μετάβαση των κατοίκων των τριών πόλεων της Κρήτης και των περιοχών γύρω από αυτές στη νέα ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόκειται να υλοποιήσουν στοχευμένες ενημερωτικές ενέργειες σε τοπικό επίπεδο. 
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης δήλωσε: «Το έργο της ψηφιακής μετάβασης στην περιφέρεια της χώρας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με επόμενο σταθμό την Κρήτη, που σύντομα θα υποδεχθεί με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που υλοποιείται στο νότιο τμήμα της χώρας και θα συμβάλλει στην προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους τηλεθεατές να απολαύσουν τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής».

www.yme.gr


Συνοπτικό κείμενο οδηγιών για τους τηλεθεατές

 Τι χρειάζεται ο καταναλωτής για να βλέπει ψηφιακά;


  1. Να ανήκει σε περιοχή κάλυψης

  1. Να έχει στραμμένη την κεραία του προς το ψηφιακό κέντρο εκπομπής («Ρογδιά» ή «Μαλάξα»)

  1. Να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό:

  1. Τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο καταναλωτής έχει αγοράσει την τηλεόρασή του από τον Οκτώβριο 2009 και έπειτα, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4.
ή
  1. Εξωτερικό αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4 ή Η.264:

  • Εάν η τηλεόραση είναι μία κλασσική αναλογική (CRT – όχι επίπεδη, «κουτί»), τότε:
αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής (SDStandard Definition) με υποδοχή SCART (μαύρο βύσμα) ή RCA (βύσμα με 3 χρώματα- κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).

  • Εάν η τηλεόραση είναι LCD ή PLASMA (επίπεδη τηλεόραση), τότε:
συνιστάται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI (πλακέ υποδοχή) που προσφέρει μέγιστη ποιότητα θέασης.
ή
  1. Κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4:
Στο εμπόριο υπάρχουν κάρτες, γνωστές και ως μοντούλες (modules), οι οποίες αποκωδικοποιούν το πρωτόκολλο MPEG4 AVC και το επανακωδικοποιούν σε σήμα VIDEO MPEG2. Με την τεχνολογία αυτή μπορεί να γίνει αναβάθμιση οποιασδήποτε τηλεόρασης έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG2 ή συσκευής ψηφιακού αποκωδικοποιητή MPEG2, εφόσον διαθέτουν κατάλληλη θύρα/εσοχή (Common Interface) που να υποστηρίζει τα DVB Common Interface Standards.
Προσοχή όμως! Όσοι από τους καταναλωτές έχουν σκοπό να προβούν σε αγορά τέτοιου είδους κάρτας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι όλες οι κάρτες συμβατές με όλες τις συσκευές. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν γνωρίζουν τον ακριβή τύπο της τηλεόρασής τους, έτσι ώστε στα σημεία πώλησης να τους ενημερώσει ο πωλητής για πιθανή ασυμβατότητα. Σε περίπτωση προβλημάτων, απευθύνονται στο κατάστημα αγοράς.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιώντας κάρτα μετατροπής θα υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή των καναλιών, ενώ δεν δίνει πρόσβαση στην EPT HD!
ή
  1.  USB tuner - για λήψη των ψηφιακών καναλιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή:

Η χρήση κεραίας (συνήθως περιλαμβάνεται στη συσκευασία) είναι απαραίτητη.
Περιέχουν εσωτερική κεραία και τηλεχειριστήριο.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΚΕΡΑΙΑΣ!!!
Προσοχή! Δεν υπάρχουν ψηφιακά αξεσουάρ (βύσματα, καλώδια κτλ).




  1. Να συντονίσει τον δέκτη του (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) στις ανάλογες συχνότητες.

         Για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά»:

Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας  είναι:
-          37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της ΕΡΤ
-          24 (498 MHz), 25 (506 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της Digea
Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας είναι:
-          38 (610 MHz), 61 (794 MHz)


         Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:

Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι:
-          21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της ΕΡΤ
-          49 (698 MHz), 56 (794 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της Digea
Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας είναι:
-          38 (610 MHz), 57 (762 MHz)