Ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 η ψηφιακή μετάβαση στη χώρα με το έκτο και τελευταίο «περιοχικό» switch-off…

Digea - Χάρτες ενδεικτικής κάλυψης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην ευρύτερη περιοχή της νότιας νησιωτικής χώρας του Αιγαίου…
 Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης της χώρας με την ενεργοποίηση του ψηφιακού σήματος στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και τη Κρήτη. Για πρώτη φορά, η νησιωτική Ελλάδα θα υποστηριχθεί από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεοπτικής εκπομπής με κατοχυρωμένες συχνότητες, απαλλαγμένες από παρεμβολές, λύνοντας έτσι οριστικά τα προβλήματα πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα για τους κατοίκους των νησιών μας. Ιδιαίτερα για τον ακριτικό πληθυσμό των Δωδεκανήσων, όπου για πρώτη φορά γίνεται μία πλήρης δικτύωση, η συγκεκριμένη μετάβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. ...

Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του έκτου και τελευταίου switch-off, 52 κέντρα εκπομπής θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε περίπου 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου. Ταυτόχρονα, με την ενεργοποίηση αυτών των κέντρων της τελευταίας μετάβασης, συνολικά επιτυγχάνεται κάλυψη άνω του 95% του πληθυσμού της χώρας, όπως έχει προβλεφθεί από την ισχύουσα νομοθεσία.
 Ο κ. Μαθιός, Γενικός Διευθυντής της Digea δήλωσε σχετικά: «Με την ενεργοποίηση των 52 κέντρων εκπομπής των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και της Κρήτης ολοκληρώνεται η διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης της Χώρας. Η Digea ανταπεξήλθε σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό χρονοδιάγραμμα με επιτυχία, δίνοντας τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εικόνας και ήχου σε πάνω από το 95% των Ελλήνων, από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, μέσα σε μόλις 224 ημέρες».
 Οι κάτοικοι των περιοχών που καλύπτονται από τα εν λόγω κέντρα, που θα περάσουν οριστικά στην ψηφιακή εποχή, θα χρειαστεί να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG-4 (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) και από τις 6 Φεβρουαρίου να τον συντονίσουν στις συχνότητες της Digea.
Τρία από αυτά τα κέντρα (Ρογδιά και Μαλάξα στην Κρήτη, Μόντε Σμιθ στη Ρόδο) εκπέμπουν ήδη ψηφιακά και θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής. Οι τηλεθεατές που λαμβάνουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους ή/και να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής τους. Πλέον, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που καλύπτονται από τα κέντρα εκπομπής θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, με άψογη εικόνα χωρίς «χιόνια» και τέλειο ήχο, ενώ θα έχουν πρόσβαση και σε νέες υπηρεσίες όπως τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγράμματος (EPG). ...



 Digea - Χάρτες ενδεικτικής κάλυψης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην ευρύτερη περιοχή της Νότια ανατολικής νησιωτικής χώρας του Αιγαίου…


-  Χάρτης  ενδεικτικής κάλυψης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης (Νομοί Ηρακλείου – Λασιθίου – Ρεθύμνου – Χανίων)…




-  Χάρτης  ενδεικτικής κάλυψης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δωδεκανήσου & Σάμου…



-  Χάρτης  ενδεικτικής κάλυψης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Κυκλάδων…
...


6 Φεβρουαρίου 2015: Νέα ημερομηνία για την ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση για την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου…
Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η μετάβαση από το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα στο ψηφιακό για 52 κέντρα εκπομπής στην Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Πιο αναλυτικά, το έκτο «περιοχικό» switch-off είχε αρχικά οριστεί για 29 Δεκεμβρίου 2014. Με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περιφερειακών σταθμών της συγκεκριμένης ζώνης και την άρτια κατασκευή του δικτύου σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος προς όφελος των τηλεθεατών, κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μετάβασης στις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Τα 52 κέντρα εκπομπής που ενεργοποιήθηκαν στις τελικές συχνότητες τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου και είναι:
•           Για τη Κρήτη (τα εξής κέντρα εκπομπής): "Μαλάξα, Πλακάλωνα, Βίγλα, Κοτσυφιανά, Αχενδριάς, Ρογδιά, Πόμπια, Αμάρι, Λιβαδιά, Φανερωμένη, Λιθίνες, Περιστεράς, Σητεία, Σταυρός-Νεαπόλεως".
•           Για τα Δωδεκάνησα (τα εξής κέντρα εκπομπής): "Άξονας (Ρόδος), Μόντε Σμιθ (Ρόδος), Γέρακας (Ρόδος), Αρχάγγελος (Ρόδος), Βίγλα (Ρόδος), Καλυθιές (Ρόδος), Φούρκες (Ρόδος), Φαληράκι (Ρόδος), Κέφαλος (Κως), Σύμπετρο (Κω), Άγιοι Πάντες (Πάτμος), Προφήτης Ηλίας (Πάτμος), Αστυπάλαια, Βαθύ (Κάλυμνος), Βίγλα (Κάλυμνος), Βίγλα (Σύμη), Κλειδί (Λέρος), Κάρπαθος, Νίσυρος, Καστελόριζο".
•           Για τις Κυκλάδες (τα εξής κέντρα εκπομπής): "Σύρος, Φοίνικας (Σύρος), Άνδρος, Ξώβουργο (Τήνος), Άνω Μερά (Μύκονος), Πάρος, Αρτεμώνας (Σίφνος), Βαθύ (Σίφνος), Καμάρες (Σίφνος), Φιλοτί (Νάξος), Θήρα (Σαντορίνη), Ίος, Μήλος, Αιγιάλη (Αμοργός)".
•           Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (τα εξής κέντρα εκπομπής): "Βαθύ (Σάμος), Καρλόβασι (Σάμος), Παγώνδας (Σάμος), Ικαρία, Φούρνοι".

Τα κέντρα εκπομπής Μαλάξα και Ρογδιά στην Κρήτη, καθώς και Μόντε Σμιθ στη Ρόδο εκπέμπουν ήδη ψηφιακά στις μεταβατικές συχνότητες και θα χρειαστεί οι τηλεθεατές να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους (τηλεοράσεις ή αποκωδικοποιητές) στις νέες συχνότητες. 






Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που αφορούν στο σχετικό switch-off...




(Δελτίο Τύπου Digea)