Η COSMOTE TV στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με 3 συμπαραγωγές

Νέα Ενημέρωση 11/03:
Δύο σπουδαίοι Έλληνες ερευνητές στους «Φάρους» του COSMOTE HISTORY
Η COSMOTE TV, Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στηρίζει το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που διεξάγεται έως τις 12 Μαρτίου, και συμμετέχει στο πρόγραμμα του φεστιβάλ με τρεις δικές της συμπαραγωγές: το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης», το «Portolago-Φαντάσματα στο Αιγαίο» της Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά και το The Extra Mile της Βικτώριας Βελλοπούλου, που συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» πραγματεύεται την πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο της Άλκης Ζέη, με τον σκηνοθετικό φακό της Μαργαρίτας Μαντά να σκιαγραφεί τη ζωή της συγγραφέως, μέσα από μαρτυρίες της ίδιας, της αδελφής της και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της.

Το «Portolago-Φαντάσματα στο Αιγαίο», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά, μας ξεναγεί στην άγνωστη και μοναδική ιστορία της Λέρου, μέσα από την οποία ξετυλίγεται και όλη η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Ο έλεγχος του νησιού από τους Ιταλούς το 1912 μετέτρεψε το μικρό ψαροχώρι Λακκί σε PortoLago, ανοικοδομώντας την πόλη σε στυλ ιταλικού ρασιοναλισμού. Από την πόλη του PortoLago, πέρασαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, Ιταλοί, Γερμανοί, Άγγλοι και Έλληνες, αφήνοντας τα σημάδια τους.

Τα δύοντοκιμαντέρ προβάλλονται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, στην ενότητα «Μνήμες/ Ιστορία».

Το The Extra Mile της Βικτώριας Βελλοπούλου, ακολουθεί τον Λευτέρη Παρασκευά, κομμωτή από την Ελλάδα που αποφασίζει να πάρει μέρος στο πιο δύσκολο τρίαθλο του κόσμου, το Archto Arc. Θα τρέξει 140 χλμ από το Λονδίνο έως το Ντόβερ,  θα κολυμπήσει 33,8 χλμ διασχίζοντας το στενό της  Μάγχης και θα διανύσει την απόσταση των 296 χλμ  με ποδήλατο, για να τερματίσει στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Στόχος του είναι να ενισχύσει  οικονομικά ανθρώπους με κινητικές και νοητικές δυσκολίες και να επαναπροσδιορίσει την ιδέα του νικητή την εποχή της κρίσης.

Με την παρουσία ανατρεπτικών δημιουργών, νέων ενοτήτων, πρωτότυπων αφιερωμάτων, την Αγορά Ντοκιμαντέρ καθώς και τη διοργάνωση του πρώτου επίσημου Διαγωνιστικού προγράμματος, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.

Από φέτος, η COSMOTE TV είναι υποστηρικτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με πιο μεγάλα ραντεβού, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

...
Δύο σπουδαίοι Έλληνες ερευνητές στους «Φάρους» του COSMOTE HISTORY
Ο άνθρωπος που πέτυχε παγκόσμια πρωτιά στην έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ο εφευρέτης ενός Κρητικού υπέρ-φαρμάκου για το κρυολόγημα, είναι τα πρόσωπα που φιλοξενεί το 5ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάροι», παραγωγής COSMOTE TV, που προβάλλεται την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 23.00 στο COSMOTE HISTORY.

Ο Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Καθηγητής σε δύο μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού,μεγάλωσε παίζοντας μπάλα στις αλάνες της Πάτρας και ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Τελικά, έγινε Καθηγητής Πανεπιστημίου και σήμερα, μετά από 35 χρόνια ερευνών, εξασφάλισε την παγκόσμια πατέντα Δραστικής Ύλης σε πειραματικά μοντέλαγια τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο Γιάννης ξεκίνησε τις έρευνες όταν αρρώστησε η μικρή του αδελφή από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης,ήξερε από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ότι θα γίνει γιατρός. Κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες, αφού ύστερα από πολυετή έρευνα, ανακάλυψε μαζί με τους συνεργάτες του ένα Κρητικό υπέρ-φάρμακο για τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα.

Η εκπομπή «Φάροι» προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ στις 23.00 και σε επόμενη προβολή κάθε Τετάρτη στις 17.00, ενώ είναι διαθέσιμη και on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Οι «Φάροι» εντάσσονται στο νέο κύκλο πρωτότυπων εκπομπών και σειρών ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV, που θα κάνουν φέτος πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY.