Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ: "Σύντομα η επέκταση της επιδοτούμενης δορυφορικής κάλυψης στις λευκές περιοχές και στο σύνολο της επικράτειας"…

Ο Υπουργός, ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή "ΕΠΤΑ" της ΕΡΤ και ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι: "σύντομα το υπουργείο ΨΗΠΤΕ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την επέκταση της επιδοτούμενης δορυφορικής κάλυψης για τη τηλεόραση στις λευκές περιοχές και στο σύνολο της επικράτειας… Επίσης υπογράμμισε ότι δεν είναι λογικό για λόγους οικονομίας να υπάρχουν δυο δίκτυα παρόχων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής"…

...

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά στην εκπομπή "ΕΠΤΑ" της ΕΡΤ.

Πάμε στα δίκτυα. Με βάλατε στο επόμενο θέμα. Αν στις μέρες η επανάσταση είναι το διαδίκτυο, τη δεκαετία του ’60 η επανάσταση ήταν η τηλεόραση. Ήταν πραγματικά επανάσταση ήταν δύναμη, μετέφερε την είδηση γρήγορα, μπορούσαν οι πολίτες να διαμορφώνουν άποψη.
Περνάγαμε σε αυτό που λέμε ‘πολιτισμός της εικόνας’, ο οποίος αυτή τη στιγμή βιώνει έναν τεράστιο μετασχηματισμό ξανά. Το τηλεοπτικό προϊόν, το οπτικοακουστικό προϊόν πλέον μεταφέρεται μέσα από οποιαδήποτε συσκευή, είτε αυτό λέγεται η τυπική τηλεόραση η οποία είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο….
Η οποία δεν πέθανε παρά τις αρχικές εκτιμήσεις…
Όχι σε καμία των περιπτώσεων, αλλά το παραγόμενο προϊόν δεν μεταφέρεται πλέον κατά κύριο λόγο και μόνο μέσω της συμβατικής τηλεόρασης που γνωρίζουμε. Το προϊόν της μπορεί να κόβεται σε κομμάτια και να το βλέπουμε στο τάμπλετ, στο κινητό μας, να έχουμε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε αυτό που έχει δείξει η τηλεόραση πριν από λίγο ή ακόμα και σε ζωντανή μετάδοση.
Έτσι ανατροφοδοτείται ο κόσμος των ειδήσεων
Είναι σε ζωντανή μετάδοση. Έχει νομίζω -και συνεχίζει να γίνεται αυτή η αλλαγή- αλλάξει ραγδαία ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεται το οπτικοακουστικό προϊόν.
Εσείς το είπατε αλλάζει ραγδαία το τοπίο.
Στην αναδρομή, το πάρα πολύ όμορφο κομμάτι το οποίο ετοιμάσατε, είδαμε τους ανθρώπους να συνωστίζονται έξω από τα παράθυρα, από τις βιτρίνες των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας για να δουν λίγο μία τηλεόραση. Όλο αυτό το πράγμα βεβαίως έχει δραματικά αλλάξει και αυτό σημαίνει πάρα πολλά και για τη δυνατότητά μας να ενημερωνόμαστε και για τον τρόπο που καταναλώνουμε ψυχαγωγία και συνολικά για τις δυνατότητες που προσφέρονται για την οικονομία μας.
Έχει δραματικά αλλάξει και δεν έχει αλλάξει ένα πράγμα, τέσσερις διαγωνιστικές διαδικασίες για το τηλεοπτικό τοπίο, για τους κανόνες έχουν πέσει στο κενό και τώρα είμαστε πάλι σε μία κρίσιμη φάση. Καταθέσατε μία τροπολογία στη Βουλή που ουσιαστικά σημαίνει την έναρξη της διαδικασίας, αυτή τη φορά υπό την ευθύνη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Είναι πολλές οι ερωτήσεις που έχω να σας κάνω εδώ. Καταρχήν έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να προκηρύξει και κυρίως να αποφασίσει τον αριθμό των καναλιών που έχει ανάγκη η χώρα και μιλάμε τώρα για την έναρξη της διαδικασίας ξανά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει πολύ πιο γρήγορα διότι όταν δυστυχώς με την απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου, το ελληνικό δημόσιο είχε συσσωρεύσει και πείρα και τεχνογνωσία και την υλικοτεχνική υποδομή, το λογισμικό και την εμπειρία του διαγωνισμού που είχε διεξαχθεί. Είχε αποδειχθεί επίσης ότι το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει λεφτά, από την απόδοση αυτών των αδειών, τα οποία δεν εισέπραξε. Εν πάση περιπτώσει νομίζω βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου και οι άνθρωποι οι οποίοι συναποτελούν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θέλουν να μη μείνουν στην ελληνική ιστορία των μέσων ενημέρωσης όπως έμειναν οι προηγούμενοι.
Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μήνυμα που στέλνετε.
Οι προηγούμενοι έμειναν στην ιστορία για την αδράνεια και τις σκανδαλώδεις πράξεις και παραλείψεις τους, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα τοπίο, το οποίο δυστυχώς η πραγματικότητα του δεν τιμά τη χώρα μας.
Βέβαια σας κατηγορούν ότι καταργήσατε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και αν δεν το είχατε καταργήσει τότε η πορεία των πραγμάτων θα ήταν άλλη.
Την έχω ακούσει αυτή την κριτική. Ξέρετε έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι όμως.
Επειδή έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι και γι’ αυτό και εγώ δεν εστιάζω εδώ στις ερωτήσεις.
Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσέξτε θα σας απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκτός του ότι λέει ότι τα κανάλια δεν έχουν άδεια και πρέπει να γίνει αδειοδότηση, λέει κιόλας αυτή η απόφαση η οποία ακύρωσε τον διαγωνισμό του Αυγούστου, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είχε νόμιμη σύνθεση. Μας δικαιώνει δηλαδή, αυτή η απόφαση που ακύρωσε τον διαγωνισμό ως προς την κίνησή μας να προσπαθήσουμε να το ανασυγκροτήσουμε. Διότι οποιοδήποτε διαγωνισμό εάν ποτέ, που δε θα είχε κάνει βεβαίως στην προηγούμενη του σύνθεση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την επόμενη στιγμή θα έπεφτε από το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο.
Έχουμε εδώ πέρα ερωτήσεις τηλεθεατών οι οποίοι λένε ΕΡΤ ή Digea ο πάροχος, προφανώς αναφέρονται στο γεγονός, να το υπενθυμίσουμε, να το εξηγήσουμε για όσους δεν το ξέρουν. Όταν η ΕΡΤ έκλεισε δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ο οποίος έληγε, Ιούνιος ήταν, στα τέλη Ιουνίου αν δεν κάνω λάθος του 2013, για τον πάροχο τη διανομή του σήματος και έτσι μόνη εταιρεία βρέθηκε η Digea, η οποία έχει και την ευθύνη. Εδώ υπάρχουν παράπονα ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως ακριτικές δεν βλέπουν, δεν έχουν σήμα και θέλω να σας ρωτήσω, μέσα σε αυτή τη νέα διαδικασία η οποία αρχίζει, αν έχετε κάποια μέριμνα για αυτό.
Κυρία Πετούρη νομίζω ότι με την ερώτησή σας αναδείξατε το διπλό μαύρο, το οποίο έπεσε στην ελληνική τηλεόραση. Διότι έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ, το οποίο είχε κατά τη γνώμη μου και τη σκοπιμότητα ακριβώς η ΕΡΤ να μείνει εκτός του διαγωνισμού για τον πάροχο δικτύου. Τι εννοούμε πάροχο δικτύου; Εννοούμε την εταιρεία η οποία θα κατέχει το δίκτυο των κεραιών μέσα από τις οποίες μεταδίδεται το τηλεοπτικό σήμα και το δεύτερο βεβαίως, επειδή τα μεγάλα δίκτυα όταν τα αναπτύσσεις με κριτήρια ιδιωτικού κέρδους δεν κάνεις καλή δουλειά, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, είχε και το μαύρο στις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές σε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επαρχίας.
Και αυτός είναι και ο ρόλος ενός δημόσιου φορέα είτε είναι οι μεταφορές είτε είναι η επικοινωνία
Ακριβώς διότι ο ιδιώτης δεν είχε κάποιο συμφέρον να αναπτύξει το δίκτυο με τρόπο τόσο άρτιο ούτως ώστε να καλύπτονται όλοι οι Έλληνες. Και αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη διαδικασία, όπου και τα κεραιοσυστήματα μπορούν να βελτιωθούν και να καλύψουμε ένα από το εναπομείναν ποσοστό 4% του πληθυσμού μας δεν μπορεί να δει τηλεόραση και νομίζω ότι είναι μία ντροπή αυτή, την οποία πρέπει να καλύψουμε. Και με τη βελτίωση των κεραιοσυστημάτων αλλά και με την δορυφορική τηλεόραση μπορούμε αυτό το κενό να το έχουμε καλύψει. Ξεκινήσαμε ήδη από τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά. Τη Δευτέρα θα βρεθούμε στην Τήλο ακριβώς για αυτή τη δράση, η οποία στη Θράκη ήδη έχει αναπτυχθεί και νομίζω ότι πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο το σύνολο της επικράτειας θα καλύπτεται.
Μοναδικός πάροχος θα παραμείνει η Digea; Γιατί εδώ υπάρχει και ένα θέμα διαγωνισμού, ο οποίος έχει γίνει.
Κληρονομήσαμε και κάποιες συμβάσεις, αυτό είναι ένα δεδομένο από το οποίο δεν μπορεί δυστυχώς να ξεφύγει κανείς. Αλλά πρέπει να σας πω ότι κατά το νόμο η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να αναπτύξει το δικό της δίκτυο, σε κάθε περίπτωση όμως και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, στερείται οικονομικής λογικής μία χώρα να έχει δύο δίκτυα ή τρία δίκτυα.
Άρα θα μείνουμε στο ένα;
Να το σκεφτεί ο κόσμος ως εξής: θα ήταν οικονομικά λογικό να έχουμε δύο ΕΥΔΑΠ; Δηλαδή δύο δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης; Όχι δεν θα ήταν οικονομικά λογικό. Θα ήταν τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες θα αφορούσαν μία ταυτόσημη υπηρεσία στον ίδιο χώρο.
Άρα καταλαβαίνω ότι περιμένουμε να λήξουν οι συμβάσεις.
Να καταλάβετε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, καταρχήν για να μπορούν όλοι οι Έλληνες να βλέπουν τηλεόραση.
Και δεν είναι μόνο η τηλεόραση πάρα πολλά mail μιλούν και για το ραδιόφωνο, δεν πιάνουν ραδιόφωνο.
Ναι είναι αντίστοιχο πρόβλημα. Αλλά νομίζω ότι το πέρασμα στο ψηφιακό ραδιόφωνο είναι μία διαδικασία, την οποία υποχρεούμεθα να κάνουμε και θα μας δώσει και την ευκαιρία και το τοπίο να ρυθμίσουμε αλλά και να καλύψουμε όλη την επικράτεια.
...

Ο Υπουργός, ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς στην εκπομπή "ΕΠΤΑ" στην ΕΡΤ (ΒΙΝΤΕΟ)...