Η ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»

Την ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα παρουσιάζει το τελευταίο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» για αυτή τη σεζόν με τον Χρίστο Βασιλόπουλο που επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD, τη Δευτέρα 18/6 στις 21.00.

Το επεισόδιο της εκπομπής προβάλλει σπάνιες εικόνες από την «απόβαση» των μπικίνι στις ακτές της Κέρκυρας στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και «φωτίζει» τα πρώτα βήματα του μαζικού τουρισμού στο νησί. Μέσα από σπάνια φιλμ του ΕΟΤ, παρουσιάζονται ασυνήθιστες για την εποχή εικόνες από το πρωτοποριακό κλαμπ Μεντιτερανέ, το οποίο αποτέλεσε προπομπό των σημερινών all inclusive ξενοδοχείων, καθώς έδινε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν πολλές δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο σκι και υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά και να διασκεδάζουν μέχρι πρωίας. Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Χρίστος Βασιλόπουλος συναντά τον πρώτο εκπαιδευτή σκι του νησιού, αλλά και τον σημερινό ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Τρύπα» που από τον πόλεμο και μετά φιλοξένησε όλους τους επώνυμους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει, επίσης, άγνωστες λεπτομέρειες για τις κρουαζιέρες των διασήμων. Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 1954, όταν η βασίλισσα Φρειδερίκη συγκέντρωσε στο νησί πολλούς «γαλαζοαίματους» της Ευρώπης και κυρίως έκπτωτους διάφορων βασιλικών οίκων. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από τον Τύπο της εποχής για τη χλιδή και την πολυτέλειά του, αλλά έγινε αφορμή να διαδοθεί η φήμη του νησιού. Παράλληλα, η εκπομπή επισκέπτεται ένα από τα πρώτα VIP καταλύματα της Κέρκυρας, το θρυλικό ξενοδοχείο Καστέλο της οικογένειας Μπούα. Το ξενοδοχείο άνοιξε την πόρτα για τουρισμό υψηλού επιπέδου και οδήγησε στην οργάνωση ενός σημαντικού δικτύου με λεωφορεία, που έκαναν εκδρομές σε όλο το νησί. 
Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, οι: Γιάννης Γιούργας, πρώην Γ.Γ κλαμπ Μεντ, Ιω Μπούα, μέλος οικογένειας ιδιοκτητών του Καστέλο, Κώστας Τσουμάνης, Δρ. τουριστικής οικονομίας, Ερμιόνη Κρητικού Ζέμπου, συνταξιούχος τουριστική πράκτορας, Πολυμέρης Κέντρος, μάγειρας, ξενοδοχοϋπάλληλος, Θεόδωρος Μεταλληνός, Κερκυραίος συλλέκτης φωτογραφιών, Κώστας Κολάγγης, κομμωτής, Σπύρος Χαλικιόπουλος, τουριστικός πράκτορας, Ευάγγελος Ματαράγκας, πρώην τουριστικός πράκτορας, Γιώργος Σπίνουλας, εκπαιδευτής θαλάσσιου σκι. 
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.