Ψηφιακή μετάβαση με ιταλικό τρόπο στη τηλεόραση από Mpeg-2 σε Mpeg-4/HD και τελικώς σε DVB-T2/HEVC...

H πολυθεματική δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας Rai εκπέμπει πλέον όλες τις εκδόσεις της σε High Definition μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας TivuSat στις 13Ε, ενώ αναμένει τις μεταβάσεις αλλαγών προτύπου εκπομπής και κωδικοποίησης για τη διάθεση όλων των εκδόσεων HD και στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Καθώς ο νέος οδικός χάρτης για την μετάβαση της Ιταλικής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος των 700MHz στο 5G, προβλέπει δυο ψηφιακές μεταβάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού το κυρίαρχο πρότυπο εκπομπής είναι ακόμη το DVB-T/Mpeg-2!
Nicolas A.

Έτσι ο νέος οδικός χάρτης για τη πιο πολύθεματική επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της Ιταλίας προβλέπει τη πρώτη φάση μετάβασης σε DVB-T/Mpeg-4 και το Ιταλικό Switch-Off του Mpeg-2, που θα υλοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες και γεωγραφικές περιοχές μεταξύ του τελευταίου τετραμήνου του 2021 και του πρώτου εξάμηνου του 2022. Ήδη όλα τα υφιστάμενα επίγεια κανάλια υψηλής ευκρίνειας εκπέμπουν σε Mpeg-4, και στη πρώτη φάση προβλέπεται η Mpeg-4/SD μετάβαση τόσο για τα εθνικά, όσο και για τα περιφερειακά κανάλια που δεν διαθέτουν HD εκδόσεις.
Κατά τη περίοδο της μετάβασης εν μέρει περιφερειακοί δίαυλοι θα απενεργοποιηθούν και θα αποζημιωθούν για να διευκολύνουν τη κινητικότητα της μετάβασης, καθώς επέρχεται και η δεύτερη και οριστική φάση της μετάβασης σε DVB-T2 (με κατάργηση της ταυτόχρονης εκπομπής SD και HD καναλιών εθνικής εμβέλειας) έως και τις 30 Ιουνίου 2022. Και ενώ μέσα στον εθνικό χάρτη δεν διευκρινίζεται εάν το πρότυπο κωδικοποίησης μετάβασης θα είναι το HEVC `η ένας συνδυασμός με Mpeg-4, παράλληλα κατά τη μεταβατικότητα των φάσεων υπάρχουν προβλέψεις πρότυπου κωδικοποίησης Mpeg-4, για τη δημόσια τηλεόραση της RAI και ειδικότερα για τις περιφερειακές της εκδόσεις.
Τέλος υπάρχουν προβλέψεις, ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης να ενεργοποιήσουν το πρότυπο κωδικοποίησης Mpeg-4 σε DVB-T ή το τελικό πρότυπο εκπομπής DVB-T2 πριν από τις προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες μετάβασης…