Η υπόθεση της «σφαγής στο Δήλεσι», στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»...

Η «σφαγή στο Δήλεσι», η υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας μίας ομάδας Άγγλων και Ιταλών αριστοκρατών περιηγητών από τη συμμορία των Αρβανιτάκηδων το 1870, βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου επεισοδίου της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου». To επεισόδιο, με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο, θα μεταδοθεί σε Α’ προβολή τη Δευτέρα του Πάσχα (20/4) στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

 Η υπόθεση, που στιγμάτισε την Ελλάδα διεθνώς, εκτυλίχθηκε στις αρχές του Απριλίου του 1870, κατά τον έβδομο χρόνο της βασιλείας του Γεώργιου Α΄, όταν μία ομάδα Ευρωπαίων αριστοκρατών αποφάσισε να επισκεφθεί τον Μαραθώνα για να δει από κοντά τον τόπο της ιστορικής μάχης. Η εκπομπή ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης, παρουσιάζοντας πώς η συμμορία των Αρβανιτάκηδων, εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία στήνοντας ενέδρα στο Πικέρμι, με στόχο την απαγωγή των ξένων περιηγητών για τη λήψη λύτρων. Απόγονοι των πρωταγωνιστών της υπόθεσης περιγράφουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ληστών και πώς αυτές οδηγήθηκαν στην αποτυχία. Παράλληλα, η εκπομπή φέρνει στο φως, για πρώτη φορά μέσω ντοκουμέντων, το σχέδιο εξόντωσης των ληστών με υπνωτικό. Η ιδέα αυτή, όμως, εγκαταλείφθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του φόβου αποτυχίας και αντεκδίκησης. Η «Μηχανή του Χρόνου» ξεδιπλώνει, επίσης, το πολιτικό παρασκήνιο της υπόθεσης, η οποία έπληξε διπλωματικά την Ελλάδα και την έφερε σε ρήξη με την Βρετανία, σε μια εποχή που προσπαθούσε να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να ξεπεράσει την αρνητική κληρονομιά της τουρκοκρατίας. Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00.
Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.