EETT - “Συνδρομητική Τηλεόραση με 52% μέσω IP και 48% μέσω Δορυφόρου στην Ελληνική αγορά και Επισκόπηση 2023”!

EETT - “Επισκόπηση Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για το 2023 και Συνδρομητική Τηλεόραση με 52% μέσω IP και 48% μέσω Δορυφόρου στην Ελληνική αγορά”! Η ΕΕΤΤ προχώρησε στην επισκόπηση των Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για το 2023. Η Δημοσιευμένη Επισκόπηση αποτυπώνει αναλυτικά τα βασικά μεγέθη, τις τάσεις και το επίπεδο του ανταγωνισμού στις αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Εστιάζοντας στην αγορά της Συνδρομητικής Τηλεόρασης, για πρώτη χρονιά οι συνδρομές μέσω δικτύου IP κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο (52%), ξεπερνώντας τις δορυφορικές συνδρομές που παραμένουν ακόμη ισχυρές στο 48% της Ελληνικής αγοράς! Τέλος η ευερυζωνικότητα και οι συνδυαστικές πρόσφορες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στις υπηρεσίες Συνδρομητικής Τηλεόρασης μέσω δικτύου IP. Αλλά και η κατανάλωση απεριορίστων DATA για την πρόσβαση ΟΤΤ υπηρεσιών μέσω της κινητής τηλεφωνίας.
Nicolas A.

Επισκόπηση Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για το 2023
Αναλυτική εικόνα για τις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, με έμφαση στα βασικά μεγέθη, τις τάσεις και το επίπεδο του ανταγωνισμού, παρέχει η Έκθεση Επισκόπησης Αγορών για το 2023, που δημοσίευσε η ΕΕΤΤ.
Ο τομέας ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, παρά τις μικρές αρνητικές διακυμάνσεις σε ορισμένα βασικά οικονομικά μεγέθη. Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν, με έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και υποδομών 5G, ενώ o ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων παρέμεινε υψηλός, ιδίως στις υπηρεσίες δεδομένων και σε επίπεδο δεσμοποιημένων προσφορών, με κύριους μοχλούς την ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, τις υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι συνδρομές τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά 9,7%, ανερχόμενες σε 1,3 εκατ., με τις συνδρομές μέσω δικτύου ΙP να καταλαμβάνουν για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μερίδιο.


Οι συνδυαστικές προσφορές ανήλθαν σε 4,5 εκατ., με δημοφιλέστερη κατηγορία να αναδεικνύεται για πρώτη φορά το triple play σταθερής τηλεφωνίας, σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης και κινητών επικοινωνιών.
Οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις έφθασαν τις 4.513.239 γραμμές, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 0,6%, ενώ η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό έφθασε στο 43,3%.
Οι γραμμές υπερ-υψηλών ταχυτήτων (ονομαστικών download ταχυτήτων από 100 Mbps και άνω) σημείωσαν σημαντική αύξηση και αποτέλεσαν το 32,6% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας έναντι 26,3% στα τέλη του 2022.
Οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (ονομαστικών download ταχυτήτων από 30 Μbps έως 100 Mbps ) συνιστούν το 30,1% έναντι 30,5% στα τέλη του 2022.
Οι συνολικές γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα NGA που υλοποιήθηκαν από τον ΟΤΕ και τους παρόχους, στο πλαίσιο εισαγωγής της διαδικασίας VDSL Vectoring/FTTH στο δίκτυο πρόσβασης, ανήλθαν σε 1.301.099 έναντι 1.067.751 γραμμών στα τέλη του 2022, σημειώνοντας αύξηση 21,9%.
Η συνολική κάλυψη 5G αυξήθηκε κατά 12,4 εκατοστιαίες μονάδες,
ανερχόμενη στο 98,1% τον Ιούνιου του 2023, πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (89,3%).
Οι ενεργές συνδέσεις κινητών επικοινωνιών με χρήση υπηρεσιών δεδομένων, ανήλθαν σε 9.612.244, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 3,3% και καταγράφοντας πληθυσμιακή διείσδυση 92,3%.

EETT – Επισκόπηση Αγορών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών 2023!
Σύνοψη
α) Ηλεκτρονικές επικοινωνίες
Το 2023, ο τομέας ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα φαίνεται να παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, παρά τις μικρές αρνητικές διακυμάνσεις σε ορισμένα βασικά οικονομικά μεγέθη. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) αυξήθηκε κατά μέσο όρο περίπου 3,5% σε σχέση µε το 2022, σε αντίθεση με τον Υποδείκτη Επικοινωνιών, ο οποίος ακολούθησε φθίνουσα πορεία κατά μέσο όρο 2,5% σε σχέση µε το προηγούμενο έτος. Επίσης, η ολοκλήρωση της συγχώνευσης NOVA-WIND αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που επηρέασαν τον κλάδο το 2023. Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν με έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και υποδομών 5G. Παράλληλα, o ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων παρέμεινε υψηλός, ιδίως στις υπηρεσίες δεδομένων και σε επίπεδο δεσμοποιημένων προσφορών (bundles), με κύριους μοχλούς την ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, τις υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης

Συνδρομητική τηλεόραση
Οι συνδρομές τηλεόρασης των παρόχων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών αυξήθηκαν κατά 9,7% και ανήλθαν, στο τέλος του 2023, σε 1,3 εκατ. Για πρώτη φορά, αφενός οι συνδρομές μέσω δικτύου IP κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο (52%), ξεπερνώντας τις δορυφορικές συνδρομές (48%), και αφετέρου οι συνδρομές τηλεόρασης ως μέρος συνδυαστικών προσφορών ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες αδεσμοποίητες συνδρομές. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για υπηρεσίες πολυμέσων σε συνδυασμό με παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

1.2.6. Συνδρομητική Τηλεόραση (27)

Οι συνδρομές τηλεόρασης των παρόχων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανήλθαν, στο τέλος του 2023, στα 1,3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 9,7% σε σχέση µε το 2022 (1,2 εκατ.). Για πρώτη φορά, η πλειονότητα αυτών (52%) αφορούσε συνδρομές µέσω δικτύου IP, ενώ το υπόλοιπο 48% αφορούσε δορυφορικές συνδρομές (Διάγραμμα 1.74). Τα αντίστοιχα μερίδια παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.15. Σημειώνεται ότι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, µε εξαίρεση τους Over the Top-ΟΤΤ παρόχους (π.χ. Netflix, Amazon, Cinobo, κ.λπ.), παρείχαν, κατά το έτος 2023, στην Ελλάδα, οι μεγαλύτεροι πάροχοι δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ή εταιρίες του ομίλου στον οποίο ανήκουν), και πιο συγκεκριμένα οι εταιρίες ΟΤΕ, NOVA και VODAFONE.

(27). Σημειώνεται ότι, από το 2020 και εφεξής, στις συνδρομές αυτές περιλαμβάνονται όλες οι συνδρομές Pay-TV μέσω δικτύου IP (δηλαδή τόσο εκείνων όπου η πρόσβαση στο Διαδίκτυο γίνεται υποχρεωτικά μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης του ίδιου παρόχου δικτύου, όσο και εκείνων μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης οποιουδήποτε παρόχου δικτύου).

1.2.7. Συνδυαστικές προσφορές

• Οι συνδρομές τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά περίπου 162 χιλ., ανερχόμενες, στο τέλος του 2023, στα 1,3 εκατ. με το 48% περίπου εξ αυτών να αφορούν αδεσμοποίητες συνδρομές τηλεόρασης, δηλαδή συνδρομές που δεν αγοράζονται ως μέρος μιας συνδυαστικής προσφοράς, οι οποίες και συνιστούν για πρώτη φορά, την πλειονότητα με 52% (Διάγραμμα 1.78). Διευκρινίζεται ότι, ως αδεσμοποίητες συνδρομές τηλεόρασης, θεωρούνται και εκείνες που, ενώ αγοράζονται ταυτόχρονα με άλλες υπηρεσίες (από τον ίδιο πάροχο ή όμιλο εταιριών), ωστόσο ο συνδυασμός των υπηρεσιών δεν ικανοποιεί τον ορισμό της συνδυαστικής προσφοράς, ώστε να προσμετρηθούν σε αυτές (30).

Το μερίδιο των ΟΤΕ-COSMOTE, ως προς το σύνολο των συνδυαστικών προσφορών, υπολογίζεται, στο τέλος του 2023, στο εύρος [45%- 55%]. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η NOVA με μερίδιο στο εύρος [25%-35%] και έπεται η VODAFONE με μερίδιο της τάξης του [15%-25%] (Πίνακας 1.17).


Το triple play σταθερής τηλεφωνίας, σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης και κινητών υπηρεσιών αποτέλεσε, για πρώτη φορά, τη δημοφιλέστερη συνδυαστική προσφορά, με περίπου 1,89 εκατ. συνδρομές, αντιπροσωπεύοντας το 42,2% του συνόλου των συνδυαστικών προσφορών. Δεύτερος δημοφιλέστερος συνδυασμός ήταν το double play σταθερής τηλεφωνίας και σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, με 1,88 εκατ. συνδρομές (41,9% του συνόλου των bundles). Τέλος, έπονται, με μεγάλη διαφορά, το quadruple play, το οποίο και ξεπερνάει για πρώτη φορά το triple play σταθερής τηλεφωνίας, σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης και συνδρομητικής τηλεόρασης, συνιστώντας περίπου, στο τέλος του 2023 το 8,6% και 6,5% αντίστοιχα του συνόλου των συνδυαστικών προσφορών (Διαγράμματα 1.76 και 1.77).

Ευρυζωνικές γραμμές ανά ταχύτητα πρόσβασης

Το 99% και πλέον των ευρυζωνικών γραμμών αντιστοιχεί σε ονομαστικές download ταχύτητες πρόσβασης 10 Mbps και άνω (Διαγράμματα 1.27 και 1.28). Σημαντική ήταν η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υπερ-υψηλών ταχυτήτων (ονομαστικών download ταχυτήτων από 100 Mbps και άνω), οι οποίες αποτέλεσαν το 32,6% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας έναντι 26,3% στα τέλη του 2022. Οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (ονομαστικών download ταχυτήτων από 30 Mbps έως 100 Mbps), αποτέλεσαν το 30,1% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας έναντι 30,5% στα τέλη του 2022.

Ευρυζωνικές γραμμές ανά τεχνολογία

• Η τεχνολογία VDSL κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο (55,4%) με τα μερίδια των τεχνολογιών ADSL (36,4%) και FTTH (8,2%) να ακολουθούν. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους, παρατηρείται μείωση του αριθμού των γραμμών ADSL, σταθεροποίηση του αριθμού των γραμμών VDSL και αύξηση των γραμμών FTTH (Διαγράμματα 1.19 και 1.20).
• Το ποσοστό των γραμμών FTTH στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών συνέχισε την ανοδική του πορεία ανερχόμενο στο 8,2% στο τέλος του 2023 (έναντι 4,6% στο τέλος του 2022). Σημειώνεται ότι, στο μερίδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο οι γραμμές FTTH που προήλθαν μέσω της τεχνολογίας VDSL Vectoring, όσο και εκείνες που υλοποιήθηκαν από τους παρόχους μέσω ιδιόκτητων υποδομών πρόσβασης8 (Διάγραμμα 1.21).
• Οι γραμμές VDSL, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι γραμμές ταχύτητας ≥30Mbps μέσω των υπηρεσιών LLU, VPU, V-ARYS, Bitstream (rural), λοιπών τεχνολογιών, καθώς επίσης και των συνδέσεων τεχνολογίας Vectoring9 , αντιστοιχούν πλέον στο 55,5% του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών (Διάγραμμα 1.22).

• Στα τέλη του 2023, το μερίδιο των γραμμών πρόσβασης σε δίκτυα NGA (VDSL Vectoring/FTTH) των παρόχων και του ΟΤΕ στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών ανήλθε σε 50,1% έναντι 43,8% στα τέλη του 2022 (Διάγραμμα 1.23). Επιπλέον, το μερίδιο των γραμμών των παρόχων10 (εξαιρουμένης της αυτοπαροχής του ΟΤΕ), ανήλθε στο 28,8%, έναντι 23,8% στα τέλη του 2022. Σημειώνεται ότι, κατά τον υπολογισμό του μεριδίου συνυπολογίστηκαν οι γραμμές που υλοποιήθηκαν από τον ΟΤΕ και τους παρόχους στο πλαίσιο εισαγωγής της τεχνολογίας VDSL Vectoring/FTTH στο δίκτυο πρόσβασης καθώς και οι αντίστοιχες γραμμές του ΟΤΕ που αναπτύχθηκαν μέσω ιδίας υποδομής του.
• Σε ότι αφορά τις γραμμές λιανικής VLU FTTH/FTTC, το μερίδιό τους, στο τέλος του 2023, ανήλθε σε 86% και 14% αντίστοιχα (Διάγραμμα 1.24), με τις γραμμές FTTH να παρουσιάζουν μια μικρή αλλά σταθερά ανοδική εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια (Διάγραμμα 1.25)11. Τέλος, το Διάγραμμα 1.26 αποτυπώνει το αντίστοιχο σχετικό μερίδιο των παρόχων στο τέλος του 2023.

Πηγή: ΕEΤΤ (https://www.eett.gr)