“Ρωμαίοι αυτοκράτορες: Αίμα, ίντριγκες και σκάνδαλα. Πώς γράφτηκε η ιστορία της Ρώμης από πέντε αυτοκράτορες“ και Feelgood Highlights Μαρτίου μέσα από την οθόνη των Viasat History HD: Κορυφαίες στιγμές...

Νέα Ενημέρωση: Feelgood Highlights Μαρτίου μέσα από την οθόνη των Viasat History HD: Κορυφαίες στιγμές... και “Ρωμαίοι αυτοκράτορες: Αίμα, ίντριγκες και σκάνδαλα. Πώς γράφτηκε η ιστορία της Ρώμης από πέντε αυτοκράτορες“! Μέσω των συνδρομητικών πλατφορμών διανομής “COSMOTE TV (SAT + ΟΤΤ) και NOVA (SAT + EON TV) σε High Definition”! Παράλληλα οι πλατφόρμες διαθέτουν και On demand πρόσβαση μέσω της VoD πλατφόρμας "Viasat Channels" σε "COSMOTE TV Streaming" και VoD ανά κανάλι σε "EON" και των Multiscreen εφαρμογών τους...
Nicolas A.

...
Feelgood Highlights Μαρτίου μέσα από την οθόνη των Viasat History HD: Κορυφαίες στιγμές...

“Ρωμαίοι αυτοκράτορες, γυναίκες των Βίκινγκ και συναρπαστικές Κυριακές στο VIASAT HISTORY“
Κατά τον 20ο και 21ο αιώνα ο κόσμος βίωσε γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Από τις οδυνηρές ιστορίες επιβίωσης που αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Ζωντανοί: η αεροπορική τραγωδία στις Άνδεις» μέχρι τις νέες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι, και από τις επαναστατικές προηγμένες αναλύσεις που αμφισβητούν καθιερωμένες θεωρίες γύρω από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 μέχρι τον όλεθρο που περιγράφει το ντοκιμαντέρ «Τσουνάμι: η μέρα που χτύπησε το κύμα», όλες αυτές οι στιγμές συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη συλλογική μνήμη.
Το ντοκιμαντέρ «Γουέικο: Άγνωστες ιστορίες» αποκαλύπτει κρυφά μέχρι σήμερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη πολιορκία. Μέσα από λεπτομερείς αφηγήσεις, ερευνούμε τις άγνωστες αλήθειες στη σκιά κάποιων γεγονότων που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Αφιέρωμα: Κυριακές αφιερωμένες σε μεγάλες καταστροφές στο Viasat History - Κάθε Κυριακή του Μαρτίου από τις 22:00.
Οι πρεμιέρες του μήνα:

• Η αληθινή ιστορία του δερματοστίκτη του Άουσβιτς - Σάββατο 1η Μαρτίου στις 22:00
• Γυναίκες των Βίκινγκς: η άγνωστη ιστορία τους - Σάββατο 8 Μαρτίου στις 21:00
• Αυτοκράτορας: η ακμή και η παρακμή μιας δυναστείας - Κάθε Τρίτη από 25 Μαρτίου στις 22:00
• Μάτσου Πίτσου: η πόλη της πέτρας - Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 22:00


“Αίμα, ίντριγκες και σκάνδαλα. Πώς γράφτηκε η ιστορία της Ρώμης από πέντε αυτοκράτορες”
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των πρώτων αυτοκρατόρων, η Ρώμη ήταν ένας τόπος έντασης, αγώνων εξουσίας και συνεχών αλλαγών. Μετά την άγρια ​​δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44 π.Χ., η αυτοκρατορία εισήλθε σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αγώνα για κυριαρχία. Παρά τη σύντομη περίοδο πολιτικής σταθερότητας που μπόρεσε να προσφέρει ο Καίσαρας, ο θάνατός του εγκαινίασε μια εποχή χάους που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία, της οποίας η ιστορία εξερευνάται στη σειρά "Αυτοκράτορας: η ακμή και η παρακμή μιας δυναστείας” στο Viasat History, που έκανε πρεμιέρα στις 25 Μαρτίου, βρισκόταν στα χέρια φιλόδοξων, αδίστακτων και μερικές φορές εντελώς απρόβλεπτων ατόμων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αυτοκρατορία μετακινήθηκε από τα δημοκρατικά ιδεώδη σε μια αυταρχική κυβέρνηση και η Ρώμη έγινε το κέντρο της αυτοκρατορικής εξουσίας. Μεταξύ των ηγεμόνων της, πέντε αυτοκράτορες ξεχωρίζουν καθώς άφησαν για πάντα το στίγμα τους στην ιστορία - ο Αύγουστος, ο Τιβέριος, ο Καλιγούλας, ο Κλαύδιος και ο Νέρων.

Ρώμη υπό τους πρώτους αυτοκράτορες
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των πρώτων αυτοκρατόρων, η Ρώμη υπέστη σημαντικές αλλαγές. Από το 27 π.Χ., όταν ο Αύγουστος, ο πρώτος Αυτοκράτορας της Ρώμης, ανέβηκε στην εξουσία, η Αυτοκρατορία έγινε αυταρχική μοναρχία, αν και επισήμως διατηρήθηκε η όψη μιας δημοκρατίας. Η πρωτεύουσα ήταν μια μητρόπολη εκατομμυρίων, με τεράστια υποδομή και θεαματικά κτίρια όπως το Κολοσσαίο, το Πάνθεο και το Φόρουμ. Η Ρώμη έγινε το πολιτικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο μιας αυτοκρατορίας της οποίας τα σύνορα εκτείνονταν από τη Βρετανία έως την Αίγυπτο και από την Ισπανία έως τη Μέση Ανατολή. Εκείνη την εποχή, οι αυτοκράτορες κυβερνούσαν όχι μόνο στο όνομα του ρωμαϊκού λαού αλλά και στο όνομα των θεών, δίνοντάς τους σχεδόν θεϊκή εξουσία. Όμως η βασιλεία των αυτοκρατόρων συνοδεύτηκε από εσωκομματικές διαμάχες, προδοσία, ίντριγκες και φόνους, καθώς συχνά άλλαζαν θρόνους μέσα σε βίαιους ανταγωνισμούς. Αυτά τα ταραχώδη γεγονότα απεικονίζονται στη σειρά "Αυτοκράτορας: η ακμή και η παρακμή μιας δυναστείας”, από την οπτική γωνία της Λιβίας Δρουσίλλα, μιας από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ρωμαϊκή ιστορία.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η αφηγήτρια της σειράς ντοκιμαντέρ είναι η Ουαλή, βετεράνος του θεάτρου, Σιάν Φίλιπς, γνωστή από την ερμηνεία της ως μητέρα/αυτοκράτειρα Λιβία στην κλασική μίνι σειρά του BBC I, Claudius (1976), για την οποία κέρδισε ένα βραβείο BAFTA-TV.

Λιβία - μητριάρχης της φυλής του Καίσαρα
Όλα ξεκίνησαν με τη Λιβία Δρουσίλλα, μια γυναίκα της οποίας η φιλοδοξία και η πολιτική οξυδέρκεια άλλαξαν τη μοίρα της Αυτοκρατορίας για πάντα. Η σύζυγος του αυτοκράτορα Αυγούστου, του πρώτου ηγεμόνα της δυναστείας, δεν ήταν μόνο η μητέρα του αυτοκράτορα Τιβέριου, αλλά και μια φιγούρα τεράστιας δύναμης στα παρασκήνια της πολιτικής. Η Λιβία όχι μόνο βοήθησε τον σύζυγό της να οικοδομήσει την εξουσία της Αυτοκρατορίας, αλλά εργάστηκε επίσης για να εξασφαλίσει τον θρόνο για τον γιο της.
Αν και η Λιβία δεν κατείχε τον επίσημο τίτλο της αυτοκράτειρας, ήταν γνωστή ως η «πρώτη αυτοκράτειρα» της Ρώμης και οι πολιτικές της φιλοδοξίες δεν είχαν όρια. Συνέβαλε καθοριστικά στην εξάλειψη των αντιπάλων που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στη διαδοχή του γιου της Τιβέριου. Η ζωή της ήταν γεμάτη ίντριγκες και ο ρόλος της στην ιστορία της Αυτοκρατορίας είναι ανεκτίμητος, παρόλο που για πολλά χρόνια παρέμεινε στη σκιά των συζύγων και των γιων της.

Πέντε Αυτοκράτορες - Από τον Αύγουστο στον Νέρωνα
Αύγουστος - ιδρυτής της αυτοκρατορίας και πατέρας των Pax Romana (27 π.Χ. - 14 μ.Χ.)
Ο πρώτος Αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Αύγουστος (γεννημένος ως Γάιος Οκτάβιος Θουρίνος) κυβέρνησε την Αυτοκρατορία για περισσότερα από 40 χρόνια. Ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας μετά τη νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. Αν και αρχικά απέκρυψε την απόλυτη κυριαρχία του με το πρόσχημα του «πρώτου πολίτη» (πρίγκιπες), τελικά έγινε ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Υπό την κυριαρχία του, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άκμασε, οδηγώντας σε μια περίοδο γνωστή ως Pax Romana. Ήταν επίσης κύριος της πολιτικής ίντριγκας και η διακυβέρνησή του βασιζόταν συχνά στον αυστηρό έλεγχο της αριστοκρατίας και του απλού λαού.

Τιβέριος - ένας σκοτεινός και ύποπτος ηγεμόνας (14-37 μ.Χ.)
Ο Τιβέριος, γιος της Λιβίας Δρουσίλλας από τον πρώτο της γάμο, ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του Αυγούστου το 14 μ.Χ. Αρχικά θεωρήθηκε ως δίκαιος ηγεμόνας, γινόταν όλο και πιο καχύποπτος και παρανοϊκός όσο περνούσε ο καιρός. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από τη βάναυση καταστολή και την εξάλειψη πολλών αντιπάλων. Αφού αποσύρθηκε στο παλάτι του στο νησί Κάπρι το 26 μ.Χ., άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για τις περίεργες και σκληρές πρακτικές του. Παρά την αναταραχή της βασιλείας του, ο Τιβέριος κατάφερε να ενισχύσει τα σύνορα της αυτοκρατορίας.

Καλιγούλας - ο εκκεντρικός δεσπότης (37-41 μ.Χ.)
Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας, γεννημένος ως Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγεμόνες της Ρώμης. Μετά από μια πολλά υποσχόμενη αρχή, η βασιλεία του εκφυλίστηκε σε τυραννία. Ο Καλιγούλας έγινε διαβόητος για τη βάναυση και ακανόνιστη συμπεριφορά του. Η απόφασή του να διορίσει το άλογό του, τον Incitatus, γερουσιαστή έγινε σύμβολο του δεσποτισμού του. Ενώ οι ιστορικοί συζητούν αν όλες οι κατηγορίες για τη σκληρότητά του ήταν αληθινές, ο Καλιγούλας παραμένει μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη φιγούρα. Η βασιλεία του έληξε με πραξικόπημα το 41 μ.Χ.

Κλαύδιος - ο υποτιμημένος μεταρρυθμιστής (41-54 μ.Χ.)
Μετά τη δολοφονία του Καλιγούλα, ο Κλαύδιος, θείος του Καλιγούλας, έγινε αυτοκράτορας. Αρχικά υποτιμημένος λόγω των σωματικών του αναπηριών και της αντιληπτής αδυναμίας του, εξέπληξε τους πάντες με την ικανότητά του ως ηγεμόνας. Ο Κλαύδιος ήταν ένας από τους πιο ικανούς αυτοκράτορες, πραγματοποιώντας πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάκτησης της Βρετανίας. Ωστόσο, ο γάμος του με τη Μεσσαλίνα, που τον πρόδωσε με αρκετούς άντρες, και η μετέπειτα δηλητηρίασή του από τη σύζυγό του Αγριππίνα έριξαν σκιά στη βασιλεία του.

Νέρωνας - ο καλλιτέχνης και διώκτης (54-68 μ.Χ.)

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας των Ιουλίων-Κλαυδίων, ο Νέρων είναι γνωστός για τη βάναυση κυριαρχία του. Η βασιλεία του ξεκίνησε πολλά υποσχόμενα, αλλά σύντομα μετατράπηκε σε βασιλεία τρόμου. Ο Νέρων καταδίωξε τους χριστιανούς και η Μεγάλη Πυρκαγιά της Ρώμης το 64 μ.Χ., που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, κατηγορήθηκε σε αυτόν, αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία. Ο Νέρων προσπάθησε να απεικονίσει τον εαυτό του ως καλλιτέχνη, συμμετέχοντας στο θέατρο και τη μουσική, κάτι που πολλοί Ρωμαίοι βρήκαν ακατάλληλο. Μετά από μια σειρά από εξεγέρσεις και προδοσίες, η βασιλεία του έληξε με την αυτοκτονία του το 68 μ.Χ., σηματοδοτώντας την πτώση της δυναστείας των Ιουλίων-Κλαυδίων.
Καθένας από αυτούς τους αυτοκράτορες άφησε μια κληρονομιά που διαμόρφωσε τη μοίρα της Ρώμης και η βασιλεία τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με βάναυσους αγώνες εξουσίας, προδοσίες, συνωμοσίες και πολλά λιγότερο γνωστά γεγονότα.
Μπορείτε να τους γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τις ιστορίες τους στο "Αυτοκράτορας: η ακμή και η παρακμή μιας δυναστείας” στο Viasat History κάθε Τρίτη από τις 25 Μαρτίου.

Αυτοκράτορας: η ακμή και η παρακμή μιας δυναστείας
Κάθε Τρίτη από 25 Μαρτίου στις 22:00
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ αρχαία ιστορία/ βιογραφία/ πολιτική & εξουσία
Πρωτότυπος τίτλος: Emperor: The Rise and Fall of a Dynasty

Γνωρίστε την πιο ταραχώδη περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας μέσα από αφηγήσεις για τα ταραχώδη χρόνια της ανελέητης διακυβέρνησης των πρώτων πέντε αυτοκρατόρων και των ισχυρών γυναικών που έζησαν δίπλα τους. Η σειρά αποτυπώνει το χάος που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα και την ανάρρηση στον θρόνο των πιο διαβόητων και σκανδαλωδών δυναστειών της ιστορίας. Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια της Λιβίας, της γυναίκας που δημιούργησε την οικογένεια του Καίσαρα. Η σειρά αποκαλύπτει την επική ιστορία πέντε διψασμένων για εξουσία αυτοκρατόρων: του Αύγουστου, του Τιβέριου, του Καλιγούλα, του Κλαύδιου και του Νέρωνα. Καθένας τους ενεπλάκη σε έναν βίαιο αγώνα υπεροχής με κίνητρο το κυνήγι της εξουσίας, το σεξ και τη βία.

Γυναίκες των Βίκινγκς: η άγνωστη ιστορία τους
Σάββατο 8 Μαρτίου στις 21:00
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ ιστορία/ τεχνολογία/ αποστολές
Πρωτότυπος τίτλος: Viking Women: The Untold Story, Έτος: 2024

Η ανακάλυψη ενός ταφικού πλοίου στην Ισλανδία που μετέφερε τα λείψανα μιας γυναίκας καταδεικνύει ότι οι γυναίκες Βίκινγκς συμμετείχαν στις αποστολές των κατακτητών συζύγων τους. Τι θέσεις κατείχαν οι γυναίκες σε εκείνη την κοινωνία ιεραρχίας όπου κυριαρχούσαν οι άντρες; Ήταν προστάτες του σπιτιού, σκλάβες ή υπηρέτριες, αλλά και αρχηγοί, πνευματικοί ηγέτες και πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένη στρατηγική. Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και μέσα από τις εντυπωσιακές εικόνες του βιντεοπαιχνιδιού Assassin's Creed Valhalla της Ubisoft, η άγνωστη σάγκα αποκαλύπτει μια πολύπλοκη κοινωνία και συνθέτει ένα λεπτομερές και ακριβές πορτρέτο των γυναικών που έζησαν στους παγωμένους τόπους.

Μάτσου Πίτσου: η πόλη της πέτρας
Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 22:00
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ αρχαία ιστορία/ αρχιτεκτονική/ επιστήμες/ αποστολές
Πρωτότυπος τίτλος: Machu Picchu: City of Stone, Έτος: 2024

Στο νότιο Περού βρίσκεται μια ακατοίκητη πόλη των Ίνκας που παραμένει σχεδόν άθικτη εδώ για αιώνες, το Μάτσου Πίτσου. Η πόλη αυτή ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη οι οποίοι καταφθάνουν για να θαυμάσουν την ιδιοφυΐα του πολιτισμού που την οικοδόμησε. Σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.400 μέτρων οι Ίνκας δημιούργησαν επάνω σε μια κορυφογραμμή ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής και το εναρμόνισαν πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Παρά τη μηχανική δεινότητά τους οι Ίνκας δεν είχαν αναπτύξει σύστημα γραφής, ωστόσο κατάφεραν να επινοήσουν ένα πολύπλοκο δίκτυο αποχέτευσης και να σχεδιάσουν κτήρια σύμφωνα με τον χάρτη του ουρανού. Σήμερα, χάρη στις πολύτιμες πληροφορίες των ειδικών, ανακαλύπτουμε τα μυστικά που κρύβει η κατασκευή του Μάτσου Πίτσου και την ιδιοφυΐα των Ίνκας που το οικοδόμησαν.

Η αληθινή ιστορία του δερματοστίκτη του Άουσβιτς
Σάββατο 1 Μαρτίου στις 22:00
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ ιστορία/ πόλεμος/ βιογραφία
Πρωτότυπος τίτλος: The True Story of the Tattooist of Auschwitz, Έτος: 2024

Η απίστευτη ιστορία του Λαλί Σόκολοφ είναι συναρπαστική και αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση του διεθνούς μπεστ σέλερ «Ο δερματοστίκτης του Άουσβιτς» που έγραψε η Χέδερ Μόρις από τη Νέα Ζηλανδία. Ο Λαλί είναι ένας νεαρός Εβραίος από τη Σλοβακία ο οποίος εξορίζεται στο Άουσβιτς το 1942 και καταφέρνει να επιβιώσει κάνοντας τατουάζ στους κρατουμένους του στρατοπέδου. Εκεί γνωρίζει την Γκίτα όταν της κάνει τατουάζ τον αριθμό της, και την ερωτεύεται αμέσως. Θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του, ο Λαλί χρησιμοποιεί τη θέση του για να διασφαλίσει την επιβίωσή τους μέσα στη φρίκη που επικρατεί στο Άουσβιτς. Οι δύο κρατούμενοι ξανασυναντήθηκαν και παντρεύτηκαν μετά την απελευθέρωση των στρατοπέδων και στη συνέχεια έφυγαν από την Τσεχοσλοβακία που τελούσε υπό σοβιετικό καθεστώς για να καταλήξουν στην Αυστραλία όπου έζησαν μια ήρεμη ζωή. Σηματοδοτώντας την επέτειο των 80 ετών από την απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς, το ντοκιμαντέρ μάς οδηγεί πίσω στο παρελθόν και σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μέσα από ένα φορτισμένο συναισθηματικά ταξίδι με τον γιο του ζευγαριού Γκάρι ο οποίος βρίσκει το θάρρος να επισκεφθεί το Άουσβιτς για πρώτη φορά και να κινηματογραφηθεί εκεί ακολουθώντας τα βήματα των γονιών του.