Κροατια – Ξεκίνησε η μετάδοση προγραμμάτων HD στο νέο πρότυπο ευρυεκπομπής DVB-T2/HEVC...

Η μετάδοση προγραμμάτων HD στο νέο σύστημα DVB-T2 και με το πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο HEVC (στο πολυπλέκτη M2), ξεκίνησε σε ολόκληρη τη Δημοκρατία της Κροατίας και όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα θα μεταδίδονται πλέον ταυτόχρονα στο υφιστάμενο και το νέο σύστημα μέχρι το τέλος του 2020. Κατά συνέπεια, οι πολίτες θα έχουν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα τηλεόρασης.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της Ρυθμιστικής αρχής της Κροατίας – HAKOM (της 18ης Οκτωβρίου 2019), η έναρξη της πλήρους μετάβασης στο νέο σύστημα μεταφέρθηκε στην περίοδο από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουλίου 2020 και το OIV (πάροχος ευρυεκπομπής), θα ενημερώσει στη συνέχεια το κοινό για ένα λεπτομερές σχέδιο μετάβασης για τις ψηφιακές περιοχές, δηλαδή το σχέδιο τερματισμού του συστήματος DVB-T. Η μετάδοση στο νέο σύστημα ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους (από τον πομπό Sljeme) και στις 29 Οκτωβρίου τέθηκε σε λειτουργία το σήμα από τους πομπούς (Sveta Nedelja και Zagreb - Prisavlje 3), οι οποίες προσέφεραν πρόσθετη κάλυψη στη πόλη του Ζάγκρεμπ (και της υποζώνης αντίστοιχα).
Η μετάβαση της τηλεοπτικής μετάδοσης στο DVB-T2 φέρνει βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το προηγούμενο DVB-T. Συγκεκριμένα, η νέα μέθοδος κωδικοποίησης H.265 / HEVC (High Efficiency Video Coding) θα βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα Full HD (1920 x 1080 - υψηλής ευκρίνειας), αντί της τρέχουσας ανάλυσης 720 x 576 SD (standard definition). Επιπλέον, το σήμα θα είναι ισχυρότερο και θα καλύπτει καλύτερα τον πληθυσμό (M1 multiplex περισσότερο από 99%) και θα εξισώνει επίσης την ποιότητα κάλυψης του 3ου και 4ου προγράμματος HRT και RTL2 και Home TV από το τρέχον Multiplex B με κάλυψη όπως τα πρωτεύοντα κανάλια “HRT1, HRT2, RTL και Nova TV”, επειδή όλα θα είναι σε ένα πολυπλέκτη. Οι πολυπλέκτες M1 και M2 θα καλύπτουν το έδαφος της Δημοκρατίας της Κροατίας, ενώ οι πολυπλέκτες L1 θα καλύπτουν τις τοπικές περιοχές στη πόλη του Ζάγκρεμπ.
Λόγω της πολυπλοκότητας του έργου μετάβασης στο σύστημα DVB-T2, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού νέων συσκευών με σχετική δομή και υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας και τον χρονικό περιορισμό της εφαρμογής του, η δυναμική και η επιτυχία του έργου θα απαιτήσει μεγάλο συντονισμό όλων των συμμετεχόντων στη διαδικασία, δηλαδή όλων των οργανωτικών μονάδων του OIV s. Οι πολίτες θα αγοράσουν, αν δεν το έχουν ήδη, έναν δέκτη που μπορεί να λάβει σήμα DVB-T2 / HEVC. Μπορούν να αγοράσουν ένα νέο χωριστό επίγειο δέκτη (που ονομάζεται Set Top Box) και να συνδεθούν με μια υπάρχουσα τηλεόραση ή να αγοράσουν μια νέα τηλεόραση με ενσωματωμένο επιλογέα καναλιών DVB-T2 και αποκωδικοποιητή βίντεο HEVC. Οι δέκτες αυτοί βρίσκονται στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και αντιπροσωπεύονται ολοένα και περισσότερο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι HEVC και που βρίσκονται συχνότερα στα αποθέματα και είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο θέμα κατά την αγοράς τους.