COSMOTE HISTORY HD: Αθήνα-Σπάρτη - Οι διαφορές των ισχυρότερων πόλεων-κρατών της Αρχαίας Ελλάδας στη «Μηχανή του Χρόνου»

Τις ομοιότητες και τις διαφορές της Αθήνας και της Σπάρτης, των δύο ισχυρότερων πόλεων-κρατών της Αρχαίας Ελλάδας, και τα αίτια που τις οδήγησαν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο διερευνά το νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο (Δευτέρα 9/3, 21.00, COSMOTE HISTORY HD).

...

Η εκπομπή «ρίχνει φως» στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι δύο ισχυρές πόλεις-κράτη της αρχαιότητας πολεοδομικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά, με την Αθήνα να θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη και την Σπάρτη την προετοιμασία ισχυρών οπλιτών. Με μοναδικό κοινό τη γλώσσα και τη θρησκεία, οι δύο πόλεις αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικούς κόσμους στην αρχαία Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα της Αθήνας βασιζόταν στην Δημοκρατία, ενώ της Σπάρτης στη Μεγάλη Ρήτρα του Λυκούργου, που προέβλεπε δύο βασιλιάδες. Η εκπομπή παρουσιάζει, επίσης, την διαφορετική θέση που είχαν οι γυναίκες στην κοινωνία της Αθήνας και της Σπάρτης, καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα που είχε διαμορφώσει κάθε πόλη για τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Ιστορικοί και ερευνητές εξηγούν στη «Μηχανή του Χρόνου» πώς. παρά τις μεγάλες αντιθέσεις τους, Αθήνα και Σπάρτη ένωναν τις δυνάμεις τους, όταν ένιωθαν απειλή στον ελλαδικό χώρο από εξωτερικούς εχθρούς. Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00.
Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.