Η Telekom Romania (σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση) περνά στην Orange Romania μετά από σύναψη συμφωνίας με τον ΟΤΕ...


Η Telekom Romania (σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση) περνά στην Orange Romania μετά από σύναψη συμφωνίας με τον ΟΤΕ...

O OTE ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την Orange Romania για την πώληση της Telekom Romania (δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, Ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης), ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021! Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι εξελίξεις θα οδηγήσουν την Orange Romania να αντιμετωπίσει και το θέμα της κοινής τροχιακής θέσης για την εμπορική δραστηριότητα της δορυφορικής πλατφόρμας (ανάμεσα στις δυο τροχιακές θέσεις "Hellas Sat 39E και Astra 5B - 31.5E"), καθώς οι "μάξιμουμ" συνδρομητές τηλεόρασης της Telekom Romania εξυπηρετούνται εμπορικά από το σύμπλεγμα δορυφόρων "Hellas Sat 39E", ενώ οι "μίνιμουμ" συνδρομητές τηλεόρασης της Orange Romania εξυπηρετούνται εμπορικά μέσω του δορυφόρου "Astra 5B - 31.5E"...
Nicolas A.

ΟΤΕ: σύναψη συμφωνίας για την πώληση της Telekom Romania (σταθερή τηλεφωνία) στην Orange Ρουμανίας
O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. («ΟΤΕ» ή «Εταιρεία»), ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του ποσοστού (54%) που κατέχει στην Telekom Romania Communications S.A. στη Ρουμανία (σταθερή τηλεφωνία, “Telekom Romania” ή “TKR”) στην Orange Ρουμανίας.
Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε €497 εκατ. και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε €268 εκατ., εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.
Ο ΟΤΕ διατηρεί τη συμμετοχή του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile Communications S.A.
H TKR διαθέτει δίκτυο σταθερής που εξυπηρετεί περίπου 930.000 πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και 1,2 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2019, τα έσοδα της Telekom Romania ανήλθαν σε €622 εκατ.
Η πώληση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ ή στο δανεισμό του.
Η εξαγορά της Telekom Romania από την Orange Ρουμανίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της εταιρείας μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Επιπλέον, θα ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ρουμανικής οικονομίας και κοινωνίας και θα προσφέρει σταθερότητα και προοπτικές στους εργαζομένους της.
Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ,
δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία πώλησης της Telekom Romania αποτελεί μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο ΟΤΕ έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τις επιδόσεις της Telekom Romania, ενώ παραμένει στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Telekom Romania Mobile. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Telekom Romania για τα επιτεύγματα της εταιρείας μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό όχι μόνο μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αλλά και με το νέο σχήμα ιδιοκτησίας. Η εξαγορά της εταιρείας από την Orange Ρουμανίας διασφαλίζει την αναπτυξιακή της πορεία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά προς όφελος των πελατών και του ψηφιακού μετασχηματισμού της ρουμανικής οικονομίας και κοινωνίας».
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ είναι η Barclays Bank PLC. Οι Dechert, Eversheds και Freshfields είναι σύμβουλοι του ΟΤΕ σε νομικά και ρυθμιστικά θέματα.
Η ανακοίνωση εκδίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1052 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2016.


Η Orange Romania υπέγραψε για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου του 54% των μετοχών της εταιρείας σταθερών υπηρεσιών Telekom Romania Communications

- Η Telekom Romania Communications είναι ένας από τους ηγέτες στην τοπική αγορά υπηρεσιών σταθερής τηλεπικοινωνίας, με το 54% των μετοχών να κατέχει ο ΟΤΕ και το 46% από το ρουμανικό κράτος.
- Η συναλλαγή περιλαμβάνει το μερίδιο 54% που κατέχει ο ΟΤΕ και τους συνδρομητές των υπηρεσιών σύγκλισης σταθερών κινητών.
- Η οικονομική αξία της εταιρείας: 497 εκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 100% της πρωτεύουσας της Telekom Romania Communications και συμπεριλαμβανομένης της συγκλίνουσας βάσης πελατών σταθερής κινητής τηλεφωνίας . Αυτό αντιστοιχεί σε τιμή αγοράς για την Orange ύψους 268 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς υπερβολικό ή έλλειμμα καθαρών μετρητών και λαμβάνοντας υπόψη τις προσαρμογές που πραγματοποιούνται συνήθως στο τέλος της συναλλαγής.
- Αυτή η συναλλαγή αποτελεί σημαντικό βήμα για την Orange στην φιλοδοξία της να γίνει η πρώτη επιλογή πελατών για συγκλίνουσες υπηρεσίες στη ρουμανική αγορά και θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων και του ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών προς όφελος των πελατών και της κοινωνίας στο σύνολό της
Η Orange Romania ανακοινώνει ότι έχει υπογράψει τη συμφωνία για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου του 54% των μετοχών της Telekom Romania Communications ("TKR"), σε μια συναλλαγή που θα επιταχύνει σημαντικά τη στρατηγική της Orange να γίνει η πρώτη επιλογή των πελατών για συγκλίνουσες υπηρεσίες τοπική αγορά. Η Orange θα πληρώσει συνολική τιμή αγοράς 268 εκατ. Ευρώ, χωρίς υπερβολικό ή έλλειμμα καθαρών μετρητών και λαμβάνοντας υπόψη τις προσαρμογές που πραγματοποιούνται συνήθως στο τέλος της συναλλαγής, η οποία αντιστοιχεί σε οικονομική αξία της εταιρείας 497 εκατ. Ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 100% του κεφαλαίου της Telekom Ρουμανία Επικοινωνία και συμπεριλαμβανομένης της συγκλίνουσας πελατειακής βάσης.
Η TKR είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά υπηρεσιών σταθερών τηλεπικοινωνιών στη Ρουμανία, με κύκλο εργασιών 622 εκατ. Ευρώ, που αναφέρθηκε το 2019. Μέσω της υποδομής δικτύου της, η TKR προσφέρει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, Διαδίκτυο ευρυζωνική και τηλεόραση για 5 εκατομμύρια πελάτες, ενώ 90.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών συνδέει περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Προσφέρει επίσης υπηρεσίες σύγκλισης σταθερών κινητών για περίπου 881.000 πελάτες, από τις 30 Ιουνίου 2020, μετά από σύμβαση MVNO με την Telekom Romania Mobile. Αυτοί οι πελάτες θα μεταναστεύσουν στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Orange Romania μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η Orange Romania ανέφερε κύκλο εργασιών 1,1 δισ. Ευρώ το 2019 και είναι η # 1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία. Χάρη σε αυτήν την εξαγορά, η Orange θα επιταχύνει τη στρατηγική ανάπτυξης υπηρεσιών σύγκλισης, η οποία, ενσωματώνοντας το σταθερό δίκτυο της TKR, θα ενισχύσει τη συγκλίνουσα υποδομή επικοινωνιών της, η οποία θα εξυπηρετεί τις αγορές B2C, B2B και IT+C.
Η οντότητα που προκύπτει θα στοχεύσει να γίνει η προτιμώμενη επιλογή πελατών για συγκλίνουσες υπηρεσίες στη ρουμανική αγορά, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον επιχειρηματικό τομέα. Η συναλλαγή θα δημιουργήσει επίσης σημαντικές συνέργειες, οι οποίες θα προκύψουν από τη συνδυασμένη πώληση υπηρεσιών σε υπάρχοντες πελάτες, καθώς και από βελτιστοποιήσεις δικτύου, συμπεριλαμβανομένων οικονομιών κλίμακας.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις προϋποθέσεις, ιδίως την έγκριση της συναλλαγής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες αρμόδιες αρχές, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μέχρι την έγκριση και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, και οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα.
Η Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Orange στην Ευρώπη , σχολίασε: «Αυτή η εξαγορά είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της συγκλίνουσας στρατηγικής μας στην Ευρώπη. Η Ρουμανία είναι μια βασική αγορά για το Orange και μια αξιοσημείωτη ιστορία επιτυχίας. Η συναλλαγή επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας στη ρουμανική αγορά. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω συνεχών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου υψηλής απόδοσης και καινοτόμες υπηρεσίες. "
Η Liudmila Climoc, Διευθύνων Σύμβουλος της Orange Romania , σχολιάζει: «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη ρουμανική αγορά τηλεπικοινωνιών, η οποία θα αυξήσει την ελκυστικότητά της τόσο από πλευράς συγκλίνουσας τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας όσο και υψηλής ποιότητας υποδομών, αυξάνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό. Αυτή η συναλλαγή θα φέρει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη συγκλίνουσας υπηρεσίας, με περισσότερα οφέλη και ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών για τους πελάτες, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Η συμπληρωματικότητα των δύο δικτύων θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε όχι μόνο πελάτες και ομάδες, αλλά και την καλύτερη εμπειρία όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών και μια σταθερή και κινητή υποδομή δικτύου προετοιμασμένη για τις προκλήσεις του μέλλοντος. "