“Sat Brexit: Αλλάζει η χρήση των δορυφορικών αποκωδικοποιητών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο”…

“Sat Brexit: Αλλάζει η χρήση των δορυφορικών αποκωδικοποιητών της ΕΕ για το τηλεοπτικό κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο”… 

Ο ιστότοπος της βρετανικής κυβέρνησης “GOV.UK” ενημερώνει με νέα οδηγία για την αλλαγή της χρήσης των δορυφορικών αποκωδικοποιητών της ΕΕ για το τηλεοπτικό κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο”! Καθώς μετά το Brexit η βρετανική κυβέρνηση δεν θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις διατάξεις σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών (όπως στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ), κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τους Έλληνες της διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο...
Nicolas A.
...
H Χρήση δορυφορικών αποκωδικοποιητών που προορίζονται για το κοινό της ΕΕ μετά από τo Brexit...
Οι πελάτες που έχουν πρόσβαση σε προγράμματα μέσω υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης της ΕΕ για να αποφύγουν τη χρέωση σε μια υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειαστεί να σταματήσουν τη χρήση τους μετά από το Brexit.


Ενέργειες μετά από Brexit
Από την ημέρα εξόδου, θα γίνει παράπτωμα η χρήση συσκευών αποκωδικοποίησης δορυφορικών εκπομπών που προορίζονται για το κοινό της ΕΕ, να έχουν συνδρομητική πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνεται και σε εκπομπή από το Ηνωμένο Βασίλειο (με σκοπό την αποφυγή χρέωσης που σχετίζεται με το πρόγραμμα). Αυτό ισχύει ήδη για τις συσκευές δορυφορικού αποκωδικοποιητή που προορίζονται για ακροατήρια εκτός ΕΕ.

Εάν κάνετε ήδη χρήση αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να:
- σταματήσετε τη χρήση δορυφορικών συσκευών αποκωδικοποίησης της ΕΕ, προκειμένου να αποφύγετε τη διάπραξη αδικήματος σύμφωνα με το άρθρο 297
- εξετάστε εάν έχετε αγοράσει το σχετικό πακέτο δορυφορικής πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου για να δείτε τα προγράμματα.

Χρησιμοποιώντας αποκωδικοποιητές της ΕΕ για άλλους σκοπούς εκτός από την αποφυγή χρέωσης
Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει όσους χρησιμοποιούν συσκευές αποκωδικοποίησης της ΕΕ για άλλους σκοπούς (εκτός της αποφυγής χρέωσης για εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου) και ειδικότερα για τη πρόσβαση σε προγράμματα ελεύθερης λήψης (FTA Sat Channels)...
Για παράδειγμα, οι μετανάστες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρησιμοποιούν συσκευές αποκωδικοποίησης που προορίζονται για το κοινό της ΕΕ για να παρακολουθήσουν προγράμματα στη μητρική τους γλώσσα και δεν παραβιάζουν το άρθρο 297, εφόσον δεν υπάρχει πρόθεση να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρέωση που συνδέεται με τα προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιστορικό
Οι δορυφορικοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί συχνά περιορίζουν τις εκπομπές τους σε εδαφική βάση και πληρώνουν για την κρυπτογράφηση των μεταδόσεων τους. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια εκπομπή, οι καταναλωτές αγοράζουν ή εκμισθώνουν «συσκευές αποκωδικοποιητών» (όπως αποκωδικοποιητές), οι οποίοι μετατρέπουν τις κρυπτογραφημένες εκπομπές σε μια αξιόπιστη μορφή.
Παραπλανητικές (για παράδειγμα, κλωνοποιημένες) συσκευές αποκωδικοποίησης ή συσκευές αποκωδικοποίησης που προορίζονται για χρήση σε άλλη χώρα μερικές φορές χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε προγράμματα που διατίθενται διαφορετικά μέσω νόμιμης βρετανικής υπηρεσίας ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Το άρθρο 297 του νόμου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, σχεδίων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του 1988 ( CDPA ) καθιστά αυτό ως ποινικό αδίκημα όταν γίνεται ανέντιμο για να αποφευχθεί η καταβολή χρέωσης στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το 2011, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι το άρθρο 297 δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν εμποδίζει άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιούν νόμιμες συσκευές αποκωδικοποίησης που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αλλού στην ΕΕ , ακόμη και αν το πράττουν, προκειμένου να αποφευχθεί η χρέωση για το σχετικό Βρετανική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας τέτοιος περιορισμός είναι ασυμβίβαστος με την «ελευθερία παροχής υπηρεσιών» της ΕΕ, που προβλέπεται από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι αλλάζει
Μετά το Brexit, η Βρετανική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις διατάξεις σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης και την ελευθερία παροχής υπηρεσιών, ανατρέξτε στους κανονισμούς 2019 για την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών (EU Exit).
Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, ο υφιστάμενος περιορισμός στο ποινικό αδίκημα που ορίζεται στο άρθρο 297 του CDPA θα πέσει μακριά. Θα γίνει παράνομο να χρησιμοποιούνται συσκευές αποκωδικοποίησης δορυφορικής εκπομπής που προορίζονται για το κοινό της ΕΕ, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνεται σε εκπομπή και από το Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την αποφυγή χρέωσης. Η αλλαγή αυτή δεν θα εξασθενήσει ούτε θα μεταβάλει με κανέναν τρόπο την παράνομη λειτουργία συσκευών αποκωδικοποίησης για τις πράξεις που ορίζονται στο τμήμα 297 (για παράδειγμα, κλωνοποιημένες, παραποιημένες ή πειρατικές συσκευές αποκωδικοποίησης).