Ο κωδικοποιητής H.266/VVC θα είναι 50% πιο αποδοτικός και χωρίς συμβιβασμούς ποιότητας από τον προκάτοχο του H.265/HEVC...

Σε συνεργασία με πάνω από 30 εταιρίες, το Ινστιτούτο Fraunhofer HHI, ανακοίνωσε επίσημα την ολοκλήρωση του νέου προτύπου κωδικοποίησης βίντεο H.266/VVC. Ο νέος codec σχεδιάστηκε εξαρχής για να αποδίδει υψηλή αποτελεσματικότητα σε βίντεο ανάλυσης 4k και άνω και θα χρησιμοποιηθεί αρχικώς για τη μετάδοση βίντεο σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G...

 Αφού αφιέρωσε αρκετά χρόνια στην έρευνα και την τυποποίησή του, το Fraunhofer HHI (μαζί με συνεργάτες από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm και Sony) γιορτάζει την κυκλοφορία και την επίσημη έγκριση του νέου παγκόσμιου προτύπου κωδικοποίησης βίντεο H.266/VVC (Ευέλικτη κωδικοποίηση βίντεο). Αυτό το νέο πρότυπο προσφέρει βελτιωμένη συμπίεση, η οποία μειώνει τις απαιτήσεις δεδομένων κατά περίπου 50% του ρυθμού bit σε σχέση με το προηγούμενο πρότυπο H.265/HEVC (Κωδικοποίηση βίντεο υψηλής απόδοσης), χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα της εικόνας. Με άλλα λόγια, το H.266/VVC προσφέρει ταχύτερη μετάδοση βίντεο για αντάξια ποιότητα εικόνας. Συνολικά, το H.266 /VVC παρέχει αποτελεσματική μετάδοση και αποθήκευση όλων των αναλύσεων βίντεο από SD σε HD έως 4K και 8K, ενώ υποστηρίζει βίντεο υψηλής δυναμικής εμβέλειας και βίντεο πανκατευθυντικής 360 °.
 Σήμερα, τα συμπιεσμένα δεδομένα βίντεο αποτελούν το 80% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο. Το H.266/VVC αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα τεσσάρων γενεών διεθνών προτύπων για την κωδικοποίηση βίντεο. Τα προηγούμενα πρότυπα H.264 /AVC (Advanced Video Coding) και H.265/HEVC, τα οποία παρήχθησαν με σημαντικές συνεισφορές από το Fraunhofer HHI, παραμένουν ενεργά σε περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια τελικές συσκευές, επεξεργάζοντας πάνω από το 90% του συνολικού παγκόσμιου όγκου κομμάτια βίντεο. Και τα δύο προηγούμενα πρότυπα αναγνωρίστηκαν επίσης από συλλογικά τρία Emmy Engineering Awards για σημαντική συμβολή στην πρόοδο της τηλεοπτικής τεχνολογίας.
Μέσω της μείωσης των απαιτήσεων δεδομένων, το H.266/VVC θα καθιστά τη μετάδοση βίντεο σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (όπου η χωρητικότητα δεδομένων είναι περιορισμένη) πιο αποτελεσματική. Για παράδειγμα, το προηγούμενο πρότυπο H.265/HEVC απαιτεί περίπου. 10 gigabytes δεδομένων για τη μετάδοση βίντεο UHD 90 λεπτών. Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, απαιτούνται μόνο 5 gigabytes δεδομένων για την επίτευξη της ίδιας ποιότητας. Επειδή το H.266/VVC αναπτύχθηκε με γνώμονα το περιεχόμενο βίντεο υψηλής ανάλυσης, το νέο πρότυπο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά τη ροή βίντεο 4K ή 8K σε τηλεόραση επίπεδης οθόνης. Επιπλέον, το H.266/VVC είναι ιδανικό για όλους τους τύπους mobile εικόνων: από πανοραμικές φωτογραφίες 360 ° υψηλής ανάλυσης έως το περιεχόμενο κοινής χρήσης οθόνης.
«Αφού αφιερώσαμε σχεδόν τρία χρόνια σε αυτό το πρότυπο, είμαστε περήφανοι που διαδραματίσαμε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του H.266/VVC», λέει ο Benjamin Bross, επικεφαλής της ομάδας συστημάτων κωδικοποίησης βίντεο στο Fraunhofer HHI και εκδότης των τυπικών προδιαγραφών + 500 σελίδων. H.266/VVC. "Λόγω του κβαντικού άλματος στην απόδοση κωδικοποίησης που προσφέρει το H.266/VVC, η χρήση βίντεο θα αυξηθεί περαιτέρω παγκοσμίως. Επιπλέον, η αυξημένη ευελιξία του H.266/VVC καθιστά τη χρήση του πιο ελκυστική για ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών που σχετίζονται με τη μετάδοση και την αποθήκευση βίντεο. "
"Αν θεωρήσετε ότι το Fraunhofer HHI έπαιξε ήδη βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των προηγούμενων προτύπων κωδικοποίησης βίντεο H.264/AVC και H.265/HEVC, τότε είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι πάνω από το 50% των bits στο Διαδίκτυο δημιουργείται από μια τεχνολογία Fraunhofer HHI », προσθέτει ο Δρ Detlev Marpe, επικεφαλής του τμήματος κωδικοποίησης βίντεο και ανάλυσης στο Fraunhofer HHI.
Ένα ομοιόμορφο και διαφανές μοντέλο αδειοδότησης που βασίζεται στην αρχή της FRAND (δηλαδή, δίκαιο, λογικό και χωρίς διακρίσεις) σχεδιάζεται να δημιουργηθεί για τη χρήση τυπικών βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το H.266/VVC. Για το σκοπό αυτό, ιδρύθηκε το φόρουμ βιομηχανίας κωδικοποίησης πολυμέσων (MC-IF). Εκτός από το Fraunhofer Society, το MC-IF περιλαμβάνει πλέον +30 εταιρείες και οργανισμούς. Οι νέες μάρκες που απαιτούνται για τη χρήση του H.266/VVC, όπως αυτές σε κινητές συσκευές, σχεδιάζονται επί του παρόντος. Ο Δρ Thomas Schierl, επικεφαλής του τμήματος κωδικοποίησης βίντεο και ανάλυσης στο Fraunhofer HHI, ανακοίνωσε «αυτό το φθινόπωρο η Fraunhofer HHI θα δημοσιεύσει το πρώτο λογισμικό (τόσο για τον κωδικοποιητή όσο και για τον αποκωδικοποιητή) που υποστηρίζει το H.266/VVC.»